Hrvatski nogometaš Luka Modrić objavio je autobiografiju "Moja igra", koja prikazuje njegov pogled na vlastiti životni put od djetinjstva i prvih nogometnih koraka u zadarskom zaleđu do ulaska u panteon velikana kao najbolji nogometaš svijeta.
 
Knjigu, koju je Modrić napisao u suradnji s dugogodišnjim prijateljem i istaknutim sportskim novinarom Robertom Matteonijem, objavio je nakladnik Corto Literary, u svojoj biblioteci Hermes.
 
Luka Modrić ušao je u nogometnu povijest kada je 2018. godine osvojio ono što nitko prije njega nije – sve četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta u istoj godini – Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D’Or. Ove nagrade Luka je pridodao momčadskim uspjesima hrvatske reprezentacije i Real Madrida, kluba u kojemu je osvojio četiri Lige prvaka i redovito je biran u najbolju svjetsku jedanaestoricu.
 
Ovaj samozatajni igrač čiji je put od djetinjstva u izbjeglištvu do svjetskog nogometnog vrha bio popločan kontinuiranim sumnjama i nepovjerenjem, konačno je osvojenim trofejima s Realom i reprezentacijom doživio da mu ime bude upisano u panteonu pobjednika.
 
Poznat kao čovjek od malo riječi, u svojoj životnoj ispovijedi Luka po prvi put otkriva brojne nepoznate detalje iz svog djetinjstva, opisuje nogometne početke, razotkriva pozadinu svih ključnih trenutaka u Dinamu, Tottenhamu i Real Madridu, te donosi svoj osobni pogled na vrhunac svoje karijere – dramatičan put do spektakularnog finala u Rusiji.
 
"O čemu je razmišljao u prijelomnim utakmicama, o svom odnosu s ključnim igračima i trenerima, o osjećaju koji ga stalno goni na teren, ali i najvažnijim osobnim trenutcima, ljubavi, obitelji, gubitcima, doznajemo u priči čovjeka čija je ustrajnost i snaga duha postala uzor milijunima. Temelj svakog uspjeha, kaže Luka, jednostavan je: boriti se, ne odustajati i vjerovati u sebe", stoji u najavi.
 
Predgovor knjizi napisali su Sir Alex Ferguson i Zvonimir Boban, a knjigu su preporučile nogometne zvijezde Gareth Bale, Karim Benzema, Raphaël Varane i Marcelo.
 
"Moja igra" sadrži više od šezdeset dosad neobjavljenih fotografija iz Lukina privatnog arhiva, kao i službene fotografije HNS-a i Real Madrida.
 
"Promišljen razigravač, nogometni maestro, kako ga mnogi nazivaju, rođen sa žarom da se dokaže i vodi, odgojen skromno i radišno, s pravom dozom inata i vjere u sebe, Luka Modrić danas je simbol odlučnosti i ustrajnosti, a njegova životna priča inspiracija za sve koji je žele čuti. Kad ti kažu: nisi dobar, ti odšuti, primi, razradi i vrati se na teren odlučniji i snažniji da dokažeš kako nisu bili u pravu. Ali ne zbog njih, nego zbog sebe i igre same", ističe se u najavi.
 
Luka Modrić (Zadar, 1985.) nogometnu je karijeru započeo u NK Zadru, a prve naslove državnog prvaka osvojio je s Dinamom Zagreb. Nakon četiri godine u Tottenhamu nastavio je karijeru u Real Madridu, koja je kulminirala osvajanjem petnaest trofeja od kojih četiri Lige prvaka. Modrića smatraju jednim od najboljih veznih igrača današnjice i jednim od najvećih hrvatskih igrača svih vremena.
 
Među nagradama i trofejima koje je osvojio ističu se još i tri UEFA-ina Superkupa, četiri osvojena FIFA-ina svjetska klupska prvenstva, nagrada za najboljeg veznog igrača Lige prvaka, najboljeg igrača svjetskog klupskog prvenstva i nagrada za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara. Oženjen je Vanjom Modrić (rođ. Bosnić) i otac je troje djece. Igra za klub Real Madrid na poziciji veznog igrača i kapetan je hrvatske nogometne reprezentacije. "Moja igra" njegova je prva knjiga.
 
Robert Matteoni (Pula, 1962.) kolumnist je, autor, urednik i jedan od najistaknutijih sportskih novinara u Hrvatskoj. Igrao je aktivno nogomet u NK Istra, a nakon toga obavljao više dužnosti u sportskim institucijama. Istodobno s nogometnom karijerom počeo se baviti sportskim novinarstvom i uskoro postao profesionalni sportski izvjestitelj. Pisao je za najveće hrvatske novine i časopise poput Večernjeg lista, Vjesnika i Sportskih novosti, gdje je od 2011. godine član Uredničkog kolegija.
 
Od 1994. godine kao reporter i komentator prati hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a izvještavao je sa tri svjetska i tri europska prvenstva. Usto je izvještavao s brojnih kvalifikacijskih i prijateljskih utakmica hrvatske reprezentacije širom svijeta, a specijalizirao se i za praćenje talijanskog nogometa i europskih klupskih natjecanja. Član je Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS), a od 2017. godine član žirija novinara u izboru FIFA THE BEST. Godine 2009. primio je HZSN-ovo Priznanje za kolumnista godine, a godine 2012. posebno priznanje Saveza sportova grada Pule za doprinos razvoju sporta.
 
 Izvor HINA FOTO/Instagram