Proglašeni su najbolji sportaši u 2019. prema izboru SN. Na svečanosti proglašenja u 68. izboru sudjelovalo je 290 sportskih novinara iz 55 redakcija iz cijele Hrvatske. Izbor sportaša SN najveće je priznanje za postignuće u jednoj kalendarskoj godini. Ove godine dodijelila se i nagrada za najboljeg mladog sportaša i prvi put priznanje za osobu godine. 
 
Nominirani za ekipu godine bili su: kuglačka reprezentacija, reprezentacija u samostrelu, odbojkaška reprezentacija, KK Mlaka- kuglanje, DR. Časl - stolni tenis, RK Podravka, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - stolni tenis. 
 
Ekipa godine po izboru Sportskih novosti je reprezentacija u samostrelu.
 
-  Puno nam to znači. Naša disciplina je malo neobična. Nije toliko popraćena. Zahvaljujemo se svim novinarima i ljudima koji su nas pratili, koji nas podržavaju i koji nas trpe dok smo na treninzima, dok smo izvan zemlje i našim obiteljima - istaknula je Sanja Komar, reprezentativka u samostrelu.
 
Nominirani za momčad godine bili su Valent i Martin Sinković - veslanje, zlato na SP-u i zlato na EP-u, vaterpolska reprezentacija, reprezentacija u samostrelu, reprezentacija u trapu. 
 
Za momčad godine proglašeni su Valent i Martin Sinković. 
 
- Vrhunska godina je iza nas. Uspjeli smo osvojiti zlato na europskom i svjetskom prvenstvu, bolje od toga nismo ni mogli tako da smo presretni. Lakše je s bratom veslati, dijeliti te emocije, objašnjava Valent Sinković.
 
- Ovo je za nas velika stvar. Imali smo par sitnih ozljeda, nije to bilo bitno. Propustili smo dva natjecanja, ali to nas nije smelo na putu za svjetsko prvenstvo, za olimpijsku normu u Tokiju.  Prezadovoljni smo Europskim i svjetskim prvenstvom gdje smo odveslali sedam prekrasnih utrka upravo onako kako smo zamislili. Novost je u dvojcu bez kormilara i nadam se da ćemo tako i sljedeće godine - kaže Martin Sinković. 
 
Nagrada za fair play godine pripala je posadi reli Dakar - Danielu Šaškinu i Saši Bitermanu.
 
Najbolji mladi sportaš godine po izboru Sportskih novosti je plivač Franko Grgić, svjetski juniorski prvak na 1500 i 800 metara i svjetski juniorski rekorder na 1500.
 
- Tajna uspjeha je trening, disciplina, slušati trenera, dobrog sparing partnera Marina Mogića. Bez mene ne bi bilo njega, kao ni mene bez njega - kaže Grgić.
 
Sportska osoba godine je Nenad Bjelica, trener GNK Dinamo.
 
- Jako mi je drago da sam osvojio nagradu. Bila je stvarno velika konkurencija. Dobiti ovu nagradu je velika stvar za mene. Pokazali smo da možemo biti konkurentni kroz europsku ligu, gdje smo osigurali proljeće. Ove godine kroz Ligu prvaka s puno jačim momčadima koje imaju puno veće budžete, koji imaju bolje igrače. Nažalost, nismo ponovo uspjeli prezimiti, to ostaje cilj za sljedeću - ističe Nenad Bjelica.
 
Sportaš godine za 2019. godinu je gimnastičar Tin Srbić.
 
- Prošle su dvije godine od prve nagrade, sve mi je nevjerojatno da opet stojim ovdje i dobijem nagradu za najboljeg sportaša ispred ovakvih sportaša. Moja 2019. godina bila je nevjerojatna. Sve što smo zamislili smo ostvarili i još malo više od toga s dvije medalje, europsko, pa onda i svjetsko srebro i plasman na Olimpijske igre u Tokio. Ja više nisam mogao poželjeti od toga, to je moj san koji je sada ispunjen. Nadam se samo za iduću godinu da će biti zdravlja, da će ruka biti dobro, da ćemo se moći maksimalno spremiti za Tokio. Plan je da do svibnja nemamo natjecanja, baš zbog ruke da se oporavi i onda kreće 5-6 natjecanja za redom. Nadam se da ću biti dobar. Znam da sam sposoban ostvariti dobre rezultate - ističe Tin Srbić.
 
