HNK Hajduk nedvosmisleno se izjasnio - ne želimo sudjelovati u organizaciji utakmice Hrvatske na Poljudu. Uz prozirno objašnjenje - ne želimo da se atmosfera podjela i antagonizma prelije na utakmicu reprezentacije, jer “sve ankete i drugi izvori informacija pokazuju da je nogometni puk u Splitu i Dalmaciji duboko podijeljen oko ove utakmice”. – piše Mario Zorko, glavni urednik SN.
 
Čije ankete? Hajdukova istraživanja javnog mnijenja? Bivših spin-majstora iz NO Hajduka ili sadašnjih?
 
Stav Grada Splita, većinskog vlasnika Hajduka i stadiona Poljud, utjelovljen je u liku gradonačelnika Andre Krstulovića-Opare, a glasi:
 
- Grad Split nije do sada niti će ubuduće raditi posao kojeg radi HNK Hajduk. Ja osobno, i Grad Split, uvijek smo bili i bit ćemo uz Hajduk.
 
U Zagrebu bi to jednostavno preveli “ne bi se štel mešati”.
 
Formalno prvom čovjeku Splita, Krstuloviću-Opari, nepotrebno se farizejski izmotavati kako ga je “iznenadila jednostrana odluka HNS-a” i da je potreban “iskreni dijalog, treba diplomatski razgovarati, pregovarati za ostvarenje zajedničkih ciljeva”, jer Opara je najmanje pet-šest puta, ako ne i više, razgovarao s relevantnim sugovornicima o želji i potrebi da Hrvatska ove jeseni igra u Splitu. Bit će da Opara nije relevantan sugovornik za te razgovore. Kako to? Kako to?
 
‘USPAVANE LJEPOTICE’
 
Posljednja objava KN Torcide ogolila je sve do kraja. Ne odlučuju HNK Hajduk ni Naš Hajduk, ne odlučuje Grad Split ni o čemu, oni samo umiveno artikuliraju ono što je KN Torcida odlučila i što je brutalno, svojim jezikom ulice, poručila svima koji ne prihvaćaju stav “dabogda sve izgubili”.
 
Kao što je nedavno, na iskonstruiranom slučaju pionirske utakmice, svoj proglas završila pokličem “Smrt HNS-u!”, Torcida je sada poručila “stvorili ste samo još jaču mržnju prema vama, dijelite pare kao mafija plijen, ponašate se prema Splitu kao provinciji koju ste odlučili malo zapišati svojim dolaskom”, a braniteljima i veteranima Domovinskog rata, koji su se usudili oglasiti kako “nikakve nesuglasice ne smiju biti brana dolasku hrvatske reprezentacije u Split”, naredili su “šutite, kao što ste šutili dvadeset godina, vratite se u san, uspavane ljepotice”.
 
Ako smijemo pojednostaviti i prevesti, to znači “začepite, tko vas što pita!”.
 
Ili, reka’ sam: “Ne može!”
 
I što ćemo sad? S takvim stavovima teško je polemizirati, a kako tek voditi diplomatske i konstruktivne razgovore koje priziva farizej Opara.
 
Koji argument suprotstaviti Torcidinoj prijetnji “imamo samo još jaču mržnju i želju za otporom, borili smo se i borit ćemo se do kraja”.
 
Je li to ona “pravedna borba” izazivanjem prekida utakmice u Milanu? Zbog kojeg se kasnije utakmica Hrvatska – Italija na Poljudu umjesto spektakla, pretvorila u sablasni igrokaz s kukastim križem, koji se ukazao diverzantskom akcijom za nove sankcije Hrvatskoj?
 
Ili je “pravedna borba” i izazivanje prekida u St. Etienneu na Euru 2016.? I nove utakmice u kvalifikacijama za SP 2018. pred praznim stadionom, pa još i jesenas u Ligi nacija s Engleskom na goloj Rujevici?
 
Uzgred, jedan od pravednih boraca iz “odreda za čistoću“ s Eura 2016. ovih je dana pao u Splitu s većom količinom droge, prije nego što je uopće upućen na rad za opće dobro, kako ga je “ekspresno i efikasno” sankcioniralo naše pravosuđe zbog nereda u Francuskoj prije tri godine.
 
’PRAVEDNA BORBA’
 
Ili ta “pravedna borba” seže u puno dalju prošlost kad se na Poljudu protiv Tottenhama klao pijevac usred terena ili bacao suzavac za prekid protiv Marseillea i višegodišnji izgon Hajduka iz Europe?
 
Uključuje li “pravedna borba” i bojkot UEFA-e nakon što je njezin bivši šef Michel Platini uhićen zbog korupcije?
 
Hoće li Hajduk smjeti igrati protiv Varaždina u Prvoj HNL kad je Našem Hajduku i Torcidi “bratski klub” minorni gradski Varteks?
 
Zbog čega Naš Hajduk i Torcida uopće dopuštaju Hajdukovim igračima da pod omraženim HNS-ovim grbom nastupaju u reprezentaciji koju ne žele vidjeti na svom Poljudu?
 
Je li dio “pravedne borbe” i to što je Hajduk pojedinačno najizdašniji sponzor HNS-a zbog učestalih nereda na Poljudu, a da su pretplatnici uskraćeni za nekoliko utakmica godišnje zbog igranja u praznoj “školjci”?
 
Sad se ultimativno zabranjuje dolazak Šukeru i cijeloj plejadi ljudi iz HNS-a, traži raspuštanje Skupštine, a što će biti sljedeći ultimatum? Da u sastavu ne smiju biti Modrić, Lovren ili bilo tko iz Dinama?
 
Hoće li to biti tema novih konstruktivnih razgovora farizeja Opare prije nego što ga utiša Torcidin poklič: “Ne može!”
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Mario Zorko FOTO/Cropix
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
 GRAD SPLIT POSLAO SLUŽBENI KOMENTAR NA TEMU DOLASKA VATRENIH NA POLJUD Želimo reprezentaciju u našem gradu, ali tražimo ispriku HNS-a...
 
 Dolazak hrvatske nogometne reprezentacije i organizacija utakmice s Mađarskom u listopadu (11.) u gradu pod Marjanom bili su tema sjednice splitskoga gradskoga vijeća.
 
 Nakon što su se vijećnici u jednom trenutku povukli od očiju javnosti kako bi usaglasili stavove, nekoliko sati nakon toga Gradsko vijeće je odaslalo službenu izjavu po tom pitanju. Uglavnom, vijeće je za organiziranje   utakmice, ali je isto tako upozorilo na odnos HNS-a prema Hajduku te predložilo što skoriji dogovor kako bi u konačnici došlo do rješenja. Vatreni su, podsjetimo, u 20 godina samo dva puta igrali u Splitu, a od toga   jednom bez navijača. Ako sada ne dođe do dogovora oko novog nastupa Vatrenih, domaćinstvo će najvjerojatnije biti preseljeno na Rujevicu.
 
Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
 "Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud.
Gradsko vijeće Grada Splita traži od Hrvatskog nogometnog saveza korjenitu promjenu dosadašnjeg odnosa vodstva Hrvatskog nogometnog saveza prema Gradu Splitu i Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk, koji se najbolje ogleda u činjenici što je hrvatska nogometna vrsta u službenim utakmicama u Splitu gostovala svega dva puta u posljednjih 20 godina, od čega jednom bez publike.
Zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu potrebna je isprika Hrvatskog nogometnog saveza, kao čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva. U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor na zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterećuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu.", stoji u objavi splitskoga Gradskoga vijeća.