U četvrtak 4. lipnja, tenis se vraća u Hrvatsku. I to ne na mala, nego na velika vrata, u Osijeku će se dogoditi Hrvatski Premier tenis, turnir najboljih hrvatskih tenisača i tenisača, ali i teniskih legendi – piše Anton Filić, novinar VL.
 
– Jako se veselim tom turniru jer nastupit će uistinu svi najbolji hrvatski tenisači i tenisačice. Neće biti samo Petre Martić koja je ostala u Americi. Razgovarala sam s njom ovih dana i kaže da joj je jako žao što neće biti u Osijeku. U svakom slučaju bit će to ozbiljan tenis, turnir će nam pomoći i u podizanju forme uoči očekivanoga nastavka sezone na WTA i ATP Touru – kaže naša 23-godišnja tenisačica Donna Vekić, idejna začetnica ovog turnira.
 
HUMANITARNA NOTA TURNIRA
 
Osječanka se marljivo priprema za nastup na tom natjecanju, iako je u tome ometa prevrtljivo vrijeme ovih posljednjih dana.
 
– Da, baš je neko čudno vrijeme, ali dok god ne padne kiša, može se trenirati. A ne prekidam trening i kad je neka mala kišica – objasnila je.
 
Donna je i ambasadorica kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije pa će se u danima turnira potruditi svojim gostima prikazati sve ljepote Osijeka i okolice.
 
Planiramo izlet u Kopački rit, bit će tu i kulena, i fiš paprikaša, i čobanca... Iskoristit ćemo priliku za malo opuštanja jer, kad imamo klasičnu sezonu, onda smo i na pripremama prilično napeti. Kad igrate svaki tjedan, onda nemate puno vremena za malo relaksacije – napomenula je trenutačno 24. tenisačica svijeta (u studenome prošle godine bila je 19.), ponudivši nam još neke informacije o turniru:
 
– Igrat će se na zemljanim terenima Teniskog kluba Park, na žalost bez gledatelja jer, kad smo dogovarali turnir, epidemiološke mjere to nam nisu dopuštale, a danas nas mnogi pitaju za ulaznicu. No drago mi je da će HRT izravno prenositi završne susrete posljednjeg dana turnira, u nedjelju 7. lipnja. Vjerujem da će gledanost biti velika jer svi smo se zaželjeli pravog tenisa nakon ove duge stanke.
 
Podsjetimo, na turniru će od tenisačica, osim Donne, nastupiti i: Ana Konjuh, Jana Fett, Lea Bošković, Tena Lukas, Tereza Mrdeža, Antonia Ružić i Iva Primorac. A osmorku među tenisačima činit će: Marin Čilić, Borna Ćorić, Nikola Mektić, Ivan Dodig, Franko Škugor, Borna Gojo, Nino Serdarušić i Duje Ajduković. U Osijek će doći i naše teniske legende: Goran Ivanišević, Iva Majoli, Goran Prpić i Jelena Kostanić Tošić.
 
Turnir će imati i dobrotvornu notu, sastavni dio projekta je velika humanitarna akcija pod naslovom “Hrvatska i tenis protiv COVID-19”. Akcija će se provoditi u dva “seta”, u prvom će se prikupljati novac do početka turnira, a u drugom će setu gledatelji za trajanja turnira i izravnih prijenosa svojim pozivima donirati novac. Cilj je osigurati znatan iznos koji će biti doniran projektu hrvatskih znanstvenika koji se bave istraživanjem virusa te rade na pronalaženju cjepiva i lijeka protiv ove opake zaraze.
 
TENIS PROTIV IGRAČA OSIJEKA
 
– Sretna sam i ponosna što ćemo u mom rodnom gradu organizirati jedan ovakav događaj. Želimo pokazati da je to moguće, želimo Osijek, a i tenis približiti svima – naglasila je Vekić.
 
Donnina je inicijativa, ali teško bi to išlo s realizacijom ovog projekta da u pomoć nije priskočio tata Igor Vekić, ovaj put s obiteljskom firmom ECM Global d.o.o. koja se, kaže, bavi razvojem projekata sporta i sportske infrastrukture.
 
– Ekskluzivno ću vam otkriti da tenisačima i tenisačicama pripremamo jedno malo iznenađenje, odvest ćemo ih na gradilište novog stadiona Nogometnog kluba Osijek. To je svakako najvažnija investicija u sportskoj infrastrukturi u Hrvatskoj posljednjih godina, a tenisači i tenisačice će ondje s nogometašima Osijeka odigrati i pokoji poen u tenisu. Vjerujem da ćemo organizirati jedinstveni teniski spektakl pa ovom prilikom zahvaljujem na podršci našim pokroviteljima: Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskom teniskom savezu – pripomenuo je tata Vekić.
 
 PRENOSIMO Večernji list FOTO Alen Večanin, arhiva VL