Nadamo se da hrvatski političari, kada odluče da hrvatska reprezentacija zaslužuje normalan nacionalni stadion, ipak neće preslikati ovaj drugi megalomanski model, nego da će radije iskopirati model Groupama Arene – piše Karlo Ledinski, novinar VL.
 
Predsjednik HNS-a Davor Šuker prije mjesec dana pozvao je hrvatske političare da dođu na današnju utakmicu u Groupama Areni, kako bi se uvjerili kakav stadion država može sagraditi reprezentaciji za relativno malen novac. Kada smo jučer vidjeli uživo stadion na kojem će Mađari danas ugostiti Hrvatsku, vrlo brzo smo shvatili da je Šuker zaista u pravu. A pogotovo kada su nam mađarski kolege objasnili koliko je isplativ stadion koji nije dom samo nacionalne vrste, već i prvoligaša Ferencvarosa.
 
MAKSIMIR SE RASPADA
 
Uglavnom, predivan stadion od 22.000 mjesta izgrađen je 2014. godine, a koštao je svega 40 milijuna eura! Nisu Mađari u slučaju Groupama Arene bili megalomani, već im je cilj bio sagraditi stadion koji će biti profitabilan. A u tome su uspjeli već nakon dvije godine. Na ovom predivnom modernom stadionu osim nogometnih utakmica održavaju se koncerti, konferencije, čak i vjenčanja, a godišnji prihodi od izvannogometnih aktivnosti iznose čak 11 milijuna eura!
 
Zahvaljujući komforu na stadionu, povećao se i broj gledatelja na utakmicama Ferencvarosa, koji sada u ligaškim utakmicama gleda 9000 navijača, što je primjerice triput više od prosjeka na Dinamovim utakmicama HNL-a. Iako Dinamo ima neusporedivo bolju i atraktivniju momčad, gledatelji ne žele na stadion koji se doslovno raspada, a na posljednjoj reprezentativnoj utakmici protiv Azerbajdžana Uefa je naredila da se ispod cijele zapadne tribine postave zaštitne mreže kako bi navijači bili sigurni. Sramotno je da je takav stadion domaćin drugoj najboljoj reprezentaciji svijeta i zato je Šuker apsolutno u pravu kada posljednjih godina proziva političare za tu sramotu.
 
Svagdje u Europi nacionalne stadione gradi država, pa bi tako trebala i Hrvatska. Nažalost, mi zasad nemamo svog Viktora Orbana, političara opčinjenog nogometom koji je u posljednjih 10-ak godina u Mađarskoj pokrenuo nogometnu infrastrukturnu revoluciju. Doduše, u tome je i pretjerao, jer Mađarska će u razdoblju od 2014. do 2020. ukupno dobiti čak 32 stadiona.
 
– Mnogi Mađari smatraju da je Orban pretjerao, a bijes opravdava i spoznaja da su većinu poslova oko gradnje stadiona dobivali njegovi prijatelji tajkuni. Zbog toga je sve više nezadovoljnih, a mnogi predviđaju da bi baš zbog te nogometne infrastrukturne revolucije, u koju će ukupno biti ulupano milijardu eura, Orban mogao izgubiti vlast – prepričali su nam jučer mađarski novinari.
 
No naglašavaju da će nogomet zbog Orbana sigurno profitirati. Ako ništa drugo, čak 10 od 12 prvoligaša sada ima predivne, nove stadione.
 
Dok je Groupama Arena na kojoj će večeras zaigrati i vatreni primjer sjajnog ulaganja, drugi budimpeštanski stadion, koji se tek gradi, primjer je nepotrebne megalomanije.
 
ZAVRŠETAK PUŠKAŠ ARENE
 
Naime, u listopadu ili studenom bit će završena gradnja Puškaš Arene, supermodernog zdanja s čak 68.000 sjedalica, na kojem će se odigrati i četiri utakmice Europskog prvenstva 2020. godine, a Mađarski nogometni savez kandidirat će ga uskoro i za domaćina finala Lige prvaka.
 
– Ono zbog čega je većina građana ljutita je činjenica da će stadion na kraju koštati više od 500 milijuna eura, a ne predviđenih 300 milijuna eura. Orban je zaluđen nogometom, njegov je san vratiti slavu mađarskoj reprezentaciji kakvu je imala 50-ih godina s “lakom konjicom”, a mnogi smatraju da je u svemu tome malo pretjerao – kazali su nam mađarski kolege.
 
Nadamo se da hrvatski političari, kada odluče da hrvatska reprezentacija zaslužuje normalan nacionalni stadion, ipak neće preslikati ovaj drugi megalomanski model, nego da će radije iskopirati model Groupama Arene.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Karlo Ledinski FOTO Sanjin Strukić/PIXSELL