Nepoznata priča o ljetu kada je Dinamo poklonio Zvezdi fenomena koji će par mjeseci kasnije biti proglašen najboljim igračem juniorskog SP-a, a svoj novi klub voditi do niza jugoslavenskih i jednog europskog naslova piše - Zvonko Alač, novinar INDEX.HR
 
Osim Roberta Prosinečkog, jako blizu odlasku s Maksimira na Marakanu tada je bio i Zvonimir Boban, otkrio je to Dragan Džajić, arhitekt najjače Zvezde ikad. 
 
ZVEZDA JE TOG LJETA DINAMU UZELA PROSINEČKOG, ALI ZAMALO I BOBANA
 
Nogometnu povijest Hrvatske, Srbije i Jugoslavije u ljeto 1987. promijenila je nevjerojatno pogrešna procjena Ćire Blaževića i brza reakcija Crvene zvezde koja je uslijedila. Međutim, gotovo je nepoznato kako je malo nedostajalo da Zvezda tada Dinamu uzme ne samo Roberta Prosinečkog, nego i drugog mladog fenomena.
 
Dragan Džajić, legendarni nogometaš Zvezde, a 80-ih direktor i glavni operativac kluba, sastavljač momčadi koja će 1991. postati prvak Europe predvođena Prosinečkim, kojeg je Ćiro u Dinamu odbacio, svjedoči kako je Zvezdinoj "atomskoj navali", najjačoj i najboljoj ofenzivnoj liniji u povijesti jugoslavenskog nogometa, zamalo pridružio još jedno dijete Dinama.
 
Na kraju sezone 1986./1987., u kojoj je 18-godišnji Prosinečki za Dinamo debitirao golčinom protiv Željezničara, njegov otac Đuro tražio je od kluba da mu sin dobije profesionalni ugovor. Trener Ćiro Blažević potjerao ga je uz riječi da će pojesti svoju trenersku diplomu ako njegov sin postane dobar nogometaš. Đuro je na to Robija posjeo u auto i odveo u Beograd, gdje je Džajića i trenera Vasovića zamolio da njegovog sina prime na probu.
 
"ZAKLJUČAJTE SVE IZLAZE S MARAKANE DA NE MOŽE OTIĆI PRIJE NEGO ŠTO POTPIŠE"
 
Nakon što je na jutarnjem treningu na pomoćnom Zvezdinom terenu oduševio ključne ljude kluba, Džajić je treneru rekao da popodnevni trening zakaže na glavnom terenu, da vidi kako će se Prosinečki snaći na velikom igralištu i u ambijentu Marakane, najvećeg stadiona u državi.
 
"S loptom je izvodio takva čuda da sam, pola u šali, a pola u zbilji, šefu osiguranja na stadionu rekao da zaključa sve izlaze s Marakane da tom malom slučajno ne bi palo na pamet otići, a da ne potpiše ugovor ili da se ovi u Dinamu ne sjete koga su nam pustili i dođu po njega. Odmah sam nazvao Zvezdinog odvjetnika, koji mi je rekao da Dinamo ne samo da nam ne može raditi nikakve probleme oko Prosinečkog, nego i da ako ga angažiramo, njima nismo dužni nikakvu odštetu zato što Robi s Dinamom nije imao profesionalni ugovor. Odmah nakon treninga sjeo sam s Đurom i za manje od pet minuta dogovorio Robijev potpis za Zvezdu."
 
PROSINEČKI JE ZA ČETIRI GODINE ZVEZDU VODIO DO TRI JUGOSLAVENSKA I JEDNOG EUROPSKOG NASLOVA. DINAMO ZA TO VRIJEME NIJE OSVOJIO NIŠTA
 
Prosinečki je također "za manje od pet minuta" pokazao Ćiri i Dinamu koga su poklonili Zvezdi. Na početku iduće sezone (1987./1988.) mladi novajlija iz Zagreba nametnuo se kao zvijezda u Beogradu, a mjesec dana kasnije, u listopadu '87., sa Šukerom i Bobanom vodio je Jugoslaviju u Čileu do naslova juniorskog prvaka svijeta. Prosinečki je osvojio Zlatnu loptu kao najbolji igrač SP-a, a u iduće četiri godine vodio je Zvezdu do tri jugoslavenska naslova prvaka, jednog kupa i titule prvaka Europe. Dinamo za to vrijeme nije osvojio ništa.
 
