Hrvatski Sabor je usvojio Zakon o dopunama Zakona o sportu kojima se reguliraju mjere pomoći sektoru sporta kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa koja je pogodila i ovo područje djelovanja.
 
Usvojenim dopunama Zakona o sportu čelniku tijela državne uprave nadležnom za područje sporta omogućuje se donošenje Odluke o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta pogođenim bolešću COVID-19. Uz to, usvojenim dopunama također se omogućila prilagodba donošenja propozicija i sustava natjecanja u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo, kako bi svi bili regularni i u skladu sa Zakonom. 
 
 
 
- Stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o sportu sljedeći tjedan ćemo početi s prijavama za potporu očuvanja radnih mjesta u sektoru športa - najavio je državni tajnik za sport Tomislav Družak.
 
Svi korisnici svoje prijave će ostvarivati putem aplikacije koja će biti objavljena na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport, a pravo na prijavu imat će sportska udruga – sportsko dioničko društvo/klub, koji je član nacionalnog sportskog saveza te sportski savezi i županijske sportske zajednice. 
 
- Svi klubovi moći će zatražiti naknadu za plaće za sportske radnike, odnosno trenere, voditelje, instruktore, fizioterapeute i ostalo administrativno i tehničko osoblje. Jednostavnije rečeno, za sve one koji uz sportašice i sportaše čine srž našeg sportskog sektora koji bez njih ne bi niti postojao - poručio je Družak.
 
Za ovu mjeru pomoći u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport prenamjenom sredstava osigurano je 40 milijuna kuna, a potpora će se moći ostvariti za mjesec ožujak do 3.250 kuna te za mjesec travanj i svibanj do 4.000 kuna. 
 
- Potpora će se moći ostvariti za one radnike s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu te za koje ne prima plaću iz nekih drugih javnih izvora. Prema našim procjenama ova mjera trebala bi obuhvatiti oko 3.000 sportskih radnika, ali točan broj moći ćemo znati tek kad krenu stizati prijave - zaključio je državni tajnik Družak.
 
 Izvor HINA FOTO/Lana Slivar