Sandra Perković i Sara Kolak opravdale su uloge favorita i slavile na međunarodnom atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagrebu – piše Ivana Lukačić Krajina, novinarka HRT Sport.
 
Najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković u svom je 12. nastupu na Hanžeku ostvarila osmu pobjedu hicem od 67,78 metara, dok je druga hrvatska predstavnica Marija Tolj osvojila treće mjesto s daljinom 62,57 m. 
 
Perković je ostvarila drugi najbolji hitac u ovoj sezoni, kraći jedino od 68,58 m koje je postigla na natjecanju Europske lige u Varaždinu.
 
Između Perković i Tolj na drugo mjesto se na Mladosti 'ugurala' Njemica Kristin Prudenz s hicem 63,25 m, dok je europska prvakinja do 23 godine iza sebe ostavila Njemicu Nadine Mueller (61,79 m).
 
Olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak ostvarila je prvu pobjedu na IAAF World Challenge mitingu u Zagrebu i pritom postavila novi rekord mitinga sa 66,42 metra.
 
To je ujedno Sarin najbolji rezultat u ovoj sezoni postignut na prvom natjecanju na kojem ju je vodio njezin novi trener, legendarni norveški bacač koplja Andreas Thorkildsen.
 
Kolak je imala prva tri hica preko 60 metara (65,82 m i 61,51), a najduži (66,42) je duži od hica kojim je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Rio de Janeiru 2016. godine.
 
Kolak je na Mladosti slavila ispred Kanađanke Elizabeth Gleadle (63,77 m), Poljakinje Marije Andrejczyk (60,91 m) i Slovenke Martine Ratej (60,50 m).
 
Uz domaće atletske zvijezde, peterostruku europska i dvostruku svjetsku prvakinju i olimpijsku pobjednicu u bacanju diska Sandru Perković, olimpijsku pobjednicu u bacanju koplja Saru Kolak i hrvatskog rekordera u bacanju kugle Filipa Mihaljevića, predstavljena su ostala velika imena svjetske atletike koja su se ove godine našla u Zagrebu.
 
Tako su hrvatski ljubitelji atletike, među ostalima, mogli zapljeskati najtrofejnijoj atletičarki svih vremena i šesterostrukoj olimpijskoj pobjednici Amerikanki Allyson Felix (400 m), koja se upravo u Zagrebu vraća nastupima na mitinzima, južnoafričkom skakaču u dalj Luvu Manyongi koji će pokušati popraviti svoj prošlogodišnji rekord mitinga (8,46 m) te ruskom preponašu Sergeju Šubenkovu koji je prošle godine morao odustati od nastupa zbog ozljede, a ove će pokušati ostvariti rekordnu, četvrtu pobjedu u memorijalnoj utrci na 110 m prepone.
 
Nakon jučerašnje pobjede novozelandskog bacača kugle Toma Walsha na 5. Memorijalu Ivana Ivančića, večerašnji natjecateljski program otvorili su troskokaši, a zaključit će ga u 20.50 sati najbrži atletičari ovogodišnjeg mitinga, trkači na 100 m, među kojima je najveći favorit za pobjedu olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak Amerikanac Justin Gatlin.
 
 PRENOSIMO HRT Sport PIŠE Ivana Lukačić Krajina FOTO Igor Kralj/PIXSELL