Zagrebački trkači i rekreativci još ste jednom pokazali veliko srce kad su u pitanju humanitarne aktivnosti. S uplaćenim startninama online i donacijama uplaćenim na startu utrke, te uz donacije i onih koji nisu trčali, ali su pomogli – do sada je za Centar za autizam – ukupno prikupljeno oko 46.000 kn!
 
Eto i tog dana. Najavljeno kratkotrajno ljetno kišno nevrijeme u večernjim satima zaista se i dogodilo. Crni oblaci, kiša i tuča koja je kratko preletjela preko Zagreba, nas je na savskom nasipu tek okrznula s dvije do tri kapi. I nebo nad Zagrebom nije htjelo pokvariti onu veselu atmosferu i živahnost među trkačima koji su trčali ‘Kišnog čovjeka’ 2. srpnja 2019. povodom Svjetskog dana sportskih novinara.
 
Na prijavama za sudjelovanje u ovoj humanitarnoj utrci organiziranoj na Međunarodni dan sportskih novinara – velika gužva, mnogi su došli u zadnji tren da bi kupili startni broj ili samo dodali donaciju za Centar za autizam u Zagrebu. Svi se fotografiraju sa svojim prijateljima trkačima. Djeca uz svoje roditelje i atletske voditelje namještaju na majicama startne brojeve. Među nama su i korisnici Centra za autizam: Vedran, Ančica, Predrag, Ante, Matej, Lukas, Gabrijel i još mnogi, koji su svaki na svoj način iskazivali sreću što su i oni dio ove vesele gomile. Ivančica, kao starija osoba s autizmom, dijeli novim prijateljima svoja rukom ispisana pisma s jako velikim štampanim slovima. Napisala ih je svima koje je upoznala tijekom ove akcije. Hrabro je proteklih dana nastupala i pred kamerama govoreći kako žive osobe s autizmom i tako pozivala trkače da se odazovu ovoj utrci. Novinarka Sportske televizije, Vesna Kljajić, prestala je snimati na nasipu da bi pročitala pismo koje joj je uručila Ančica. Dirnuta njenim riječima morala ju je doći zagrliti, poljubiti, zahvaliti se. I Ančici je drago što joj se pismo svidjelo.
 
Točno u 18:30 start djece i članova Centra za autizam. I Ančica je sad već na startu. Uz njih su mnogi djelatnici Centra koji o njima skrbe, trče i oni s njima. Cijela atmosfera u kojoj su sad i oni dio jedne lijepe priče, prihvaćeni od društva, vjerojatno je i Ančicu i njene prijatelje motiviralo da utrku na savskom nasipu od 500 m istrče najbrže ikada.
 
U cilju su naši volonteri. Paze na redoslijed i upisuju brojeve u ciljnu listu, dodaju vodu i sokove. I na kraju najboljima se dijele medalje i poklon paketi. Nagrade na dječjim utrkama uručio je naš svjetski prvak u ronjenju na dah Branimir Šobat Buda, ujedno i otac djevojke s autizmom, koji ne skriva oduševljenje što se toliko ljudi odazvalo ovoj akciji. Za osobe s autizmom nagradu je uručila naša operna diva, sopranistica i ambasadorica centra Ivanka Boljkovac koja je i sama prohodala malu utrku bodreći korisnike Centra dok su trčali.
 
Točno u 19:00 sati starta glavna utrka na 5 km, šaroliko društvo. Sudjeluje više od 600 trkača rekreativaca iz mnogih zagrebačkih klubova iz mnogih zagrebačkih tvrtki, iz Atlantic grupe, Raifaisen banke, Allianza, Erste banke, Poslovne inteligencije, Plive, Leda, Dietpharme, tu su iz Aviokarti, CROZ-a, Allegre i mnogi drugi koji su došli sudjelovati i pomoći.
 
Svi su krenuli savskim nasipom trčeći s oduševljenjem i bez opterećenja o plasmanu. Trčimo oko mostova brže ili sporije, ne guramo se, bodrimo jedni druge. Prvi su u cilj stigli već nakon dvadesetak minuta, a ostali su u dugom nizu utrčavali u cilj prateći promjenu vremena iz sunčanog u oblačno, u vjetrovito i na kraju je posljednje dostiglo tih nekoliko kišnih kapi. Svi se šale da se i nebo prilagodilo nazivu utke ‘Kišni čovjek’.
 
