Prije nešto više od 109 godina u praškoj kultnoj pivnici ''U Fleku'' pao je dogovor splitskih studenata o osnivanju nogometnog kluba. Uskoro je dobio svoj službeni naziv, Hrvatski nogometni klub ''Hajduk Split'', a to je ime koje nosi i danas.
 
Hrvatski studenti u Pragu Fabjan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević došli su na ideju osnivanja kluba nakon što su gledali praški derbi između Slavije i Sparte, a nešto kasnije, 13. veljače 1911. dobili su dozvolu za rad te su usvojena pravila Hajduka, kojem je ime dao profesor splitske gimnazije Josip Barač.
 
Prije devet godina navijači Hajduka obilježili su 100. rođendan voljenog kluba spektakularnim bakljadama po mnogim dalmatinskim gradovima, a snimke proslave iz Splita obišle su čitav svijet.
 
Iako u posljednjih 15-ak godina u trofejnom salonu vlada suša, splitski se velikan može pohvaliti s 18 naslova državnog prvaka te 15 osvojenih Kupova. U Europi je prezimljavao sedam puta, od čega tri puta u četvrtfinalu Kupa prvaka odnosno Lige prvaka.
 
 PRENOSIMO GOL.hr FOTO/arhiva Hajduk