'Unatoč koronavirusu i odgodi natjecanja, ja sam i dalje podređen svom cilju, a to je zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju', kazao je u razgovoru za podcast 'I ja sam sportaš' hrvatski jedriličar Tonči Stipanović.
 
Olimpijski doprvak iz Rija ovu je godinu započeo sjajno,osvojivši broncu na Svjetskom prvenstvu u klasi Laser u Melbourneu. Stipanović se nakon osvojene svjetske bronce u veljači vratio u Split gdje, zbog pandemije koronavirusa, ne jedri po moru kako je planirao. No, toga ne ometa u pripremama jer je izradio 'brod u kojem jedri prostranstvima svoga stana'.
 
Iako s natjecateljske strane nije sretan što su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog toga što je cijele pripreme podredio tom natjecanju te je u odličnoj formi, najavljuje kako ga to neće omesti u napadu na olimpijsko zlato koje mu nedostaje. 
 
- Prije gotovo dva mjeseca uzeo sam svjetsku broncu i apsolutno sam zadovoljan svojim rezultatom, pogotovo iz razloga što sam nakon Olimpijskih igara u Riju samo na jednoj regati Svjetskog kupa stao na pobjedničko postolje. Nekako su u tom razdoblju neke druge stvari došle u prvi plan i rezultat je bio izostao. Prošle godine nakon Svjetskog prvenstva u Japanu sjeo sam sa svojim timom i odlučili smo dosta toga promijeniti. Prošla sezona završila je dosta rano, već u rujnu i imali smo mnogo vremena za pripreme te smo se najviše bazirali na fizičkoj pripremi za koju sam smatrao da mi nedostaje. Odlično sam se pripremio i konačno sam ostvario dobar rezultat i mogu reći da je taj rezultat došao baš u pravo vrijeme i vjerujem da ću sada nastaviti u tom smjeru - kazao je 33-godišnji Splićanin.
 
Osim Stipanovića, odličan rezultat ostvario je i njegov klupski kolega Filip Jurišić koji je također u klasi Laser bio deseti.
 
 - Iskreno, mi smo se nadali da će ti njegovi dobri rezultati početi dolaziti malo ranije jer već dugo Filip, Cipranin Pavlos Kontides, koji ima srebrnu medalju s OI u Londonu i dva naslova svjetskog prvaka u zadnje tri godine, i ja treniramo zajedno. U zadnje vrijeme Filip je počeo stvarno dobro jedriti i ovo deseto mjesto sa Svjetskog prvenstva pokazuje da je na dobrom putu i da samo tako treba nastaviti.
 
Prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Riju Stipanović je uoči zadnjeg dana i plova za odličja bio vodeći, no prije starta su mu suci dodijelili kaznu pa se morao zadovoljiti srebrnom medaljom, prvim olimpijskim odličjem za hrvatsko jedrenje. 
 
- Nakon četiri godine mogu priznati i sebi i drugima da sam se malo previše zaigrao. Ipak, u gumenjaku su bila dva suca te momak koji je upravljao njime nije bio svjestan da je toliko blizu nas i šteta što suci nisu primijetili da je upravljanje tog gumenjaka dovelo do sudara između mene i Australca Burtona. Dosad sam se jako grizao zbog toga, ali taman prije ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je izašao članak, u kojem su se predstavljali svi sudionici, te se u njemu prvi puta nakon četiri godine objavili kako baš i nije bila poštena odluka sudaca prema meni u Riju te da je upitno koliko je zlatna medalja Australca Burtona bila poštena. To me malo umirilo i drago mi je da je sada cijeli jedriličarski svijet shvatio da ta odluka nije bila poštena, no mogu reći da mi je ta srebrna medalja sigurno najdraža u karijeri jer se za nju naporno trenira četiri godine i, bez obzira na sve, neprocjenjiv je osjećaj osvojiti olimpijsku medalju - objasnio je Tonči događaje prije četiri godine.
 
Odgoda Olimpijskih igara mu s natjecateljske strane nije dobro sjela jer je u odličnoj formi, no vjeruje kako ga to neće omesti u njegovom planu, a to je osvojiti zlatnu medalju u Tokiju.
 
 PRENOSIMO T-portal FOTO Igor Kralj/PIXSELL