Nagrade najuspješnijim trkačicama u cilju uručio je naš promotor, rekreativni trkač i psiholog Boris Jokić. Najuspješnijim trkačima medalje je uručila naša trkačica, uspješna poslovna žena i humanitarka Lada Tedeschi Fiorio.
 
Spomenimo i plasmane najuspješnijih:
 
UTRKA 5 KM
 
Muškarci:
Marino Jukić
Gotov Ivan
Domagoj Buazk
 
Žene: 
Maja Bonačić
Mia Pamuković
Ines Mahovlić
 
UTRKA DJECE NA 500 METARA
 
Stariji dječaci:
Damjan Branković
Domagoj Vuković
Luka Mihanović
 
Djevojčice:
Paula Štefanović
Eva Srećec
Lucija Cvetko
 
Mlađi dječaci:
Borna Herceg
Marko Kardum
Jura Kaučić
 
Djevojčice:
Marta Brigić
Veronika Brigić
Lucija Troha
 
 Na kraju cijele priče – još i poruka svima vama. Zagrebački trkači i rekreativci još ste jednom pokazali veliko srce kad su u pitanju humanitarne   aktivnosti. S uplaćenim startninama online i donacijama uplaćenim na startu utrke, te uz donacije i onih koji nisu trčali, ali su pomogli – do sada je za   Centar za autizam – ukupno prikupljeno oko 46 000 kn! Donacije se još primaju i akcija će trajati, kako je i raspisana akcija do kraja srpnja, nakon   čega će sav iznos biti uplaćen na račun Centra.
 
 Donaciju možete uplatiti na humanitarni račun za osobe sa autizmom:
 
 
 Još je nešto važno: tijekom ovih mjesec dana kroz podršku brojnih medija puno smo govorili o problemu starijih osoba sa autizmom i njihove životne   priče prezentirali u javnost. Sami smo se uvjerili u veliku ljubav s kojom roditelji osoba sa autizmom, ali i djelatnici Centra brinu o njima. Naša im je   podrška puno značila.
 
 Završit ćemo ovaj izvještaj zahvalom svim donatorima, posebno Cedeviti koja nam je osigurala vodu i sokove za trkače i brojne poklon pakete za   najbolje trkače. Hrvatskom društvu sportskih novinara zahvaljujemo na velikoj podršci, kao i svim medijskim redakcijama koje su nas podržale   objavama o ovoj utrci, a HTV je o utrci čak uživo izvještavao u centralnom Dnevniku. Hvala i portalu Trčanje.hr kao glavnom medijskom pokrovitelju   natjecanja.
 
 Ali najveća zahvala ide svima nama. Nismo trčali samo za sebe, nego za nekoga kome smo puno pomogli. Vidimo se i iduće godine. Trčanje spaja   ljude, zar ne?
 
PRENOSIMO Trčanje.hr/Atletski klub Žumberak 
 

https://vijesti.hrt.hr/524784/kisni-covjek-humanitarna-utrka-sportskih-novinara

http://www.trcanje.hr/humanitarna-utrka-kisni-covjek/12421/

https://www.rtl.hr/tv-novosti/najave/3526657/rtl-ovci-proslavili-svjetski-dan-sportskih-novinara-pridruzite-im-se-na-humanitarnoj-utrci-kisni-covjek/

https://www.nacional.hr/kisni-covjek-svjetski-dan-sportskih-novinara/

https://sptv.hr/izdvojeno/kisni-covjek-2019-07-02

https://www.cba.hr/novosti/Humanitarna-utrka--Kini-ovjek-20190627200814

https://sportske.jutarnji.hr/sportmix/velika-humanitarna-utrka-potrcimo-za-kisnog-covjeka-lijepa-prica-krece-na-savskom-nasipu-svi-ste-dobrodosli-povedite-djecu-ljubimce/9060026/

https://www.atletskiklubagram.hr/vijesti/ostalo/poziv-clanovima-kisni-covjek-te-zove.html

https://www.tportal.hr/tag/humanitarna-utrka-kisni-covjek

https://web.facebook.com/142833749119360/posts/2262297750506272/?_rdc=11&_rdr