Pored onih 16 zajedničkih medalja na velikim svjetskim natjecanjima, koliki su trag sestre Zaninović ostavile u te-kvon-dou najbolje se moglo vidjeti i ovih dana u Manchester Areni, poprištu već drugog Svjetskog prvenstva koje prolazi bez njih – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Dok smo razgovarali, svako malo netko im je prilazio i srdačno ih pozdravljao što ne treba čuditi jer Ana i Lucija Zaninović nisu bile samo velike šampionke, već su i uzorne osobe.
 
Blizanki Zaninović nema u borilištu već treću godinu. Posljednje veliko natjecanje na kojem su nastupile bile su OI u Riju nakon čega su odlučile zasnovati obitelj. Obje su se udale, ali i rodile u razmaku od mjesec dana pa su njihovi sinovi Ervin (18 mjeseci) i Toma (17 mjeseci) jedan drugome najbolje društvo. Baš kao što su i one jedna drugoj.
 
TIJELO JE POČELO OTKAZIVATI
 
– Nismo to planirale, no super nam se posložilo što smo se udale i rodile nekako u isto vrijeme. Uz to smo obje ostale živjeti u Splitu pa smo i dalje nerazdvojne. Razdvajamo se jedino noću. Odmah čim se ustanemo Ana i ja se nađemo pa naši živahni sinovi odrastaju zajedno. Oni su rođaci, ali vole se poput braće, rekla je Lucija.
 
Sada su se prvi put odvojile od svojih sinova na nekoliko dana.
- Četiri noći nećemo provesti s njima i već je velika tuga. Javljaju mi da je Ervin u noći vikao “mama, mama”. Ništa se ne može usporediti s majčinom brigom za dijete – ističe Lucija, a Ana dodaje:
 
– Ta briga ne može se mjeriti ni s čim. Ni za koga se čovjek ne brine kao majka za svoje dijete.
 
Obje su zadržale svoje i uzele prezimena svojih supruga. Lucijin suprug Nal Kuzmanić suvlasnik je kamenoloma na Braču, a Anin Duje Đapić menadžer je u tvrtki Ralu Logistika u Zagrebu, no svaki je vikend u Splitu. Premda su s izabranicima svog srca već niz godina, za njih se tijekom karijera sestara Zaninović u javnosti nije znalo.
– Oni su poželjeli da njih ne izlažemo medijima, a i nama je to odgovaralo – kazale su uglas.
 
– Kada su oni ušli u naše živote, mi smo već bile vrhunske sportašice pa su znali u što ulaze – rekla je Ana.
 
– Nije im bilo lako, no bili su nam velika potpora. Imale smo mirnu tu stranu života i zato smo bile uspješne – tvrdi Lucija.
 
Ana i Lucija imaju 31 godinu i još je dosta njihovih vršnjaka koji nastupaju na ovom SP-u. No one su se povukle već s 29 jer su živjele asketskim životom vrhunskih sportašica koji prilično troši.
– Već nakon Olimpijskih igara u Londonu moje je tijelo počelo polako otkazivati pa sam često i nakon treninga išla na punkcije koljena. Imala sam sedam operacija i sve je postalo bolno, no to i nije bio toliki problem koliko to što više nisam mogla davati svoj maksimum i to me ljutilo – kazala je Ana dok je Lucija na istu temu rekla sljedeće:
 
– Kod mene nije tijelo toliko patilo koliko je došlo do psihičkog zasićenja.
 
A koliko je bilo teško ostaviti se sporta kroz koji su se izgradile i ostvarile karijere za pamćenje?
– Teško je naći tu granicu i prestati s onim što najbolje radite i krenuti u nešto novo. Sportašima je teško prijeći tu crtu, naći se izvan svoje domene, jer imaju dojam da se u tome nečemu novom neće snalaziti kao u sportu. O svemu smo dosta razgovarale i s trenerom Tonijem Tomasom kojem smo kazale da nakon Rija želimo priliku dati i drugim stvarima u životu – govori Lucija.
 
UVIJEK SU BILE PRIZEMLJENE
 
– Mnogi sportaši misle da ništa nije tako lijepo poput sportske karijere pa su za sportašice obitelj i majčinstvo najbolje rješenje – dodaje Ana.
 
Ono što je sekama Zaninović pomoglo pri prijelazu u svijet običnih ljudi, svakako je to što su cijelu karijeru bile čvrsto prizemljene pa obje kažu:
– Onaj tko je naviknuo na tapšanje, veliki publicitet i u tome uživa, može se naći u problemu kada svega toga nestane.
 
Ono što se ne bi smjelo dogoditi jest da Lucija i Ana nestanu iz hrvatskog te-kvon-doa. Jer predragocjeno je njihovo iskustvo da bi ostalo neiskorišteno.
– Toni me pitao bih li htjela biti u konkurenciji za Komisiju sportaša Svjetskog te-kvon-do saveza pa sam se kandidirala. Zašto ne, prošla sam puno toga – veli Lucija.
 
– Nakon što sinove od rujna upišemo u jaslice, više ćemo se angažirati u svom klubu Marjan – najavljuje Ana.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Miranda Cikotić/Pixsell