Osvajač brončane medalje u snowboardu na zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu Bruno Bošnjak i brončana sa svjetskog prvenstva u stolnom tenisu u Celju Anđela Mužinić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2018. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).
 
Bruno Bošnjak se upisao u povijest kao sportaš koji je Hrvatskoj donio prvu medalju sa Zimskih paraolimpijskih igara, a trenutačno se nalazi u Kanadi gdje ga očekuju nastupi u Sjevernoameričkom kupu, te Svjetskom kupu u Banked slalomu i Snowboard Crossu.
 
Mlada Splićanka Anđela Mužinić je u Sloveniji stigla do svoje prve medalje u pojedinačnoj konkurenciji na Svjetskim prvenstvima i ukupno desete medalje na velikim natjecanjima. Na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine je u paru s Helenom Dretar Karić osvojila srebro. Zajedno su osvojile i srebro i broncu na svjetskim prvenstvima, te tri zlata i broncu na ekipnim europskim prvenstvima, dok Anđela ima i dva srebra u pojedinačnoj konkurenciji na europskim prvenstvima.
 
Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2018. je Slobodan Glavčić, trener plivača Dine Sinovčića koji je osvojio zlatnu medalju na 100m leđno na Europskom prvenstvu u Dublinu.
 
Nagradu za najuspješniju ekipu dobila je reprezentacija sportskih ribolovaca u sastavu Ivica Bonino Hasan, Mensur Rošić, Željko Kljaić, Nikola Geček i Zlatko Poparić koja je na svjetskom prvenstvu u Međimurju osvojila zlato.
 
Najboljim sportašima u neparaolimpijskim sportovima proglašeni su sportski ribolovac Nikola Geček i kuglačica Ruža Markešić. Geček je na SP-u u sportskom ribolovu osvojio zlato u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, dok je Markešić na europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne u Rumunjskoj osvojila dva zlata i srebro.
 
Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su judašica Jelena Brešković, skijašica Lucija Smetiško i plivač Luka Plemenčić.
 
HPO od prošle godine dijeli i nagradu 'Milka Milinković' u spomen na našu slavnu paraolimpijku i to kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Ove godine nagradu je dobila Dubravka Ciliga, izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.
 
Dobitnica posebnog priznanja za 'izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom' je novinarka Hrvatskog radija - Radio Split Ivona Jakić
 
- Protekla godina je bila izuzetno uzbudljiva i prepuna velikih dostignuća na domaćim i svjetskim sportskim terenima. Naši su se sportaši pobrinuli da gotovo ni jedan dan 2018. godine ne prođe bez medalje. Naime, osvojili su ih čak 318, i to 115 zlatnih, 98 srebrnih i 105 brončanih. Vođeni entuzijazmom, strašću, ustrajnošću i ljubavi prema sportu, često u nezavidnim uvjetima rada, opet su uspjeli povisiti letvicu - naime, po prvi put u povijesti osvajali su medalje na Zimskim Paraolimpijskim igrama. Tako smo se smjestili na 18. mjesto na svijetu, u društvo 24 zemlje koje su osvajale medalje i na Ljetnim i Zimskim Paraolimpijskim igrama - kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na svečanosti koja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.
 
Predsjednik HPO-a je naglasio kako sportašima s invaliditetom slijedi i novi izazov: 
 
- Već iduće godine očekuju nas Paraolimpijske igre u Tokiju i uvjeren sam da ćemo istim ovakvim radom i trudom, voljom i hrabrošću i tamo pisati neke nove stranice sportske povijesti. Završio bih stoga mudrim riječima koje je još prošlog stoljeća izrekao američki predsjednik Theodor Roosevelt, a posve su aktualne i danas: 'Vjeruj da možeš i već si na pola puta - naglasio je Kovačić.
 
 Izvor HINA/Ivan Žurić FOTO Igor Kralj/PIXSELL