Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Slovačku sa 4-0 (1-0) u utakmici 4. kola u skupini E kvalifikacija za EURO 2020. odigranoj u petak na stadionu Antona Malatinskoga u Trnavi, a strijelci su bili Nikola Vlašić (45), Ivan Perišić (47), Bruno Petković (72) i Dejan Lovren (89) – piše Dražen Krušelj, novinar JL.
 
I Slovačka vam je malo pomogla, ispriječio se na ulazu iz press-dvorane domaći novinar koji je upravo odslušao dojmove Zlatka Dalića. Njega je ovih 0-4 asociralo na harakiri, ali hrvatski reporteri nisu bili raspoloženi za seciranje nedostataka u taktici Slovaka. Upravo smo svjedočili oglednoj vježbi iz modernog i atraktivnog nogometa. I nije se tu previše pitalo suparnika ...
 
- Kao što kažete eksplozija talenta. Nema segmenta igre s kojim sam nezadovoljan, igrači su sve zadatke odradili na vrhunskoj razini, tako da odavde odlazim s dojmom da je ovo najbolja ili barem jedna od dvije najbolje utakmice otkako sam izbornik reprezentacije. Totalna nadmoć, agresivnost, autoritet! To nam je nedostajalo protiv Mađarske. Puno smo promašili u prvih 40 minuta, ali na kraju nam se sve to vratilo - komentirao je Dalić.
 
Malotko je mogao očekivati veliku predstavu s obzirom na probleme s kojima se momčad sudarala u pripremi utakmice. Rakitićev otkaz, neraspoloženje nekolicine igrača uslijed raspleta prijelaznog roka, ozljede Kramarića i Kovačića ...
- Ja ostajem pri onoj ocjeni da te priče uopće nije trebalo gurati u prvi plan, ali sada je to iza nas. Momčad je prihvatila izazov i odigrala veliku utakmicu. I ne samo da je odigrala, nego je od prve do posljednje minute uživala u igri. Mogli bismo zaista našu predstavu kititi superlativima, ali moram ostati dosljedan i vratiti se onoj svojoj priči s početka. Budimo dostojanstveni u pobjedi, ostanimo ponizni. Čeka nas brzo utakmica s Azerbajdžanom, imamo obvezu odraditi posao do kraja.
 
Možda je ovo ipak trenutak da ponekim komplimentom počastite igrače koji su ušli iz drugog plana i donijeli novu energiju i golove?
- Istaknut ću Brunu Petkovića i Nikolu Vlašića, dali su lijep doprinos ovoj pobjedi. Primjer njih dvojice, dakle igrača koji su u proteklih mjesec i pol kontinuirano brusili formu u Dinamu, odnosno u CSKA-u, samo potvrđuje koliko je važno da su vam igrači u natjecateljskom ritmu. Ne treba zaboraviti niti Bartolca, utrčao je na teren silom prilika i sve odradio kako treba. Naravno, i Josip Brekalo je imao upečatljivu dionicu.
 
Kojim ste taktičkim oružjem nadmurdili Pavela Hapala?
- Upozoravao sam naše igrače da je u sredini terena skoncentrirana najveća kvaliteta slovačke momčadi. Uspjeli smo podići linije i visokim presingom izbaciti iz igre Hamšika, Lobotku i Kucku. Događalo se česti da stoperi vode igru Slovaka, drugim riječima dobili smo bitku na sredini terena. Tako smo otvorili put prema lakšem ulasku u završnicu, prema golovima i pobjedi. Može se reći da je dobivena bitka našeg veznog reda bila ključ pobjede.
 
PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Dražen Krušelj FOTO Damir Krajač/CROPIX