Knjižnica sadrži 1882 primjerka sportske knjižne građe, 1030 jedinstvenih naslova, 919 primjeraka serijskih publikacija, 255 vlastitih izdanja HOO-a, 81 primjerak sportskih biografija te brojne autorske uratke.
 
Godinu i pol prošlo je od ideje do realizacije projekta, u kojem su donacijama knjiga, časopisa i vrijednih dokumenata, osim HOO-a, sudjelovali nacionalni sportski savezi županijske sportske zajednice, gradski sportski savezi te brojni pojedinci.
 
 - Ovu knjižnicu u budućnosti vidim kao multimedijski centar u kojem će se čuvati i obrađivati ne samo knjige i časopisi nego i ostali multimedijski zapisi iz prošlosti hrvatskog sporta, a  potpisivanjem ugovora o suradnji  između HOO-a i Hrvatskog športskog muzeja na projektima očuvanja knjižnične i muzejske građe iz sporta i olimpizma stvaraju se uvjeti da svako sportsko izdanje u Hrvatskoj bude dostupno svim zainteresiranima - kazao je na svečanosti otvaranja knjižnice predsjednik HOO-a Zlatko Mateša
 
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop zahvalio je svim suradnicima koji su od početne inicijative uspjeli realizirati projekt Sportske knjižnice. 
 
 - Uvjeren sam da su mnogi dionici sustava hrvatskog sporta s oduševljenjem dočekali ideju o Sportskoj knjižnici, što su i praktično potvrdili donacijama vrijednih knjiga. Oni koji znaju da imaju nešto vrijedno za ostaviti budućim naraštajima još mogu naći mjesta za to na policama ove Knjižnice - poruka je glavnog tajnika HOO-a koji je s ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja Danirom Bilić potpisao sporazum o suradnji na području knjižnične i muzejske građe  iz sporta i olimpizma. 
 
- Zahvaljujući ovom sporazumu već smo dobili nekoliko raritetnih predmeta i dokumenata iz naše bliže olimpijske povijesti koji će se stručno obraditi i trajno čuvati u Hrvatskom športskom muzeju i biti dostupni posjetiteljima, ali i istraživačima sportske povijesti - kazala je Danira Bilić.  
 
Voditeljica odjela za Komunikaciju i multimedije  HOO-a Radica Jurkin naglasila je da su u Knjižnici HOO-a zastupljena 33 sporta, olimpijske i druge višesportske igre, međunarodni sport i olimpijska ideja, sportska povijest, prigodna i periodična izdanja nacionalnih sportskih saveza, županijskih zajednica re društava i klubova. 
 
- Sloganom "Znanjem do sportske izvrsnosti" željeli smo naglasiti našu težnju da svako sportsko izdanje u RH bude dostupno i vidljivo, da traganje za sportskom knjigom bude lakše i da svaki sportaš, sportski dužnosnik ili sportski povjesničar ima prostor i platformu za istraživanje, proučavanje, informiranje i edukaciju - istaknula je Jurkin
 
Bivši europski prvak na preči, gimnastičar Mario Možnik, prisjetio se da je neka od svojih istraživanja rezultata u sportskoj gimnastici započeo u prostoru buduće Knjižnice HOO-a, a nastavio na Kineziološkom fakultetu, na kojem je i doktorirao. A upravo je nakon njegova istraživanja sportske građe u HOO-u, inicirana ideja o stvaranju ove knjižnice. 
 
- Nisam ni znao da su moja istraživanja gimnastičkih rezultata pridonijela razvoju ideje o otvaranju Knjižnice HOO-a, ali mi je drago da sada, uz dobro opremljenu knjižnicu na Kineziološkom fakultetu, postoji još jedna sportska knijžnica u kojoj će svaki autor, izdavač ili sportski savez imati zagarantirano mjesto za svoja sportska izdanja - rekao je Možnik.
 
Voditeljica Knjižnice Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijana Briški Gudelj na kraju je svečanosti simbolično podarila Radici Jurkin nekoliko knjiga iz fundusa tamošnje knjižnice, najavljujući time uspostavu suradnje i između dviju "sportskih knjižnica". 
 
HOO/Vino Knežević FOTO/FAH