Prije 100 godina Luka Kaliterna okupio je prvu grupu mladih igrača u Hajdukovoj školi nogometa koja će se ubuduće zvati Akademija HNK Hajduk Luka Kaliterna ... – piše Tomislav Gabelić, novinar 24 sata.
 
Hajdukova škola nogometa na 100. godišnjicu osnutka dobila je novo ime po svom utemeljitelju i dugogodišnjem treneru zove se Akademija HNK Hajduk Luka Kaliterna. Akt o preimenovanju škole nogometa na svečanosti je pročitao pionir Hajduka Luka Vušković, četvrta generacija nogometaša Hajduka u svojoj obitelji. 
 
Hajdukovu školu nogometa utemeljio je Luka Kaliterna odmah iza Prvog svjetskog rata, javnim pozivom u tadašnjim novinama Novo doba okupio je prve dječake s kojima je radio i učio ih nogometu. 
 
- Hajdukova škola nogometa osnovana je kao prva u ovom dijelu Europe, barba Lukini 'tići' i 'repci' ubrzo su postali oslonac kluba, a poznato je da je Hajduku u povijesti najbolje rezultate postizao sa svojim igračima i pokojim kvalitetnim pojačanjem – kazao je predsjednik Hajduka Marin Brbić
 
Voditelj Hajdukove Akademije Krešimir Gojun naglasio je kako je niti desetljeće iza toga Hajduk već dao 10 reprezentativaca tadašnje države, a dao bi i jedanaestog, golmana, da nije bio stranac
 
- Barba Luka Kaliterna bio je vizionar koji je razmišljao desetljeće unaprijed, a nije odgajao samo kvalitetne nogometaše nego i trenere, nasljednike poput Biće Mladinića i Tomislava Ivića, koji su odgojili zlatnu generaciju Hajduka koja je '70-ih godina prošloga stoljeća harala jugoslavenskim nogometom. Čast mi je biti na čelu Akademije koja ima tako bogatu tradiciju i koja nosi ime velikog trenera – kazao je Gojun 
 
Hajdukova delegacija položila je jutros vijence i zapalila svijeće na Hajdukovu grobnicu na Lovrincu, te na grobove bivših trenera Luke Kaliterne, Slavka Luštice, Ante Mladinića i Tomislava Ivića.
 
Na Poljudu je potom održana svečanost na koju su došli brojni igrači i prijatelji Hajduka, kako bi vidjeli kratki dokumentarni film o školi nogometa, a potom i pozdravili petoricu nagrađenih za doprinos rada školi nogometa, i to Vojmiru Kačiću za stručni, pedagoški i trenerski rad, najstarijem igraču poniklom u školi nogometa s osvojenim seniorskim trofejem Bogdanu Kragiću, dugogodišnjem administratoru i tajniku omladinske škole Anti Ivkoviću, dugogodišnjem liječniku Milivoju Belamariću te klupskom kroničaru Jurici Gizdiću. 
 
Svečanim otvaranjem biste koju je izradio kipar Davor Kamenjarin, cijela svečanost je završena, a bista velikog trenera, učitelja i vizionara ubuduće će krasiti predvorje stadiona. 
 
 PRENOSIMO 24 sata TEKST I FOTO Tomislav Gabelić