U Lausannei je održan Svjetski kongres AIPS-a - medjunarodnog udruženja sportskih novinara na kojem je sudjelovalo gotovo 200 predstavnika iz 97 zemalja.

 

Među mnogobrojinim gostima skupa u utorak je bio predsjednik MOO-a Thomas Bach koji je istaknuo značajnu ulogu novinara u prezentaciji sportskih dogadjanja i promicanju olimpizma i olimpijskih vrijednosti. Takodjer, bio je nazočan i dodjeli nagrada najboljim sportskim novinarima u raznim kategorijama u prvom izdanju AIPS Sport Media Awards.

 

Najbliži nagradi od hrvatskih kandidata bio je službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza Drago Sopta koji je s fotografijom Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi nakon polufinalne pobjede na SP protiv Engleske u kategoriji najboljih sportskih fotografija zauzeo visoko četvrto mjesto. Ta scena sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji vrlo brzo obišla je svijet i postala hit u brojnim medijima i na raznim društvenim mrežama.

 

Veliku pozornost jučer je izazvao Zvonimir Boban, koji je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e odgovarao na niz upita sportskih novinara diljem svijeta. Koliko je zanimanje bilo za njegovo gostovanje, dovoljno govori i podatak da je njegov istup na pozornici hotela "Beua Rivage"u Lasannei gdje se održava Kongres trajao punih sat i pol, tj. pola sata duže od predvidjenog.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HrsBBFUA4QE

 

Boban se osvrnuo na niz aktivnosti FIFA-e u prethodnom razdoblju, povećanje broja sudionika SP-a na 48 zemalja, vjerujući da će ta odluka s obzirom na sustav natjecanja dodatno povećati medijski interes i natjecateljsku neizvjesnost završnog turnira. Takodjer, naglasio je kako smatra bez obzira na posljednje informacije u medijima ne vidi mogućnost da se to dogodi za SP u Kataru 2022. godine iz niza administrativnih i logističkih razloga prije svega.

 

Boban je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina istaknuo kako duboko vjeruje da su potezi koje je FIFA učinila u razdoblju nakon Seppa Blattera dovoljni pokazatelj novog smjera i otvorenosti čelne nogometne organizacije, koja nastoji doći do najboljih rješenja za natjecanja i sportaše pod njihovim okriljem, u isto vrijeme žestoko se boreći protiv korupcije na bilo kojoj nogometnoj razini.

 

Nakon toga u ekskluzivnoj izjavi za HRT Zvonimir Boban je istaknuo: "Drago mi je pozdraviti naše ljude, u našoj domovini... Bilo je izuzetno lijepo, otvoreni razgovor kakav doista treba i biti... Govorio sam o doista puno stvari i vjerujem da ćemo se jednom, uskoro dotaknuti svega što mi to radimo kako bi ljudi do kraja bili informiraniji, a radimo puno stvari..."

 

O uvodjenju VAR-a na SP u Rusiji s nizom zanimljivih primjera s tog natjecanja govorio je bivši švicarski nogometni sudac Massimo Busacca, a u proteklih sedam godina i šef sudačke komisije FIFA-e.

 

Održani su sastanci kontinentalnih sekcija, predstavljanje Gwangjua, južnokorejskog domaćina SP-a u vodenim sportovima tijekom ljeta, te ruskog grada Krasnojarska, koji je domaćin zimske Univerzijade. Bilo je riječi o natjecanjima sportaša s invaliditetom, a dugotrajnim pljeskom pozdravljene su sportašice iz Afghanistana, koje su govorile o problemima sporta i imigracije, odnosno sportskih aktivnosti s kojima se iznimno zahtjevnim okolnostima svakodnevno susreću.

 

Dugotrajni pljesak dobio je ganski novinar Anas Aremayaw Anas koji je istraživao brojne slučajeve korupcije u sportu i ostalih društvenih problema u nizu afričkih zemalja.

 

Uz ostalo, s osobitom pozornošću sudionici Kongresa posjetili su i Olimpijski muzej, u kojem su se na razne načine prisjetili najvećih i najznačajnijih sportskih trenuta kroz olimpijsku povijest.

 

Hrvatski predstavnici na Svjetskom kongresu AIPS-a ovom prigodom su v. d. glavnog tajnika i rizničar AIPS-a, te predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec, glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član Izvršnog odbora Lovorko Magdić.

 

Svjetski kongres AIPS-a s nizom važnih i aktualnih tema iz svijeta sporta i sportskog novinarstva uopće u Švicarskoj završava danas.