Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša gostovao je u programu Radio Splita. Govorio je o mogućim ekonomskim posljedicama na sport i ostale gospodarske djelatnosti, a osvrnuo se i na prilagodbu na novi termin Olimpijskih igara – piše Marko Miličić, novinar HR.
 
- Svima nama je pandemija koronavirusa promijenila uobičajene živote, snažno je utjecala na sve aspekte hrvatskog društva, pa tako i na sport. Već tjednima se ništa ne događa na sportskim borilištima, sportaši su kod kuće, baš kao i ostali građani i i slušaju preporuke Nacionalnog stožera. Implikacije su kako na sportskom planu, tako i na ekonomskom - rekao je Mateša u razgovoru za Hrvatski radio.
 
Vlada RH je prošloga tjedna podržala mjere SDUŠ-a kojima će se 40 milijuna kuna prenamijeniti za očuvanje radnih mjesta u sportskim kolektivima, a krovne sportske organizacije nastoje pomoći sportu i na druge načine.
 
- Preko našeg ureda za Europske fondove i ureda Europskih olimpijskih odbora izrađen je dokument koji je predložen Europskoj komisiji i temeljem kojeg očekujemo da će se sredstva iz tzv. SURE programa, koji zahvaća i Hrvatsku, djelomično moći koristiti i za sport. S druge strane, mjere koje je u međuvremenu poduzeo SDUŠ na čelu s gospodinom Tomislavom Družakom trebale bi omogućiti barem preživljavanje sporta u organizacijskom smislu dok se natjecanja ponovno ne pokrenu - rekao je čelni čovjek hrvatskog sporta.
 
- Što se tiče Tokija i premještanja Igar na iduću godinu, tu nemamo nikakvih većih problema. Stipendije svim kandidatima za Olimpijske igre i trenerima normalno se isplaćuju i s te strane ne očekujem nikakav problem. Bitno je da svi oni budu zdravi i jednom kad opet uđu u trening da se na najbolji način pripreme za Olimpijske igre - kaže Mateša.
 
Kada će vrhunski sportaši opet moći trenirati? Je li se kontaktirao Nacionalni stožer? Nije baš trenutak za masovne treninge, ali vrhunski sportaši ipak moraju održavati formu ...
 
- Mi smo inicirali i SDUŠ je uputio zamolbu Stožeru civilne zaštite da razmotri mogućnost treninga određenih skupina vrhunskih sportaša koje po svom načinu odvijanja ne predstavljaju nikakvu ugrozu. Primjerice, ne vidimo problem u tome da Damir Martin i braća Sinković veslaju ili da Sandra Perković sama sa svojim trenerom odrađuje svoje treninge. Tu ne vidimo neku posebnu ugrozu, čak se i može ta socijalna distanca održavati. Vidjet ćemo kakva će biti odluka Nacionalnog stožera i sukladno njoj ćemo postupiti - izjavio je Mateša.
 
 PRENOSIMO HRT Sport FOTO Igor Šoban/PIXSELL