U razmaku od 15-ak minuta hrvatski karatisti Ivan i Anđelo Kvesić osvojili su zlatnu i srebrnu medalju pretposljednjeg dana Europskih igara u Minsku. Hrvač Ivan Huklek bio je brončani – piše Joisp Tolić, novinar 24 sata.
 
Sjajne vijesti stigle su s pretposljednjeg dana Europskih igara u Minsku. Hrvatski reprezentativci u karateu Ivan i Anđelo došli su do finala u svojim kategorijama: Ivan je osvojio zlato u kategoriji do 84 kilograma, a Anđelo srebro u kategoriji iznad 84 kilograma.
 
Ivan Kvesić (22) prvi je stao na tatami i u izjednačenoj borbi pobijedio Turčina U?ura Aktaşa odlukom sudaca nakon što je borba završila bez dodijeljenog poena bilo kojem borcu. Ivan je ipak bio nešto aktivniji tijekom četiri minute i to mu je donijelo zlato.
 
- Bio bih sretan s bilo kojom medaljom, ali došao sam po zlato. Imao sam pet mečeva, svih pet sam pobijedio, u finalu je bilo na odluku sudaca. Tijesan meč s Turčinom koji je prvi na svjetskoj i olimpijskoj ljestvici. Prije mjesec dana sam malo ne-fer izgubio u finalu Šangaja, vjerojatno se to sad vratilo. Stvarno sam presretan, puno bodova za Olimpijske igre i stvarno veliki motiv za dalje - rekao je Kvesić nakon meča i nastavio:
 
- Ovaj uspjeh dosta me približio Tokiju. Bio je jako velik koeficijent natjecanja, tako da sam s pet pobjeda jako blizu, da ne govorim da sam tamo. Rezervacija karte? Haha, ne mogu to dok ne bude službeno. Trebam prikupiti još dosta bodova. Trenutačno sam treći na olimpijskoj ljestvici, tako da ću sigurno sad još napredovati i to je najvažnije.
 
Desetak minuta potom njegov brat Anđelo (24) pokušao je ponoviti taj uspjeh protiv Azerbajdžanca Asimana Gurbanlija. No nije uspio, protivnik ga je dobio 1-0 udarcem "yuko" u ranoj fazi borbe.
 
- Saznali smo i kako izgleda srebro, na vašu sreću, ali ne i na moju. Volio bih da je bilo zlato. Mislim da sam finale odradio jako dobro, velik dio meča sam dominirao. Nažalost, to je karate. Jedna mala greškica, trenutak nepažnje i protivnik to iskoristi, pobijedi me minimalnim rezultatom 1-0. Taj jedan je bio zlata vrijedan za njega - rekao je Anđelo nakon osvojenog srebra i dodao:
 
- Razočaranje? Srebro je tu, moram biti zadovoljan u tako jakoj konkurenciji. Zahvalan sam i treneru što nas je odlično vodio i Bogu na svemu. Uvijek težimo zlatu. Nekad nam je draže osvojiti broncu, kad si pobijedio, nego srebro kad izgubiš. Ali sve u svemu, treba biti jako zadovoljan. To je velik uspjeh za Hrvatsku i za nas.
 
- Daljnje ambicije? Zaslužili smo mali odmor, možda dva tjedna. Nakon toga startamo s bazičnim pripremama, kondicijom i snagom. I već početkom rujna čeka nas Premier liga u Japanu, jak turnir, jedan od kvalifikacijskih koji se boduje za Olimpijske igre. Iza toga je Premier liga u Moskvi i tako dalje.
 
Nastavak je to odličnih rezultata Širokobriježana iz karate kluba Hercegovina Zagreb, koje trenira Čitlučanin Danijel Vučić (38), te sjajna najava za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju.
 
Kvesići su prije tri mjeseca osvojili bronce pojedinačno na Europskom prvenstvu u Guadalajari u Španjolskoj te ekipno na EP-u u Kocaeliju u Turskoj. Ivan je prošle godine u Madridu bio zlatni na Svjetskom prvenstvu u Madridu.
 
Hrvač Ivan Huklek (22) nije se uspio plasirati u finale kategorije do 87 kilograma grčko-rimskim stilom. I njega je zaustavio Azerbajdžanac; Islam Abbasov bio je uvjerljiv (5-0) pa je član Hrvačkog kluba Sesvete osvojio broncu.
 
PRENOSIMO 24 sata PIŠE Josip Tolić FOTO/FFacebook