Kaos i neredi na utakmicama finalne serije regionalne košarkaške ABA lige koju je osvojila Crvena zvezda u neregularnim uvjetima otvorile su pitanje: Ima li cijela Liga smisla i trebaju li hrvatski klubovi sudjelovati u njoj? – piše Marko Vargek, novinar RTL televizije.
 
Dobrodošli u pakao finalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti. Zvezda je prvak, ali ne govori se o košarci, već se slavi da su svi na broju i živi.  
 
Mržnja, upaljači, mobiteli, stolice na parketu, već drugu godinu zaredom uvjeti su neregularni. Ulog je bio golem - plasman u Euroligu i lako je pomisliti da je kaos dobio zeleno svjetlo kada pogledate kako se Nebojša Ilić, predstavnik Zvezde obraća navijačima koji gađaju igrače.  
- Nemojte, budite pametni malo, čekaj četvrtu!
 
Pa ima li košarka ikakve veze s tim, pita se i direktor ABA lige Krešimir Novosel u svom zagrebačkom sjedištu.  
- Dva kluba koja igraju u finalu, politika je jako povezana, radi se o srbijanskoj vlasti i crnogorskoj vlasti i to ne uspijeva. Klubovi će sigurno biti sankcionirani temeljem onoga što se dogodilo u dvorani - najavio je Novosel.
 
Božo Miličević, osnivač ABA lige 2001. godine, zagovara ideju da Hrvati i Slovenci izađu iz, kako kaže, balkanske krčme i osnuju vlastitu ligu.
 
Kako diše ovosezonski polufinalist Cedevita?  
- Mi smo suvlasnici i odlučit ćemo na Skupštini kako dalje. Ali sigurno nećemo dopustiti da se na ovaj način igra - poručio je Cedevitin direktor Davor Užbinec.
 
Cibona je posljednji hrvatski klub koji je osvojio ABA ligu 2014. usred Beograda. Napuštanje respektabilne lige koja je besplatna, koja privlači sponzore i TV prava neće se dogoditi. 
- Nama to nije ni u jednom trenutku u Ciboni palo na pamet, pogotovo što je ova Liga izuzev, kažem, ovih nemilih scena dobro organizirana - mišljenja je Cibonin direktor Domagoj Čavlović.
 
U ovu cijelu balkansku "kuhinju" uključila bi se i grčka jer je Olympiakos podnio zahtjev za igranje u ABA ligi sljedeće godine. Ligi, koju su Budućnost i Zvezda doveli do zida. 
 
 
PRENOSIMO RTL Vijesti.hr PIŠE Marko Vargek FOTO Srđan Ilić/Pisell