Više od pola stoljeća je prošlo otkako se u Karlovcu počela učiti i prakticirati drevna japanska borilačka vještina koja je vrlo brzo u svijetu toliko postala popularna da je prerasla u sport koji danas svi znaju – karate – piše Vedran Gvožđak, novinar-urednik KAportala.
 
 Iako tih pedeset godina zvuči skromno u odnosu na dugu tradiciju karatea, za Karlovac je to više nego značajno pa je upravo tako, skromno a u isto vrijeme i pompozno obilježen vrijedan jubilej - 50 godina Karate kluba Karlovac 1969.
 
Karataši su se u Gradskom kazalištu Zorin dom prisjetili svih pet desetljeća rada na treninzima, muke, znoja i sportskih rezultata, a sve se to nalazi u sjajnoj monografiji koju je ukoričio autor Marijan Bakić, dugogodišnji sportski novinar i kroničar karlovačkog sporta koji karate klub prati čak četrdeset godina.
 
SJAJNI REZULTATI
 
Jedan od najzaslužnijih za popularizaciju karatea u Karlovcu dakako je Želimir Žiga Feitl, osnivač kluba koji se ovom prigodom zahvalio svim natjecateljima zbog kojih, kaže, konačno, i postoji Klub.
 
- Zahvala ide na rezultate i uspjehe postignute na bezbroj natjecanja u zemlji i u inozemstvu, na upornosti, na dosljednosti, na lojalnosti, na htijenju i borbi, želji da postignu što više ... Na promociji karatea, našega Kluba, grada i Domovine, rekao je Feitl. Zahvalio se i svojim učiteljima, a posebno mentorima, prof. Branku Kulešu i dr. Eminu Topiću, zbog kojih se definitivno odlučio baviti ovim sportom kao i svima koji su dali doprinos opstanku i razvoju Karate kluba Karlovac 1969 – naglasio je Feitl.
 
OD FEITLA DO POVRŽENIĆA
 
- Karate klub Karlovac 1969, jedan je od najstarijih karate klubova u Hrvatskoj, a sada i službeno obilježava pedesetogodišnji kontinuitet rada. Kroz njega je prošlo tisuće mladih sportaša željnih zdravog odrastanja, afirmacije, samodokazivanja i druženja. Klub i njegovi treneri, natjecatelji i dužnosnici ostavili su svoj trag u Karate savezu Hrvatske. Iako neki povijesni izvori i sportske monografije tako navode, karlovački se karate klub nije razvio iz sekcije zagrebačkog karate kluba, već je u Karlovcu osnovan karate klub koji je bio samostalan od svojega prvog dana. Osnovan je u veljači 1969. godine na poticaj Želimira Žige Feitla. Iste godine, kad je osnovan Karate klub Karlovac, utemeljen je i Karate savez Jugoslavije, a prije toga djelovali su karate odbori u sastavu Jugo saveza Hrvatske i Jugoslavije - rekao je Marijan Bakić, autor monografije naziva "Pedeset godina karatea u Karlovcu – od Feitla do Povrženića".
 
PRIZNANJA ZASLUŽNIMA, PONAJVIŠE BORCIMA
 
Proslava u Zorin domu bila je prilika i da se karlovački karataši svih generacija zahvale zaslužnima za pomoć u radu, podršku i promociju ovog sporta. Želimiru Feitl dobio je priznanje Hrvatskog karate saveza, dok je i Hrvatskog karate saveza dobio priznanje karlovačkog Karate kluba. Feitl je u ime kluba primio i priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora i isto tako uzvratio priznanjem koja je krovna sportska organizacije dobila od karlovačkih karataša. Za svoje zasluge pohvaljeni su karlovački gradonačelnik Damir Mandić i župan Damir Jelić a nadalje, priznanja za medijsku podršku dobili su novinari i urednici medija koji redovito prate klub. Posebna priznanja, ona najteže zaslužena dobili su sportaši - borci i treneri, to su: Dario Keča, Ivan Puklavec, Dino Babić, Mladen Vulović, Josip Livada i Dino Povrženić.
 