Sportašica godine za 2019. godinu je atletičarka (disk) Sandra Perković.
 
- U Janici Kostelić sve sportašice vide veliki uzor, ona nam je pokazala da se može biti uspješan i ja sad idem njenim stopama, a predstoji velik rad da je i prestignem. Godina nije bila kakvu sam priželjkivala i nisam ispunila sve. Godina je imala više padova nego uspona. Ne tražim izlike već uzrok i razlog da se neke stvari ne ponove pred finale sljedeće godine Olimpijskih igara. Nakon dva olimpijska zlata svi priželjkujemo treće - rekla je najbolja sportašica za 2019. godinu Sandra Perković.
 
Izvor HRT Sport FOTO Marko Todorov / CROPIX
 
 
 
NAJBOLJI SPORTAŠ HRVATSKE ODUŠEVIO SVE NA SN-ovoj DODJELI 'Ja sam sa 16 godina mogao najaviti samo izbor sportaša! Cilj u Tokiju? Upoznati ljude ...'
PRENOSIMO Sportske novosti OSVRT Dražen Pinević FOTO Marko Todorov / CROPIX
 
U studiju Anton Marti na zagrebačkom Prisavlju po 68. puta izbrani najbolji sportaši Hrvatske u anketi Sportskih novosti. Još jedna epizoda najvećeg hrvatskog SF-a je iza nas, 68. čak. Treba to moći. I mirovinu je već zaslužila ta serija bez kraja, ako ćemo po brojkama. Po tko zna koji puta smo čuli da je hrvatski sport u granici nemogućeg. A ovaj puta smo čuli da se za njega izdvaja 13 eura po glavi stanovnika, a da je prosjek EU stoka, a kod onih jači to dostiže i 150 eura po glavi stanovnika. A kako je sa tih 15 eura sport visoko iznad svega drugog, uz dužno poštovanje, možda bi bilo dobro svesti ga u realne okvire, a ne pričati kako mu treba pomoći. Jer, možda bi da mu i s manje bio još bolji. Infrastrukturu, zašto uopće i spominjati, nema smisla, niti tko više u te priče vjeruje.
 
Naravno, nadamo se da se to sve ipak neće dogoditi, a o kako velikoj priči se radi govori najbolje uzbuđenje s kojim čekamo 2020. godinu u kojoj na europsku scenu izlaze Kauboji, Barakaude, pa Vatreni, u kojoj će se u Tokiju održati Olimpijske Igre,a zna se da smo u Riju osvojili deset medalja i da kod nas spuštanja kriterija nema. Jer da smo realni…
 
Čekamo 2020. kao da su Rolling Stonesi najavili novi album, eto to je taj hrvatski sport, ne samo rezultat, nego sve ono što znači za ovu zemlju koja više nažalost bolje sanira neradnike i nesposobne, jer su nečiji, nego da ulaže u one koji to po svemu zaslužuju. I drago nam je bio za čuti da se netko sjetio i novina i novinara, makar jednom u godini dana, po dobrom, kao dio priče o uspjehu. Nekad i kad vas ne primjećuju, zapostavljaju, omalovažavaju, to puno znači i ne zaboravlja se. Valjda ima nešto u tome i kada se spomene 75. rođendan SN dogodine, to je dokaz da i u debeloj mirovini taj SN 'honorarac' nešto nekome znači, a znači jer nosi dobro, ne zato što misli da je to tako, nego zato to i drugi to vide.
 
