Pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 39. redovna sjednica Vijeća nacionalne olimpijske udruge. U radu prvog zasjedanja u fizičkom sazivu, nakon dvomjesečnih elektroničkih sjednica, sudjelovalo je svih 15 članova „olimpijske vlade“.
 
Zbog službene spriječenosti (putovanje u Split) državnog tajnika SDUŠ-a Tomislava Družaka izostalo je njegovo izlaganje o mjerama Vlade RH za saniranje šteta u sektoru sporta, uzrokovanih korona virusnom pandemijom. Zato su o aktualnom stanju sporta u EU nazočni članovi Vijeća HOO-a mogli saznati od HOO-ove koordinatorice za programe EU Alme Papić, koja je priredila i izvješće o odobrenim projektima iz EU-potpore za sport.
 
Sve dionike sporta zanima koliko će biti umanjen proračun za sport u ovoj godini (makar i na razini prosudbe Središnjeg državnog ureda za šport), pa će, temeljem rasprave i zaključka Vijeća HOO-a, SDUŠ-u biti upućen i zahtjev za prenamjenu sredstava nacionalnih sportskih saveza jer mnogima je to trenutačno nužno potrebno.
 
Izmjenom Pravilnika o sustavu sportskih natjecanja u RH, sportskim je savezima omogućeno i mijenjanje sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Kao znak potpore sportu i sportašima HOO je pokrenuo inicijativu za zaštitu prava kategoriziranih sportaša pa je odlučeno da im se status može produljiti do zaključno 31. prosinca ove godine.
 
Kroz Program poticanja i razvoja sporta i olimpizma na lokalnoj razini odobrena je pomoć od 10.000 kuna Teniskom klubu Vidova Gora, na čijim je terenima trenirala i naša ponajbolja tenisačica Donna Vekić. Članovi Vijeća potvrdili su raspisivanje natječaja za Nagradu 'Milan Neralić' koju HOO svake godine dodjeljuje zaslužnicima iz sporta na lokalnoj razini.
 
U HOO-ovu Razvojnom programu I novi su korisnici: Luka Kvesić i Ivan Terihaj (karate) te Dante Brčić (snowboard). I među novim korisnicima Razvojnog programa II/1 (od 1. ožujka) dominiraju predstavnici karatea: Noa Rumenjak, Mia Greta Zorko, Petra Nuić, Laura Fučik, Lea Vukoja, Renato Rešetar, Matija Relić, Sara Malčec i Leon Tomljanović. Od istog datuma s njima je u programu i streljačica Estera Herceg. Od 1. travnja u Razvojni program III uvršten je Borna Petanjek, također iz streljaštva.
 
U Programu sufinanciranja rada trenera potvrđena je odluka s elektroničke sjednice Vijeća HOO-a o prestanku statusa vrhunskih trenera Jošku Vlašiću i Bojanu Marinoviću.
 
Vlašić nam je poručio da je očekivao takvu odluku HOO-a, koja je logična nakon što je Blanka otkazala nastup na OI u Tokiju. Samo, Blanka je otkazala nastup na OI 2020. a ne 2021. Ona i dalje trenira i želi nastupiti iduće godine u Tokiju. Ako se Igre održe i ako se vrati u formu. Ali njezina objava da odustaje od Igara ove godine – iako se one neće ni održati – automatski je značila gubitak statusa njezinih trenera.
 
Hrvatski jedriličarski savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju juniorskog EP-a u laser radialu u Kaštel Gomilici (25. lipnja – 3. srpnja 2021.), a Hrvatski sportski plesni savez za prijam u hrvatsko državljanstvo 23-godišnjeg Artura Posedkina, izvorno ruskog plesača.
 
O djelovanju Zdravstvene komisije HOO-a, koja je dala preporuke sportašima za ponašanje u pandemijskim uvjetima čak i prije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), govorila je najpoznatija hrvatska nutricionistkinja Mimi Vurdelja. Najavila je i buduće mjere, među kojima su tri najvažnije: provedba serološkog testiranja sportaša (skupa s HZJZ-om), izrada epidemioloških zdravstvenih kartona sportaša i rješavanje osnovnog zdravstvenog osiguranja za sportaše.
 
Sljedeća sjednica Vijeća HOO-a najavljena je za 24. lipnja, a početkom srpnja bit će održano i 55. zasjedanje skupštine HOO-a.
 
 HOO/Vinko Knežević