Hrvatska ima i osmu medalju, četvrto zlato s europskih prvenstva za atletičare do 23 godina. Njega u Zagreb, a potom i rodni Orebić, donosi Marija Tolj, 19-godišnja diskašica koja baca za Dinamo-Zrinjevac, a trenira je Roland Varga – piše Toma Dragičević, novinar SN.
 
Gävle, švedski grad na Baltiku, mjesto je najvećeg uspjeha u karijeri za djevojku koju je sa 14, neposredno prije smrti, otkrio legendarni Ivan Ivančić. I koja je sa 19, evo, bacila 62,76 metara te osvojila europsko zlato U-23 u stilu Sandre Perković.
 
Jer finale u Švedskoj je Marija Tolj otvorila sa 49,05, onda prestupila, da bi pod pritiskom odlaska s bacališta već nakon treće serije srušila osobni rekord, prebacila ga za gotovo dva metra (sa 60,92 početkom lipnja na 62,76 u petak) i time osigurala zlato. Što i nije čudno s obzirom da je Marija ujedno ostvarila normu (61,20) za SP u Dohi i ušla u ovogodišnji svjetski Top 20. Seniorski!
 
Pobjeda, ponovimo još jednom, u stilu Sandre Perković, pobjeda s više od pet metara boljim hicem od drugoplasirane Moldavke Aleksandre Emilijanov, američke studentice s Kansasa, koja je u Gävle došla s najboljim mlađeseniorskim rezultatom sezone (61,62) u Europi.
 
Međutim, i to je sad u vlasništvu Marije Tolj, koja je ujedno postala i druga Hrvatica svih vremena, ostala samo iza Sandre koja je njezinih godina bila na 62,79 ili samo tri centimetra dalje. Dodajmo da je u posljednje dvije serije finala Tolj još bacila 61,86 i 61,17, a kad se tome doda 60,25 iz kvalifikacija, dolazimo do toga da je imala četiri uvjerljivo najbolja hica tijekom dva dana natjecanja diskašica ...
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Toma Dragičević FOTO Matthias Hangst/Getty Images