Pobjednik je izborio izravan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – piše Anton Filić, novinar VL.
 
Hrvatski vaterpolisti i dalje će čekati pobjedu nad Srbijom u Srbiji, ali i pobjedu nad Srbijom u finalima velikih natjecanja. Tu su prazninu mogli popuniti u finalu završnog turnira Svjetske lige u Beogradu, malo ih je dijelilo od pothvata, ali na kraju je ipak Srbija (kao i u dvoboju u skupini) minimalno pobijedila sa 12:11 i tako osim zlata (devetog u povijesti Svjetske lige) osigurala i plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. I to kao prva od svih reprezentacija, ne uzimajući u obzir selekciju domaćina koju je već samo domaćinstvo odvelo na olimpijski turnir.
 
Hrvatski su vaterpolisti sjajno otvorili meč, zahvaljujući doduše i trima petercima koje su suci dosudili. Sva tri smo realizirali i početkom druge četvrtine poveli s 4:1. No, potom se sportska sreća okrenula, naši su se napadači malo previše namještali, a u obrani su se pojavile prve pukotine, pa su Srbi u sjajnoj seriji postigli pet pogodaka zaredom i preokrenuli naše vodstvo u njihovu prednost sa 6:4. 
 
Ipak, u nastavku utakmice su naši vaterpolisti stabilizirali igru i nekoliko puta došli do vodstva s pogotkom razlike (7:6 - Fatović, 8:7 - Bušlje, 9:8 - Vrlić, 10:9 - Vukičević), ali opet smo pali u završnici. Nad Beogradom se nebo smračilo, pljusnuo je i žestoki ljetni pljusak i u takvim pomalo neregularnim uvjetima (vidljivost nije bila najbolja), Filipović je pogotkom iz peterca koji i nije morao biti dosuđen donio Srbiji pobjedu od 12:11.  
 
Hrvatima ostaje srebro i to je sjajan doseg. A uspjeh je postigao i naš mladi trener Elvis Fatović koji već više godina kao izbornik vodi reprezentaciju Australije. Njegovi klokani su u utakmici za treće mjesto pobijedili favoriziranu Španjolsku s 11:10, pa su se Fatović i njegovi okitili brončanim medaljama što je za njih veliki uspjeh. 
 
Gotovo svi srbijanski mediji finale su najavljivali naslovima tipa “pobjedniku viza za Olimpijske igre i nagrada od 350.000 dolara”. To, naravno, nije točno, u vaterpolu ne kola toliki novac. Istina je tek da ukupni nagradni fond odgovara otprilike tom iznosu (točnije: iznosi 345.000 USD), a pobjedniku će pripasti puno manje - 100.000 USD. 
 
 
Poraženi u finalu dobit će 70.000, a osvajači brončane medalje podijelit će međusobno 50.000 USD; četvrti će dobiti 35.000, peti 30.000, šesti 25.000, sedmi 20.000 i osmi 15.000 dolara). 
 
Možda i zbog tih nagrada, razigravanje za poredak od 5. do 7. mjesta bilo je uzbudljivo. Tako su, primjerice, u borbi za sedmo mjesto Kazahstanci neočekivano pobijedili Kanađane sa 17:16, doduše tek nakon izvođenja peteraca, nakon 32 minute igre bilo je 13:13. U utakmici za peto mjesto mađarska je svladala Japan s 15:13.  
 
Hrvatski reprezentativci će se zajedno ponovno okupiti u četvrtak u Šibeniku, kada će započeti završne pripreme za glavnu akciju sezone - Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom gradu Gwangjuu koje je na rasporedu od 12. do 28. srpnja i na kojemu Hrvatska brani zlato iz Budimpešte 2017. godine.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Anton Filić FOTO Srđan Ilić/PIXSELL