Međunarodni nogometni savez (FIFA) isplatit će oko 150 milijuna dolara svojim članicama kao prvi korak u planu pomoći ublaživanja krize uzorkovane koronavirusom.
 
Poznato koliko će na bankovni račun sjesti HNS-u. Svaki od 211 saveza članova FIFA-e dobit će 500.000 dolara pomoći kao i sve preostale zaostatke iz 2019. i 2020.
 
„Pandemija je pred nas postavila dosada neviđene izazove i nama je kao vodećem tijelu svjetskog nogometa obaveza pomoći onima koji su se našli u akutnoj potrebi. To počinje davanjem financijske pomoći našim članicama od kojih su mnoge u teškim financijskim problemima. Ovo je prvi korak dugoročnog plana rasterećenja kojega razvijamo kako bismo odgovorili za hitne potrebe koje su se pojavile diljem naše nogometne zajednice“, objavio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.
 
Dodajmo kako je Hrvatski nogometni savez (HNS) osnovao je radnu skupinu za povratak igri koja je putem video konferencije održala prvi sastanak. U radnoj skupini sudjeluju: tajnik HNS-a Vladimir Iveta, koordinator natjecanja HNS-a Neven Šprajcer te povjerenik Prve HNL Josip Brezni, liječnik A reprezentacije i član Zdravstvene komisije HNS-a dr. Zoran Bahtijarević, tajnik Zdravstvene komisije dr. Tomislav Vlahović te vanjski stručnjaci na području epidemiologije i infektologije dr. Adrijana Vince, dr. Zvjezdana Lovrić Makarić i dr. Zvonimir Šostar.
 
Cilj skupine jest pripremiti i usmjeriti klubove za postupni povratak uobičajenom ritmu treninga i utakmica uz prikladne mjere zaštite zdravlja igrača i svih drugih aktera u nogometu. Radna skupina će sve preporuke i smjernice razviti u suradnji s predstavnicima Stožera civilne zaštite kako bi osigurala da će treninzi i utakmice biti održani uz najmanji mogući rizik za širenje virusa SARS-CoV-2. Kao i do sada, Hrvatski nogometni savez sve odluke donosit će sa zdravljem igrača i nogometnih djelatnika na prvom mjestu.
 
Prvi planirani korak u pripremi za nastavak sezone jest omogućiti treninge u malim skupinama do pet igrača, a radna skupina uskoro će održati i video konferenciju s medicinskim i tehničkim predstavnicima klubova HT Prve lige kako bi klubovima prenijeli detaljne upute za organizaciju treninga uz minimalne mogućnosti zaraze. Odluka o početku odigravanja utakmica bit će donesena sukladno preporukama nadležnih državnih tijela.
 
 Izvor HINA