Vijest dolazi iz sjedišta Međunarodnog olimpijskog odbora u švicarskoj Lausannei. Izvršni odbor MOO-a predložio je petero novih članova MOO-a, a jedno od njih je Kolinda Grabar Kitarović, donedavna predsjednica RH o kojima će se glasovati na skorašnjoj skupštini 17. srpnja ove godine.
 
 Predloženi kandidati su:
- Kolinda Grabar Kitarović (Hrvatska), bivša predsjednica države
- Maria de la Caridad Colon Ruenes (Kuba) nekadašnja bacačica koplja, olimpijska pobjednica na OI u Moskvi 1980.
- princeza Reema Bandar Al-Saud (Saudijska Arabija), saudijska veleposlanica u SAD i pri UNESCO-u, članica MOO odbora Žene u sportu
- Battushig Batbold (Mongolija), dopredsjednik Mongolskog olimpijskog odbora, član marketinškog odbora MOO-a i član Vijeće Međunarodnog badmintonskog saveza
- Sir Sebastian Coe (Velika Britanija), srednjoprugaš s dva olimpijska zlata i dva srebra, bio je predsjednik. Organizacijskog odbora OI u Londonu 2012., a danas predsjednik Međunarodnog atletskog saveza
 
Imajući u vidu kako istup Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a nakon sjednice Izvršnog odbora, ali i činjenicu da se u ovakvim slučajevima popis kandidatkinja i kandidata sastavlja nakon pomnog razmatranja, što podrazumijeva da će svi u pravilu aklamacijom biti i prihvaćeni, ne moramo previše dvojiti glede toga da će nakon 17. srpnja Kolinda Grabar Kitarović biti članicom MOO-a. Vrlo je važno pripomenuti da svaki član MOO-a ne predstavlja svoju državu jer mnoge države nemaju niti jednog svojeg državljanina za člana, a neke ih imaju nekoliko. Tako da se Kolindu Grabar Kitarović ne može oslovljavati kao "hrvatsku članicu MOO-a", već samo kao "članicu MOO-a". No dakako, od iznimne je koristi svakoj državi i nacionalnom olimpijskom odboru imati nekog sebi bliskog u vrhu svjetske sportske strukture.
 
Sve je komentirao i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). 
 
- Jako smo zadovoljni samom mogućnošću da bi Hrvatska mogla imati novog predstavnika u MOO-u, nakon bivšeg čelnika HOO-a te aktivnog, a sada počasnog člana MOO-a, Antuna Vrdoljaka, koji je dao ogroman doprinos stvaranju, priznavanju i ugledu Hrvatskog olimpijskog odbora u svijetu. Čestitamo gospođi Kolindi Grabar Kitarović već na samoj kandididaturi, budući da je uvrštena među pet kandidata i kandidatkinja na osobni prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha. Vjerujemo da će članstvom u tom prestižnom tijelu pridonijeti i daljnjoj afirmaciji hrvatskog sporta te zaštiti njegovih interesa. Ovaj čin ujedno je i veliko priznanje hrvatskom sportu - rekao je Mateša.
 
“Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša – promotora Lijepe naše”, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru.
 
Od osamostaljenja države, Hrvatska je imala samo jednog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Bio je to Antun Vrdoljak od 1995. do 2011. Od godine 2012. Vrdoljak je počasni član MOO-a, što znači konkretnije da nema pravo glasa na Sesijama MOO-a kojima onda ni ne treba pribivati. Antun Vrdoljak je ujedno i član dva odbora MOO-a; Odbora za radio i televiziju (od 1996.); te Odbora kulturu i olimpijsko obrazovanje (od 2006.).
 
 Izbor HINA