U četvrtak, 9. siječnja počinje Europsko rukometno prvenstvo koje će se do 26. siječnja održavati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Hrvatska reprezentacija predvođena Linom Červarom stigla je u Graz gdje večeras od 20.30 igra prvu utakmicu skupine A protiv Crne Gore.
 
Hrvatska rukometna reprezentacija je stigla u Graz na Europsko prvenstvo, a izbornik Lino Červar vjeruje u dobar rezultat unatoč tome što smo ozbiljno oslabljeni zbog brojnih ozljeda. 
 
- Šteta je što nam se zaredalo toliko ozljeda, ali iz ove kože ne možemo. Vjerujem da će mladi igrači koji su dobili priliku znati to iskoristiti, da su gladni uspjeha i medalja. Nadamo se da će nas i naši navijači doći podržati, te da ćemo osjetiti barem dio one atmosfere kakvu smo imali u Austriji 2010. godine - izjavio je Červar.
 
Prije deset godina "kauboji" su bili drugi, a u finalu su izgubili od Francuske. Zbog ozljeda "najtanji" smo na poziciji desnog beka, ostali smo samo na Luki Stepančiću. Mladi Josip Vekić ostavljen je u Zagrebu, gdje će ostati u trenažnom procesu i priključiti se reprezentaciji ako se za to ukaže potreba.
 
Domaćini Europskog prvenstva (od 9. do 26. siječnja) su Austrija, Norveška i Švedska. Hrvatska je u skupini A i igrat će u Grazu, a natjecanje će otvoriti već u četvrtak, 9. siječnja, protiv Crne Gore (20.30 sati). Dva dana poslije slijedi okršaj s Bjelorusijom, a 13. siječnja će naši rukometaši prvi dio natjecanja zaključiti protiv Srbije. 
 
- Imali smo sinoć još jedan dugačak i iskreni razgovor, i spremni smo za EURO. Skupina u kojoj se nalazimo u Grazu samo je na prvi pogled lagana. Mi jesmo favoriti, ali svakog suparnika moramo maksimalno ozbiljno shvatiti, jer želimo doći u Beč s dva boda - kazao je izbornik Červar.
 
U drugom krugu, u Beču, Hrvatska se križa sa po dvije najbolje reprezentacije iz skupine B (Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina) i skupine C (Španjolska, Njemačka, Latvija, Nizozemska).
 
Ulog na Europskom prvenstvu je velik, jer samo prvak osigurava direktan put na Olimpijske igre u Tokio. No, ukoliko to bude Danska, onda će za plasman na olimpijski turnir dovoljno biti i srebro, jer su Danci kao svjetski prvaci već osigurali nastup u Tokiju. Treba reći i da ulazak u polufinale donosi izravni nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine, čime se izbjegavaju potencijalno opasne kvalifikacije u lipnju.
 
Domaćini olimpijskih kvalifikacija zasad su Francuska, Norveška i Njemačka. No, ako netko od njih postane europski prvak, onda Hrvatska uskače kao prva rezerva za domaćinstvo.
 
 U Graz je otputovalo 16 igrača:
 
Vratari su Marin Šego (Montpellier) i Matej Ašanin (PPD Zagreb), na krilnim pozicijama nalaze se Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Vlado Matanović (Gorenje Velenje), David Mandić  i Valentino Ravnić (oba PPD Zagreb), kružni napadači su Željko Musa (Magdeburg), Marino Marić (MT Melsungen) i Marin Šipić   (PPD Zagreb), a na   vanjskim   pozicijama imamo Domagoja Duvnjaka (Kiel), Marka Mamića (Leipzig), Josipa Šarca (Celje PL), Mateja Hrstića (PPD Zagreb), Luku Cindrića (Barcelona), Igora Karačića (Vive Kielce) i Luku Stepančića (Pick Szeged).
 
 
SKUPINA A (Graz)
 
1. kolo, 9. siječnja
Bjelorusija - Srbija 18.15 sati
Hrvatska - Crna Gora 20.30 sati
 
2. kolo, 11. siječnja
Hrvatska - Bjelorusija 16.00 sati
Crna Gora - Srbija 18.15 sati
 
3. kolo, 13. siječnja
Crna Gora - Bjelorusija 18.15 sati
Srbija - Hrvatska 20.30 sati
 
 Izvor HINA Ante Čizmić/CROPIX