Posljednja hrvatska reprezentacija koja ovoga ljeto ima veliko natjecanje je muška kadetska. Njih od 6. do 18. kolovoza u Sjevernoj Makedoniji očekuje Svjetsko prvenstvo.
 
I oni su u skladu s onom poznatom izrekom „upoznaj domovinu da bi je više volio“ u više od 40 dana priprema, promijenili tri lokacije. Bili su, naime u Zadru, Delnicama, Ivanić Gradu. Uz sve to skoknuli su na dva dana u Mađarsku na dva prijateljska susreta. I s nestrpljenjem čekaju da prvenstvo počne.
 
Veće ozljede, na svu sreću su ih zaobišle, premda je posljednjih dana bilo poteškoća s ramenom Gianfranca Pribetića, pa je bio pošteđen napadačkih akcija. Uvijek jako bitno, to svi znaju, posebno u završnoj fazi koju su proveli u Ivanić Gradu, gdje se radilo na svim segmentima igre i analizi suparnika u skupini, imati sve igrače na raspolaganju i zdrave. Hrvatska skupina je sve samo ne lagana. Tu su naime, čak tri europske reprezentacije, koje su baš poznate po sjajnim igračima u kadetskom uzrastu. A kada sve to prođu, a nadamo se da hoće, u nokaut fazi, realno je očekivati nove europske sudare. Naime, u B skupini s kojom se križa hrvatska skupina su Francuska, Švedska,
Mađarska … 
 
- Mislim da smo dobro pripremljeni. Dečki su zbilja bili maksimalno posvećeni svemu što smo planirali odraditi. Nadajmo se da će sve to funkcionirati i kada dođu utakmice. Imali smo više od 20 igrača u ovoj završnoj fazi. U petak nam se priključio i srebrni junior Fran Mileta, koji zapravo pripada ovoj generaciji. Znam da će neki biti razočarani, ali imamo samo 16 mjesta i dio njih smo morali ostaviti doma na tzv. pričuvnoj listi, ukoliko se netko ozlijedi da mogu uskočiti. Vjerujte mi to nije bila nimalo lagana zadaća. Vjerujem da smo odabrali najbolje. Ovih dana u Ivaniću smo detaljno analizirali suparnike, posebno Norvešku koja nam je prva na rasporedu i dotjerivali još neke obrambena dijelove – rekao je Siniša Markota, izbornik i trener reprezentacije.
 
POPIS KADETSKE REPREZENTACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO:
 
Stipe Purić, RK PPD ZAGREB
Fran Lučin, RK ZAMET
Fran Mileta, RK NEXE
Marin Sinčić, RK UMAG
Gianfranco Pribetić, RK NEXE
Veron Načinović, RK ZAMET
Jan Koler, RK UMAG
Ante Ivanković, RK DUBRAVA
Ivan Filipović, RK POREČ
Josip Šimić, VFL POTSDAM 1990
Karpo Sirotić, RK DUBRAVA
Ivan Rukavina, MRK SESVETE
Mateo Maraš, RK BALIĆ – METLIČIĆ
Patrik Martinović, RK ZAMET
Antonio Vrbić, RK PPD ZAGREB
Juro Čakarić, HRK KARLOVAC
 
STRUČNO VODSTVO
 
Siniša Markota, izbornik
Davor Rokavec, trener
Sanimir Radek, trener vratara
Nikola Kovačić, fizioterapeut
Matija Teur, tehniko
 
RASPORED NASTUPA HRVATSKE REPREZENTACIJE:
 
Utorak, 6. kolovoza
10:30 Hrvatska – Norveška
Četvrtak, 8. kolovoza
18:30 Hrvatska – Čile
Petak, 9. kolovoza
16:30 Hrvatska – Saudijska Arabija
Nedjelja, 11. kolovoza
18:30 Hrvatska – Slovenija
Ponedjeljak, 12. kolovoza
20:30 Hrvatska – Španjolska
 
S jednim zlatom (2009. godine u Tunisu), 2 srebra (2007. Bahrein, i 2013. Mađarska), te s jednom broncom (2017. Gruzija), Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemlja svijeta u kadetskoj konkurenciji. To je i obveza više ovih mladića, da taj sjajni niz nastave.
 
 IZVOR Hrvatski rukometni savez