Povjerenik HNL-a Josip Brezni nakon zaključaka UEFA-e o njihovoj primjeni u hrvatskom nogometu: 'Ključno je da se u ovom trenutku eliminira opcija trenutačne ljestvice kao finalne. To je jako važna stvar' – piše Davorin Olivari, novinar SN.
 
Nakon sastanka UEFA-e ipak smo svi skupa, kad je nogomet u pitanju, malo pametniji. Kuća europskog nogometa čini sve kako bi ova sezona, obilježena koronavirusom, bila privedena kraju, uvjerena je da će se nacionalna prvenstva uspješno okončati. Naravno, niti u UEFA-i ne mogu znati kad će ova pošast prestati, a isto je tako bjelodano jasno da neće u svi državama istodobno biti ukinute mjere zbog koronavirusa.
 
- Zaključke UEFA-e još nismo dobili. Ovo što smo pročitali općenite su odluke, čekamo cirkularno pismo od njihovih radnih tijela koja su dobila mandat odraditi tu temu - kaže nam povjerenik HNL-a Josip Brezni.
 
NEMA LIPANJSKOG ROKA
 
Naravno, Brezni ne želi prvo skočiti, pa kazati “hop”, ali je sasvim jasno da će u HNS stići ti zaključci Kuće europskog nogometa. Neke stvari su ipak sad čiste poput izvorske vode. Prvenstva se ne trebaju završiti od 28. lipnja.
 - To je točno. Ovim odlukama smo dobili placet da do 2. kolovoza možemo završiti natjecanje. Kad dobijemo to cirkularno pismo od UEFA s konačnim zaključcima, drugi tjedan ćemo izaći u javnost s našim varijantama. Naravno, teoretski gledano, sad su te varijante lakše sprovodive, nego u slučaju da se prvenstvo moralo zaključiti 28. lipnja. Nismo više vezani tim rokom. Uvjetno rečeno, sad nam je lakše.
 
Kad smo ga pitali zašto “uvjetno rečeno”, povjerenik će kazati.
 - Nije baš komotna situacija, jer moramo završiti tekuće natjecanje, te praktički vrlo brzo početi s novim.
 
Ono što je ipak najvažnije u cijeloj priči, nastavak HNL-a, ako to dopusti Nacionalni stožer Civilne zaštite, igrat će se bez prisutnosti gledatelja! To nije službena informacija iz HNS-a, ali je sasvim logično da će biti tako. Jer, ako se i ukinu neke mjere koje su ovog trenutka na snazi, gotovo je nemoguće da će se igrati s gledateljima. U tako kratkom vremenu je praktički teško vjerovati da će se dopustiti da se tribine pune gledatelja, da se dolazi do masovnog socijalnog kontakta. Nema onoga tko bi u ovom trenutku mogao donijeti takvu odluku koja bi mogla biti katastrofalna.
 
Isto tako je lako moguće da će i sljedeća sezona početi bez gledatelja na tribinama, jer će se odmah nasloniti na ovu koja je još u tijeku. Možda će se i kompletni jesenski dio natjecanja odigrati bez publike!
 
- Kad se radi o početku sljedeće sezone, ne treba postojati neka velika stanka, možda nekih dva tjedna, Ali, o tom-potom. Imamo razne varijante.
 
ZASAD NEMA ŠIRENJA
 
Druga bitna stvar nakon sastanka UEFA-e jest da se prvenstva, pa tako i HNL neće prekidati, te da se ne trebaju proglašavati prvaci prije kraja prvenstava, odnosno, da se ne proglašavaju sudionici europskih natjecanja. Kad je hrvatsko prvenstvo u pitanju, krucijalna je činjenica da se liga neće širiti.
- Ključno je da se u ovom trenutku eliminira opcija trenutačne ljestvice kao finalne. To je jako važna stvar. Kao što je važno da za sada ne trebamo širiti ligu, te da ostaje “liga 10”. No, nakon svega što sam kazao, treba zaključiti s ključnom, krucijalnom pričom. Bez obzira na sve što je bilo na sastanku UEFA-e, ovisimo o stanju u Hrvatskoj te odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite - zaključio je Brezni.
 
Dakle, sad nam ostaje da budemo optimisti ili pesimisti. Ukoliko će se bitka s koronavirusom odvijati u pozitivnom smjeru, u Hrvatskoj će se sve odigrati do kraja, sve će biti jasno, od prvaka, to onih koji će u Europu, te onih koji će napustiti ligu. Pesimistična varijanta jest da će sve mjere ostati na snazi, te da se neće moći igrati i bez gledatelja. Što će se dogoditi u tom slučaju, definitivno se ne zna, onda će UEFA morati organizirati još jedan sastanak.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAJDUK Više im odgovara nastavak
Hajduk nije sudjelovao u anketi po pitanju odluke UEFA-e o nastavku nacionalnih prvenstava. Prtiom je jasno da logika kaže kako Hajduku, kao i većini, više odgovara nastavak sezone. Uostalom, to je najpošteniji način da se dobije konačni plasman klubova u sezoni 2109/20. Teren mora biti mjerilo rada i rezultata. 
 
Treba posložiti 12 termina za igranje
Povjerenik Josip Brezni će složiti kalendar natjecanja kad i službeno iz UEFA-e stignu svi zaključci. Na raspolaganju je 12 termina, 10 za ligu, te još dva za Kup, a Druga liga će pratiti Prvu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Goran Mehkek/CROPIX