Prosinečki se za ovakav niz sa Zvezdom, tijekom kojeg je još proglašen i najboljim nogometašem Jugoslavije, najboljim mladim igračem SP-a '90. i petim mjestom u izboru za Zlatnu loptu '91, počastio transferom u Real uz odštetu od 450 milijuna pezeta.
 
ĆIRO: ĐURO I DŽAJA SU ME DUPLO NASAMARILI - UZELI SU MI ROBIJA, A NISU MI DALI MRKELU
 
Ćiro je na sve ovo odgovorio da su ga otac Prosinečki i Zvezda dvostruko nasamarili: "Ja sam napravio što sam napravio, bio sam korektan prema Crvenoj zvezdi, međutim, oni prema meni nisu! Kao prvo, Đuro je sve dogovorio sa Zvezdom još ranije i tako Dinamo doveo pred gotov čin. Robija je odveo s Maksimira kada ja nisam bio na stadionu. Kada smo mi tražili od Zvezde da nam poslije svega s Prosinečkim zauzvrat da Mitra Mrkelu, počeli su se izvlačiti i ucjenjivati nas. Ali nema veze. Učinio sam nešto korisno za jugoslavenski nogomet, za te igrače. A sada doživljavam da me prave budalom i optužuju za loše procjene. Nije istina da Prosinečkom nisam dao priliku, ali on nije bio dovoljno privržen Dinamu i strpljiv da sačeka svoju šansu."
 
Džajić odlučno demantira ovakvu verziju priče: "Nikako nije bilo tako kako Ćiro kaže. Robert Prosinečki je došao u Beograd i sam se ponudio Crvenoj zvezdi, a ja sam već na prvom treningu vidio da je čudo od igrača. I jedino sam strepio hoće li se pojaviti u dogovoreno vrijeme da potpiše ugovor. Ja nisam stručnjak za pisaće mašine, ali se nikada nisam prevario kada je igrač u pitanju. Prosinečki je prethodno imao obavezu samo da raskine ugovor o stipendiranju s Dinamom, što je i učinio."
 
ĆIRO JE BIO NAJVEĆI ZVEZDAŠ U DINAMU: S MAKSIMIRA JE NA MARAKANU POSLAO TRI LEGENDE
 
Prosinečki nije jedni sjajni igrač Dinama koji je odrastao u tom klubu, a da ga je Ćiro potjerao u Zvezdu. Evo kako je Blažević '87. komentirao što ga je Zvezdin trener Vasović sprdao: "Ćiro, već godinu dana nam nisi poslao nijednog dinamovca":
 
"Uporno me kritiziraju što sam bio darežljiv prema Crvenoj zvezdi tako što sam joj iz Dinama dao Boru Cvetkovića, Milivoja Bračuna, Roberta Prosinečkog. Svima koji to rade odgovaram da je Zvezda nama učinila najveću uslugu jer je afirmirala Dinamo. Pa sama priznaje da su joj trenutno najbolji igrači naši bivši."
 
Je li Ćiro slanjem dinamovaca u Zvezdu ispunjavao svoju veliku želju?
 
Džajić mu je tada ovako odgovorio: "Ćiro je dosta pomogao Zvezdi oko prelaska Bore Cvetkovića u naš klub i mi smo mu na tome zahvalni, jer Boro, do tada nezamjenjivi napadač Dinama, kod nas je postao najbolji strijelac Kupa europskih prvaka i važan golgeter šampionske momčadi."
 
Legenda Zvezde ovako je nimalo suptilno razotkrila Ćiru kao zvezdinog petokolonaša u Dinamu, koji je najbolje igrače tog kluba slao velikom rivalu u Beograd. Oni neskloni Ćiri u tome će prepoznati njegovo nastojanje da tako ostvari svoju veliku i poznatu želju iz 80-ih, da postane Zvezdin trener.
 
"SVE SAM DOGOVORIO S OCEM MARINKOM I DA NISAM ŽURIO NA MORE, BOBAN BI SAD IGRAO NA MARAKANI"
 
Zatim je Džajić otkrio tajnu o najvećem neostvarenom transferu u povijesti jugoslavenskog nogometa:
 
"Ljetos sam, osim Prosinečkog, iz Dinama mogao dovesti i Zvonimira Bobana. Malo je nedostajalo da realiziram i taj transfer. Dogovarao sam to s njegovim ocem Marinkom i samo da nisam žurio na more, Boban bi sad igrao na Marakani."
 
 PRENOSIMO Index.hr