Hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu 2020. godine igrat će u skupini D zajedno s reprezentacijama Engleske i Češke, te pobjednikom play-offa između Škotske, Izraela, Norveške i Srbije odlučeno je na ždrijebu koji je održan u Bukureštu.
 
Hrvatska će prvu utakmicu igrati 14. lipnja protiv Engleske na Wembleyju, u drugom kolu ćemo 19. lipnja igrati protiv Češke u Glasgowu, a u trećem kolu 23. lipnja ponovo u Glasgowu protiv pobjednika play-offa C, jedne od reprezentacije iz kvarteta Srbija, Norveška, Škotska i Izrael. U polufinalu, koje je na rasporedu 26. ožujka, će igrati Norveška i Srbija, te Škotska i Izrael, a finale je 31. ožujka.
 
Bit će to šesto europsko prvenstvo za hrvatsku vrstu, pri čemu peto u nizu. I dok smo na svjetskim prvenstvima dva puta zadivili svijet osvojivši srebro prošle godine u Rusiji, te broncu 1998. u Francuskoj, na europskim prvenstvima Hrvatska nema niti jedan plasman bolji od četvrtfinala. 
 
Vatreni su do sada najdalje dogurali na svom prvom EP-u 1996. u Engleskoj, te na EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj izborivši plasman u četvrtfinale. Na posljednjoj europskoj smotri u Francuskoj 2016. ispali smo u osmini finala, a još dva puta su zapeli u skupini (2004, 2012). Svjetski doprvaci bili su smješteni u drugu jakosnu skupinu, a kako je ždrijeb bio 'poludirigiran' znalo se da će Vatreni igrati u jednoj od skupina u kojoj su nositelji Italija, Engleska, Njemačka ili Španjolska.
 
Kako se EURO igra u 12 zemalja, reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir, a ujedno su i domaćini, automatski su svrstane u svoje skupine. Tako je i prije početka ždrijeba bilo poznato da će u skupini B igrati Belgija, Rusija i Danska, dok će u skupini C igrati Ukrajina i Nizozemska. Bilo je još nekoliko restrikcija. Zbog političkih razloga u istoj skupini nisu mogli biti izvučeni BiH i Kosovo, Rusija i Ukrajina, Srbija i Kosovo, te Rusija i Kosovo.
 
EURO će se održati od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine, a UEFA je u čast 60. obljetnice održavanja prve europske smotre, odlučila da se ovaj EP igra diljem "Starog kontinenta". Domaćini prvenstva bit će London, München, Rim, Baku, St Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao i Budimpešta.
 
Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, a posljednja četiri sudionika doznat ćemo nakon dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu u ožujku. Plasman u osminu finala izborit će prve dvije reprezentacije iz svake skupine plus četiri najbolje trećeplasirane ekipe. UEFA je odredila da će otvaranje biti u Rimu 12. lipnja utakmicom Turska - Italija.
 
Svakako najteža skupina F u kojoj će igrati Njemačka, Portugal, Francuska i pobjednik play-offa A ili D.
 
Na dosadašnjih 15 europskih smotri slavilo je 10 reprezentacija, najviše Njemačka i Španjolska po tri puta. Francuska ima dva naslova, a titulom europskih prvaka okrunili su se i SSSR, Italija, ČSSR, Nizozemska, Danska, Grčka i Portugal. Španjolci su jedini u povijesti koji su uspjeli obraniti naslov (2008, 2012). Naslov europskog prvaka iduće godine branit će Portugal koji je u finalu nakon produžetaka pobijedio Francusku sa 1:0 golom Edera u 109. minuti. Na putu do europskog trona Cristiano Ronaldo i društvo su u osmini finala izbacili Hrvatsku golom Quaresme u 117. minuti.
 
SKUPINA A (Rim, Baku): 1. Turska, 2. Italija, 3. Wales, 4. Švicarska
SKUPINA B (Kopengahen, St Peterburg): 1. Danska, 2. Finska, 3. Belgija, 4. Rusija
SKUPINA C (Amsterdam, Bukurešt): 1. Nizozemska, 2. Ukrajina, 3. Austrija, 4. Pobjednik play-offa A (Island, Rumunjska, Bugarska, Mađarska) ili D (Gruzija, Bjelorusija, Kosovo, S.Makedonija)
SKUPINA D (London, Glasgow): 1. Engleska, 2. Hrvatska, 3. (Škotska, Izrael, Norveška ili Srbija)  4. Češka
SKUPINA E (Bilbao, Dublin): 1. Španjolska, 2. Švedska, 3. Poljska, 4. pobjednik play-offa B (BiH, Sjeverna Irska, Republika Irska, Slovačka)
SKUPINA F (Munchen, Budimpešta): 1. Pobjednik play-offa A (Island, Rumunjska, Bugarska, Mađarska) ili D (Gruzija, Bjelorusija, Kosovo, S.Makedonija), 2. Portugal, 3. Francuska, 4. Njemačka
 
U Bukureštu su Hrvatsku predstavljali izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik HNS-a Davor Šuker koji predstavljaju Hrvatsku.
 
DALIĆ: ZADOVOLJNI SMO, REALNO MOŽEMO PROĆI DALJE
 
 - Zadovoljni smo. Rekli smo da nema lagane grupe, al ne možemo birati. Moja želja je bila da izbjegnemo Portugal iz trećeg puta, i to smo izbjegli. Mislim da realno možemo proći dalje što je   naša ambicija i želja - rekao je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić i dodao: - Nama je prva utakmica s Englezima najvažnija, ne može biti bolje i ljepše otvaranje za nas. Nakon   toga slijede kao dvije lakše utakmice u kojima moramo tražiti našu šansu, ali mi znamo što je naš cilj, a to je proći grupu.
 
 Na pitanje koga bi volio izbjeći iz trećeg puta, rekao je da su svi nezgodni.
 - Svi su nezgodni, pogotovo Srbija, ali tu su i Škoti koji su domaćini i ako prođu dalje mi ćemo igramo protiv dva domaćina kao gosti. Vidjet ćemo tko će proći. Imat ćemo dovoljno vremena   napraviti analizu i skauting tih ekipa. Moramo vjerovati u sebe da možemo ponoviti uspjeh od prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu, napraviti dobar posao i na to smo spremni. I naravno,   najvažniji je da mi igrači budu zdravi - zaključio je izbornik Dalić.
 
 
 
 PRENOSIMO HRT Sport FOTO/hrt