O Nenadu Bjelici (48) već je napisano nebrojeno mnogo hvalospjeva, priča, izvučena je gomila statistika – sve s razlogom. Najbolji je Dinamov trener dosad - piše Katarina Kušec, novinarka VL.
 
Momčad je dobro posložio, igrače dobro poznaje, ne mijenjaju se brzinom svjetlosti kao što je bio slučaj prijašnjih sezona i, što je najvažnije, s njima postiže rezultate. Odgojio ih je, razvio i od njih napravio europske konkurente. 
 
– Dinamo će biti agresivan, moćan, sa željom da pobijedi. To ima svoju vrijednost i na tome moramo graditi svoj optimizam – istaknuo je trener Bjelica.
 
I ima pravo na taj optimizam jer Dinamo ne igra loše. Dečki, jednako kao i on, žele dokazati svima koliko vrijede. Posebice navijačima, koje su uspjeli vratiti na svoje oštećene tribine. 
 
A sjećamo se svi onih vremena prije koju godinu, konkretnije kraja 2016. kada je klub iz Maksimirske 128 bio u pomalo zabrinjavajućoj krizi. Treneri su se često mijenjali, a golova na domaćem terenu nije bilo ni za lijek.
 
Vodili su ih tada Zlatko Kranjčar pa Željko Sopić, Ivajlo Petev, nastavili su Mario Cvitanović i Nikola Jurčević... No, nitko od njih nije pomogao Dinamu kojemu je neefikasnost bila problem. Bjelica je stabilizirao stvari i nastavio ono što su svi oni započeli. 
 
Napravio je od Dinama instituciju koju su navijači ponovno počeli cijeniti, i to ponajviše zahvaljujući europskim uspjesima koji se nižu u posljednje vrijeme. Odveo je Bjelica plave u europsko proljeće koje su svi čekali gotovo 50 godina, a sada je i na pragu Lige prvaka. 
 
Statistički je trener koji je s Dinamom najviše napravio u Europi. Vodio ih je u 20 utakmica, u 12 je slavio, u pet bilo je neodlučeno, a tri je izgubio. Učinak u Europi mu je zasad na 68 posto što je najviše od ostalih trenera plavih računamo li razdoblje od neovisnosti Hrvatske.
 
Osim toga, Bjelica je 15. svibnja došao u Maksimir i od tada je Dinamo vodio u ukupno 69 utakmica u svim natjecanjima, a ostvario impresivne 52 pobjede, uz 11 neodlučenih rezultata, te 6 poraza. Nije to uopće loša statistika. Posebice kada se uzmu u obzir svi suparnici s kojima je Dinamo u tom razdoblju igrao.
 
 ĆIRO DRUGI PO USPJEŠNOSTI 
 
Dokaz njegova uspjeha su i brojke koje isplivaju na površinu kada se njegov učinak usporedi s ostalim trenerima Dinama koji su tu momčad vodili u deset ili više europskih utakmica. Bjelica je u toj kategoriji uvjerljivo najučinkovitiji. 
 
Primjerice, Krunoslav Jurčić Dinamo je vodio u čak 30 utakmica u Uefinim natjecanjima, ali učinak mu je samo 44 posto. Najbliži Bjelici je Ćiro Blažević koji je Dinamo vodio u deset takvih utakmica.
 
U šest njih je slavio, četiri je izgubio. Učinak mu je 60 posto. Slijedi Zlatko Kranjčar koji je također imao lijepo razdoblje s plavima. Vodio ih je u 13 utakmica, uz učinak od 53 posto. Ante Čačić je na 48 posto, Zoran Mamić na 46, Branko Ivanković na 42, a Marijan Vlak na 35 posto. 
 
U čemu je Bjeličina tajna? Možda u tome što je smiren, što ima potentne igrače, možda u tome što zna nešto što drugi nisu znali, možda zato što ima svoj dobro uigrani stožer, a možda je u svemu tome imao i malo sreće. Nije ni bitno dok god nastavlja tako ...
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Katarina Kušec FOTO Slavko Midžor/PIXSELL