U našičkom Nexeu igraju Saša Barišić Jaman, Aljaž Lavrić i Patrik Leban. Za PPD Zagreb igraju Urh Kastelic, Gregor Potočnik i Aleks Vlah. Naravno, ne treba zaboraviti ni slovenskog trenera na klupi “plinara” Branka Tamšea – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Nikad veći broj slovenskih rukometaša nije igrao u Hrvatskoj kao ove sezone. Čak ih je više nego hrvatskih rukometaša u slovenskoj ligi. Tako u našičkom Nexeu igraju Saša Barišić Jaman, Aljaž Lavrić i Patrik Leban. Za PPD Zagreb igraju Urh Kastelic, Gregor Potočnik i Aleks Vlah. Naravno, ne treba zaboraviti ni slovenskog trenera na klupi “plinara” Branka Tamšea. 
 
PRIVLAČE IH UVJETI U NEXEU 
 
– Ja računam da kod nas igraju samo dva Slovenca. Šalim se. Saša Barišić Jaman već je domaći dečko, tu se oženio, ima obitelj i tu će vjerojatno ostati i živjeti. Ipak ima već 36 godina – rekao je Hrvoje Horvat, trener Nexea.
 
Dva metra visoki Jaman dogurao je i do slovenske reprezentacije. U Našice je došao sad već davne 2005. godine. Tri godine igrao je u Austriji (Linz, Leoben) da bi se 2015. vratio u Slavoniju. 
– Stvarno sam sretan što se vraćam kući. Možda još nisam potpuno svjestan toga jer se sve odigralo vrlo brzo. Odlučio sam da je to najbolje za mene i moju obitelj i za sadašnjost, ali i budućnost. Još uvijek ne vjerujem da ću ponovno trenirati i igrati u našičkoj dvorani, ponovno susretati ljude s kojima sam proveo najveći dio svoje karijere – rekao je po povratku u Našice Jaman, rođen u Brežicama. 
 
Dobri rezultati i uvjeti privukli su u Nexe još dva Slovenca. Tako su 2017. u klub došli Aljaž Lavrič i Patrik Leban. Prvi je pristigao iz Krke, drugi iz Ribnice. 
– U Krki sam proveo sedam godina, postigao 313 pogodaka u 199 utakmica. Ako ništa drugo, nisam promijenio boju dresa. Krka i Nexe igraju u zelenim dresovima. U Nexe me dovela želja za napretkom. Nexe igra SEHA ligu, Europski kup i to su vrhunske prilike za dokazivanje i napredak. Usto, o treneru Horvatu čuo sam sve najbolje. A dobar trener bio mi je najvažniji kriterij kada sam birao novi klub – rekao je Lavrič. 
 
Patrik Leban rođen je u Postojni i do dolaska u Nexe igrao je uglavnom u slovenskim klubovima (Ajdovščina, Sežana, Krka, Postojna). 
– Došao sam zbog trenera Horvata. Imao sam ponudu Gorenja i Celja, ali sam se odlučio za Našice. I nisam pogriješio. Želja mi je da s Nexeom osvojim jedan trofej ove sezone – istaknuo je Leban.
 
Od trojice slovenskih “plinara” prvi je došao Brežičanin, vratar Urh Kastelic. On je peti Slovenac koji brani za PPD Zagreb, nakon Pušnika, Lapajnea, Škofa i Skoka. 
 
VLAH POSLJEDNJIH STIGAO 
 
– Prošao sam sve slovenske selekcije, bio u sastavu seniora na SP-u u Francuskoj, gdje mi je Veselin Vujović dao povjerenje u četiri utakmice. Tražio sam izlaz, želju da se pokažem, da branim, jer bez toga nitko nije postao golman. I evo našao sam je u Zagrebu – rekao je Kastelic, koji neće dugo ostati u Zagrebu.
 
Na kraju ove sezone odlazi u Njemačku, gdje će braniti za Göppingen i na vratima zamijeniti svog sunarodnjaka Primoža Prosta. Gregor Potočnik rođen je u Celju, a u Zagreb je došao na početku ove sezone. Lino Červar, trener PPD Zagreba u prvom dijelu sezone, nije mu davao puno prilika za igranje, a nešto više igra sada kod Tamšea. Igrajući za Gorenje, postigao je lani u Ligi prvaka 16 pogodaka. 
 
Posljednji Slovenac koji je došao u Hrvatsku jest Aleks Vlah, na početku drugog dijela ove sezone. Riječ je o 21-godišnjem srednjem vanjskom koji se rukometom počeo baviti s osam godina u rukometnom klubu Koper. 
 
Ovaj 192 centimetra visok i 92 kilograma težak slovenski razigravač uspješno je nastupao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Slovenije, a 2015. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji s kadetima je osvojio srebrnu medalju.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Davor Javorović/PIXSELL