O KNJIZI
 
 Monografija ima podnaslov: od Feitla do Povrženića. Razlog je   vrlo jednostavan zašto je tako. Ovime se htjelo povezati one koji   su povijesno   najvažnija karika u lancu 50 godina postojanja jedne sportske udruge, a to su prije svih sportaši. Po tome ističemo najstarijega i   najmlađega, prvoga i   posljednjega najuspješnijeg pojedinca Kluba – Žigu Feitla i Dinu Povrženića. Feitl je bio prvi i prvih godina postojanja   najuspješniji karataš Kluba, a   Dino Povrženić danas je aktualno prvo sportsko ime Karate kluba Karlovac 1969, dvostruki najbolji sportaš Karlovca i   Karlovačke županije.
 
 Ovo je peta knjiga o povijesti Karate kluba Karlovac. Dosad su objavljene brošure povodom 20, 25, 30 i 40 godina. Nijedan karlovački klub nema   ukoričenu svoju povijest na sličan način, na jednome mjestu, u tako kratkom razdoblju, od po 5 i 10 godina. Iako svaka od tih brošura nedvojbeno   ima  i svoje posebnosti, u ovoj je 50-godišnjoj monografiji trebalo spojiti sva dosadašnja četiri izdanja, a da se, opet, nikako ne izostave spomenuti svi   najvažniji akteri, događaji i uspjesi natjecatelja. Držeći se koliko-toliko kronologije događanja potkrijepljenih sjećanjima pojedinca, sve je to u ovoj   monografiji dokumentirano rezultatima, fotografijama i novinskim faksimilima iz klupske povijesti. Na 136 stranica knjiga sadrži više od 95 većinom   neobjavljenih fotografija iz privatnog arhiva članova i prijatelja kluba te fotoreportera Denisa Stošića, Dinka Neskusila i Roberta Fajta, kao i službene   fotografije HRS-a. Sadrži 24 faksimila tekstova sa stranica različitih listova, te pojedinačno 217 imena koja se više puta spominju monografiji.
 
 Ovako zamišljen ovo je ipak sveobuhvatniji priručnik povijesti karatea u Karlovcu od svih prethodnih, s iskrenom vjerom da može biti koristan svima   kojima je izravno ili neizravno namijenjen. Povijest se ne može mijenjati, već dopunjavati novim činjenicama. Tako je i učinjeno.
 
 Monografija je napisana s namjerom da se jednim poglavljem ukratko te na edukativan način osvrne na povijest karatea u Europi i Hrvatskoj. U   prvom  redu da podsjeti na 50 godina postojanja Kluba, a onda i na razvojni put karatea u Karlovcu. U taj su proces bile uključene mnoge osobe i   institucije, poput osnivača i vodećih struktura Kluba, predsjednika, tajnika, trenera, natjecatelja, brojnih članova ... Suradnici-recenzenti na knjizi   Želimir Feitl, Dario Keča i Ivan Puklavec pažljivo su razmotrili svaki podatak, fotografiju ... Pri pisanju knjige, kao što je već uobičajeno za ovu vrstu   publikacija, korišteni su podatci nekih autora.
 
U slučaju da baš i nije sve obuhvaćeno, za nadati se da će jednoga dana neki novi sportski kroničar, ako ne prije, onda za 100. obljetnicu 2069. godine, nadopuniti ovu brošuru novom knjigom. No, i kao takva, ova će monografija zasigurno dobro poslužiti budućim kroničarima karlovačke sportske povijesti, primjerice djelatnicima koji rade u drugim dokumentacijskim i informacijskim ustanovama. Po meni je to i njezina najveća vrijednost.
 
 
 PRENOSIMO www.kaportal.rtl.hr PIŠE Vedran Gvožđak FOTO Robert Fajt/CROPIX