I da, bila je to još jedna svečanost hrvatskog sporta, bogatija i svježija za nove medijske trenove, jer se i SN 'starček' modernizirao internetom na opće oduševljenje čitatelja u kojem je klik kao prodani primjerak na kiosku, valjda. Bila je to svečanost u kojoj se čokolada rastapala sa zidove Studija Anton Marti na zagrebačkom Prisavlju. Rekao bi pokojni Tomo Židak, 'bomboni su ispadali iz usta na svakom koraku'. I treba tako, makar su svi ti rezultati na granici čuda ako znamo…
 
Briljirao je najbolji hrvatski sportaš Tin Srbić, čudo s preče, kada se obratio fenomenalnom 16-godišnjem plivaču Franku Grgiću riječima:
 
- Franko najavljuje olimpijsko zlato, a ja sam u njegovim godinama mogao samo biti mladi najavljivač najboljih sportaša Hrvatske.
 
I još jednu je velemajstorski ispalio:
 
- Moj cilj u Tokiju je upoznati ljude, družiti se, jer iskreno nisam baš razvio neke socijalne vještine…
 
Nije stigao vjerojatno, jer da jest tko zna bi li bio to što danas jest ovdje. I te dvije izjave su suština SF priče čije smo 68. izdanje vidjeli u nedjelju. To je hrvatski sport, to je i priča o jednom dečku koji radi na baušteli, da bi preživio, a ne da bi se bavio sportom u kojem su mu rekli da je najbolji. Da, bio je i on tamo i tko zna hoće li sve to kroz što treba proći na putu do uspjeha izdržati. A to je svemir u kojem je jedna Sandra Perković dostigla Janicu Kostelić sa osam naslova, u kojem je Luka Modrić drugi u izboru, u kojem su samostrelke treći puta u nizu najbolje, u kojem su od sporta napravile brand, što je još jedno u nizu čuda koja svake godine stižu u nekim novim, posebnijim pričama, u kojem su 'Sinković brothers' novi pojam nepobjedivosti nakon Janice, Blanke, Sandre uz Martinov zaključak na pitanje lakše vam je reći nešto bratu ako pogriješi nego nekom drugom - 'ne griješimo ni Valent ni ja' ili Valentov 'da ove sezone bolje nije moglo', u kojem 16 godišnji Franko Grgić kaže 'moj cilj je olimpijsko zlato i skinuti sjajnog Kineza Sun Yanga', ni manje ni više, Franko iz Hrvatske od 300.000 sportaša protiv Yanga iz Kine... Normalno. Tom Cruise za njih u svojoj Nemogućoj misiji 'mala beba' i moramo se hitno naučiti da je rezultat i ono kada im nekada ne ide, jer znate da su dali puno više od realnog. Skromnost vele da se to zove.
 
Trofej Fair play ponijeli su 'Dakarci' Šaškin i Biterman koji su na sve dodali i dio priče 'o sportašima iz male zemlje, velikog srca'.
 
Bila je to još jedna velika epizoda SF serije Hrvatski sport čije su glave role nosili Sandra Perković, Tin Srbić, braća Valent i Martin Sinković, Valentina Pereglin, Sanja Komar, Marta Oborovečki, Franko Grgić, Nenad Bjelica, Danijel Šaškin i Saša Biterman. Najavili smo neke nove velike zvijezde Laru Štimac (odbojka), Hanu Arapović (stolni tenis), Mariju Tolj (atletika), Petru Marčinko i Dina Prižmića (tenis), Tomislava Stipu Samardžića (vaterpolo), Fabijana Grubišića i Dominika Kuzmanovića (rukomet). 
 
Birane riječi koristili naš glavni urednik Mario Zorko, ministar financija RH Zdravko Marić, a pjesmom Ante Gelo i njegov mali tim s 'centaforom' Alenom Đurasom. Svečanost u kojoj su Podravka, HEP i Hrvatska Lutrija pokazali da što znači dobra investicija – malo za puno. Barem tako kažu… Što bismo dobili za puno, tko zna. Ovakvu SF priču sigurno ne. Još malo zaplješćimo, a dogodine svi na trgove kako reče ministar Marić…