Pandemija ipak nije utjecala na nastavak gradnje Pampasa koja je nastavljena prema planu. Na obali Drave počela se nazirati okosnica najmodernijeg nogometnog zdanja u Hrvatskoj.
 
Koronavirus zaustavio je loptu, zaključao stadione u cijelom svijetu izuzev u Bjelorusiji, Burundiju i Nikaragvi, neke klubove i bacio na koljena pa je sedmerostruki prvak Slovačke Žilina bio prisiljen zbog financijskih problema uzrokovanih pandemijom staviti ključ u bravu, ali nogomet ide dalje. Za potvrdu toga ne mora se ići daleko, dovoljno je do Osijeka.
 
Bijelo-plavi su vrata Gradskog vrta zatvorili još 13. ožujka, među prvima u Europi prešli su na krizni menadžment koji je podrazumijevao i dogovor s igračima o smanjenju primanja u vrijeme globalne zdravstvene prijetnje koja je “zamrznula” sva natjecanja, ali su istovremeno nastavili raditi na infrastrukturnoj revoluciji “teškoj” 40 milijuna eura za što je već zatvoren proračun. I to bez lipe pomoći države. 
 
Pandemija ipak nije utjecala na nastavak gradnje Pampasa koja je nastavljena prema planu. Na obali Drave počela se nazirati okosnica najmodernijeg nogometnog zdanja u Hrvatskoj. Podignuti su nosači na istočnoj tribini čime se klub pohvalio fotografijama na društvenim mrežama. Na njih će, kada za to dođe vrijeme, biti postavljeni prvi redovi tribina. Navijači su, naravno, “udarili” na šalu komentirajući kako će, kada mjere izolacije napokon prestanu, prvu iduću utakmicu Osijeka gledati na Pampasu a ne u Gradskom vrtu. Osječka nogometna arena s 12.900 potpuno natkrivenih mjesta koji će se u perspektivi moći proširiti na 15.000 po mnogo čemu bit će posebna u Hrvatskoj. 
 
Ulazit će se na razinu terena, a navijači će nogometašima puhati za vrat jer prvi redovi tribina bit će udaljeni samo 5-6 metara od igrališta. Pritom, prva dva reda tribina bit će luksuzna mjesta s posebnom cijenom ulaznica, dok će se iznad zadnjeg reda tribina nalaziti tzv. sky promenada na kojoj će gledatelji imati gastroponudu, a istovremeno će moći neometano pratiti utakmicu. Stadion na Pampasu isticat će se i po luksuznim sadržajima koji su jedinstveni za prilike u Prvoj HNL poput tzv. sky boxova, champagne loungea, pogotovo saune i jacuzzija koji će prvenstveno biti u službi kluba, odnosno igrača, a iz kojih će za vrijeme utakmica gledatelji također moći pratiti zbivanja.
 
– Ne želim nešto ureći jer zasad sve ide po planu. Ništa se nije promijenilo, NK Osijek je uz Borussiju iz Mönchengladbacha prvi klub u Europi koji je uveo krizni menadžment u poslovanju, plebiscitarno smo srezali troškove uz potporu igrača i klupskih djelatnika. Pampas ide po planu zacrtanom prije krize, s time da smo podložni utjecaju COVID-19 na samom gradilištu, što znači da će gradnja prestati pojavi li se virus u krugu gradilišta. Zasad tome odolijevamo – kaže predsjednik i jedan od suvlasnika Osijeka Ivan Meštrović
 
Stadion napreduje u roku iako na gradilištu nije kao u mravinjaku. Razlog je tome što se elementi za stadion grade na drugim mjestima. 
– Stadion se ne gradi samo na Pampasu, već na tri lokacije, krovna konstrukcija gradi se na jednoj, tribine na drugoj lokaciji. Kad bismo sve te elemente gradili i sve te ljude koji rade na stadionu okupili na jednome mjestu, bilo bi to još impresivnije. Ono što mi vidimo je goli Pampas, a kada dođe vrijeme, a vjerujte mi da će doći brzo, kada se svi ti montažni elementi počnu ugrađivati, brzina radova bit će još vidljivija – objašnjava čelnik bijelo-plavih. 
 
Nove okolnosti utjecale su na način poslovanja svih klubova pa tako i Osijeka. 
– Jako sam zadovoljan kako funkcionira krizni menadžment, ali i nesretan što smo mu morali pribjeći. Kada uporno tvrdim da je Osijek broj jedan u Hrvatskoj, onda i stojim iza toga. Klub je poput homogenog tkiva i postoji razlog zašto inzistiram da u Osijeku većinom rade domaći treneri, zašto je Pampas projektirala osječka tvrtka i zašto ga gradi osječka tvrtka. Zbog takvih stvari vidi se što znači homogenost u kriznim situacijama i što znači nehomogenost koja se reflektira kod drugih. Rezultat toga je da Osijek uspijeva sam graditi stadion, a država ga nije sagradila ni nakon 30 godina. Klub ima financijsku stabilnost i u krizi, uz jednak kurs i uprave i igrača – dodaje Meštrović.
 
Takva stabilnost omogućila je Osijeku da plovi mirnim vodama. 
– Kriza utječe na sve, no na nas zasad ne, a nadam se da i neće, premda nitko ne zna što donosi sutra. Ako ovakva situacija potraje šest mjeseci, tko može jamčiti da će u Hrvatskoj ostati 10 klubova koji će moći igrati u Prvoj ligi. Uvođenjem kriznog menadžmenta udarili smo temelje da imamo mir u upravljanju najmanje pola godine – kaže Meštrović, koji sumnja da će se lopta uskoro zakotrljati travnjacima. – Pesimističniji sam od većine, mjere će polako popuštati, ali igračima će trebati vrijeme da prođu pripreme jer će zbog stanke “zahrđati”. Ne vjerujem da ćemo uskoro gledati nogomet, a pitanje je hoće li i tada stadioni biti otvoreni za publiku. Kako su postupno mjere uvođene, tako će postupno i olabaviti. Kako su isprva utakmice igrane pred praznim tribinama, tako će se, kada jednog dana nogomet opet počne, igrati bez gledatelja.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE piše Gradimir Đukarić