Kakav tjedan! Sa sjajnim nastupima i super uvjerljivim pobjedama Dinama u Budimpešti (4:0) i Rijeke u Aberdeenu (2:0) koje su ih odvele u play-off za Ligu prvaka odnosno Europsku ligu. Dva nokauta protiv ambicioznih, ali nedovoljno snažnih protivnika da bi imali pravo na opravdani optimizam – piše Branko Stipković, novinar portala Prva HNL.
 
Može se slobodno reći da su sastavi Nenada Bjelice i Igora Bišćana svoje takmace iz Ferencvarosa i Aberdeena ubili u pojam, onako kako je to jutros u Kaliforniji učinio vjerni obožavatelj hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Miočić nokautirajući privremenog prvaka Daniela Cormiera. S naznakom da zagrebački Plavi (u Pešti svijetlo Žuti) i riječki Bijeli nisu bili inferiorni ni na sekundu, naprotiv. Arijan Ademi i prijatelji istrčali su na Groupama Arenu sasvim uvjereni da su bolji i da stoga moraju do neusporedivo povoljnijeg rezultata od maksimirskih 1:1. A Zoran Kvržić i također nadahnuti suigrači hrabro su krenuli na nespokojnom Pittodrieu ne oslanjajući se previše na 2:0 s Rujevice, svjesni logike koju je u najavi podvukao naš sugovornik Rajko Magić: „Zabiti, pa neka Škoti probaju dati četiri!“ Ne da nisu dali, nego su primili još jedan.
 
Budimpeštanskim slikama osim razigranih Dinamovaca dominirao je i televizijski kadar domaćeg trenera Serhija Rebrova nakon prvog i drugog mata: razočaranost ujedinjena s rezigniranošću, spoznaja da ne ide i da neće ići. Taj ukrajinski internacionalac sličnu je kalvariju s Croatama doživio sredinom jeseni 1997. u doigravanju za SP u Francuskoj, kad je 0:2 poraz u Zagrebu bilo nemoguće nadoknaditi u Kijevu (1:1). Sigurno od tada pamti plemenitu dimenziju i savršenu profesionalnost naših nogometaša. Sad se pak namjerio i na uzornu skupinu inozemaca koji pridonose istim štihom. Normalno da nije bilo prolaza jer mađarski klubovi u susretima s najboljim hrvatskim ionako bilježe samo neuspjehe. Serhij se nadao da će napokon biti drukčije, zato je na novinarsko pitanje uoči ta dva derbija „Boji li se Dinama?“  lakonski uzvratio „Zašto, pa nije on Barcelona!“
 
Za njega i njegove očito jest. Neusporedivost u klasi, i u svemu ostalom računajući navijačku podršku, bila je gotovo enormna. Posrijedi je momčad puna asova i pluseva, majstorski formirana i vođena. Zbog toga tako i maršira međunarodnim koridorima.
 
Treba priznati da je mađarska „teška konjica“ pala dostojanstveno. Držeći se sportski. Na žalost, takav pristup nisu mogli sačuvati škotski predstavnici. Mogli ili htjeli? Prednjačio je šef struke Derek McInnes čija se završna konstatacija svela na prigovor sucu budući da je „presudilo nepravdeno isključenje Funsa Ojoa“, požutjelog u 6. pa u 20. minuti. Navodno je prvi karton bio nezaslužen. Kako, ako je evidentno nagazio Maxwella Acostyja i takav prekršaj zorni je obrazac za javnu opomenu na što se strogo upućuju i sudački početnici. A dok je gubio 0:1 Ojo je više nego preoštro „skinuo“ Luku Capana za drugi žuti preinačen u crveni, što znači da ga je frustrirala činjenica kako su osuđeni na krah jer je iluzorno misliti da će poentirati čak četiri puta. Derek je, eto, smatrao da bi u slučaju kompletnosti nakana o eliminaciji „kvarnerskih galebova“ bila sasvim izvjesna. Smiješno, rano se sjetio. I da ne zaboravimo: nimalo smiješno nije bilo ponašanje Sama Cosgrovea, napadača iz Engleske, koji je neobjašnjivom prgavošću, osvetoljubivošću (?!) te nekakvom prikrivenom strašću startao na svakog riječkog partnera glumeći uvrijeđenog desperadosa. Trener ga je s terena maknuo već u 53. minuti, povlačeći najbolji potez toga dana.
 
Veličanstveni utorak i četvrtak ostaju veliki poticaji za iduću srijedu kada Dinamu dolazi Rosenborg te četvrtak s Rijekinom utakmicom u Gentu. Zaista ne manjka elemenata za vedre konotacije premda je uvažavanje kontra strane bezuvjetno. Bitno je izvući maksimum sposobnosti, predočiti sav potencijal, skupni i pojedinačni. Ne iskačući ničim osim nogometaškom kvalitetom i dostojnim fair-playem. Lijepo je proći, ali nije ružno – barem ne tragično – zastati. Hrvatska zna čuvati vlastiti ugled. Nogometna Hrvatska, aktualno svjetsko srebro čiji klubovi štošta znače u europskoj podjeli pozicija, i čiji igrači plijene pozornost u svakom prijelaznom roku o čemu upravo svjedočimo.      
 
PRENOSIMO www.prvahnl.hr PIEŠ Branko Stipković FOTO/nk-rijeka.hr