Koronavirus znatno smanjio ulaganja sponzora u sport, a država je odobrila novi paket mjera pomoći – piše Anton Filić, novinar VL.
 
Iako su mu na leđima brojne predizborne aktivnosti, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković našao je jučer vremena da u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupi predstavnike hrvatskih sportskih saveza kako bi zajedno iznašli rješenje za tešku situaciju u kojoj se zbog pandemije koronavirusa našao hrvatski sport, posebno klubovi. Predočio im je i odluku Vlade da s 20 milijuna kuna dodatno pomogne klubovima (koji imaju natjecanja za razliku od reprezentacija).
 
No evo kako je o spomenutom sastanku novinare na press-konferenciji izvijestio Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.
 
– Hrvatska Vlada je preko Središnjeg državnog ureda za šport već je prije osigurala 40 milijuna kuna za plaće djelatnicima u sportu, za osiguravanje njihove temeljne egzistencije. A sada je novom odlukom tome dodala još 20 milijuna kuna koji bi preko nacionalnih saveza trebali ići za pomoć klubovima.
 
BIT ĆE ZA PLAĆE I STIPENDIJE
 
A po kojim će kriterijima tih 20 milijuna kuna biti raspodijeljeno najprije po nacionalnim savezima, a potom po klubovima unutar pojedinih saveza?
– To je pitanje za Središnji državni ured za šport, siguran sam da će oni to najbolje znati. Važno je da mi danas, zahvaljujući tim mjerama države, imamo situaciju u kojoj nacionalni savezi normalno funkcioniraju, da treneri dobivaju plaće, a sportaši stipendije. Problemi se javljaju na lokalnoj razini, u funkcioniranju klubova, zato što nema natjecanja i teže je naći sponzore. No razgovarali smo i o sljedećim koracima, bilo je jako dobrih prijedloga čelnika nacionalnih saveza, u rasponu od korištenja europskih sredstava u većoj mjeri, davanja određenih poreznih olakšica po modelima nekih drugih članica EU, do povećanja udjela za sport u lokalnim proračunima – napomenuo je Mateša.
 
Detalje o raspodjeli novca potražili smo kod Tomislava Družaka, državnog tajnika za sport, koji je također bio na sastanku, ali se nije obratio novinarima. Puno je gladnih usta ...
– Tih 20 milijuna kuna i nešto sitno preko toga predviđeno je za potporu klubovima. Za prijevoz djece na natjecanja, za plaćanje službenih osoba, delegata, zapisničara i sudaca. Mi smo se u ovom trenutku usredotočili na olimpijske sportove, kako momčadske tako i pojedinačne, ali tražimo mogućnost da na sličan način pomognemo i ostalima. Zasad nije napravljena nikakva raspodjela, u ponedjeljak ili utorak izradit ćemo kriterije – najavio je Družak.
 
Perica Bukić je u ime nacionalnih saveza izrazio zahvalnost Vladi koja je nizom odluka osigurala opstojnost sporta. Sad se, kaže, pomaže i klubovima koji su temelj svih sportskih saveza.
– Znajući da ove godine neće biti reprezentativnih natjecanja, mi smo i od HOO-a tražili da se određeni novčani iznos prenamijeni za pomoć klubovima. Napravili smo detaljnu procjenu troškova, ovisno o tome je li neki klub u četvrtfinalu, polufinalu... Imamo i natjecanja mlađih selekcija, žensko prvenstvo, sve ćemo to uzeti u obzir – objasnio je Bukić.
 
MEĐUNARODNI SPORT JE STAO
 
Jedno od ključnih pitanja današnjice, osim onih financijske naravi, jest kako ponovno pokrenuti sport, a pritom sačuvati zdravlje građana u ovoj situaciji. Evo što Mateša misli o tome:
– Teško će biti udovoljiti svim epidemiološkim mjerama koje govore o potrebi socijalnog distanciranja. Vaterpolu i nogometu je to uspjelo, no najveći problem su dvoranski i borilački sportovi, tu još nema naznaka početka ozbiljnih međunarodnih natjecanja.
 
Sastanku je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo:
– Drago mi je da sam nazočio sastanku s predstavnicima sportskih saveza, bili su tu oni jako trofejni, naši loptački sportovi, ali i bazični sportovi poput plivanja, gimnastike, atletike, plivanja, veslanja ... Kao i u drugim sektorima, došlo je do redistribucije, u ovoj godini država će za sport izdvojiti oko 360 milijuna kuna, a bilo je planirano 420. No to je još uvijek puno više nego 2016., kada je ova Vlada preuzela upravljanje državom, tada je sport dobio 220 milijuna kuna. Mislim da sport zaslužuje našu pozornost jer najbolje promiče naše interese i imidž Hrvatske u svijetu.
 
 
 PRENOSMO Večernji list PIŠE Anton Filić FOTO arhiva/VL