Nakon što su u veljači bili deseti na Svjetskom prvenstvu, Šime i Mihovil Fantela osvojili su broncu na Prvenstvu Europe u klasi 49er održanom na austrijskom jezeru Attersse na kojem su, kao tandem, nastupili prvi put u karijeri - piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Dobar je to znak u predolimpijskoj godini za svjetske prvake iz 2018. koji su prošle godine imali veliki peh s Mihovilovom ozljedom slezene. No, Miho se uspješno oporavio, a Fantele su sve ponovo sve uspješniji tandem. 
 
Štoviše, da im se nije dogodila pogreška (prerani start) zbog kojeg su diskvalificirani, možda bi oni bili europski prvaci, a ne Nijemci Fischer i Graf. Naime, nakon šest prvih plovova zadarski jedriličari bili su u vodstvu (bili su najbrži u tri plova), a onda se dogodio dan bez vjetra i dva lošija plasmana te diskvalifikacija na startu devetog plova što ih je pogurnulo na sedmo mjesto. 
 
Srećom, dečki se nisu predali nego su u posljednjem plovu izborili četvrto mjesto domogavši se bronce. 
 
Nakon natjecanja, žalili su se Šime i Mihovil sudačkom žiriju na odluku o diskvalifikaciji jer je bilo vidljivo da su čak tri posade startale prije njih, no sudac u gumenjaku ostao je pri svojoj tvrdnji da su bili vani 30-40 centimetara prije signala pa im žalba im nije uvažena. Ipak, bez obzira na sjaj odličja, braća Fantela najavili su se kao kandidati za olimpijsku medalju u Tokiju 2021. godine.
 
Ovaj put, uz Šimu i Mihovila, nije bio njihov otac i trener Edo Fantela, koji je sve pratio iz Zadra, a Šimi je ovo čak 18. medalja na najvećim svjetskim natjecanjima (OI, SP, EP) što ga čini jednim od najvećih jedriličara svih vremena. 
 
A na ovom Prvenstvu nastupio je i njegov bivši partner iz klase 470 Igor Marenić, ovom prilikom u klasi Nacra 17. On i partnerica mu Marija Anđela de Micheli Vitturi osvojili su 23. mjesto. Marijina sestra Mihaela de Micheli Vitturi nastupila je pak, na istom jezeru, na Prvenstvu Europe u klasi 49erFX u kojoj je, zajedno s Enijom Ninčević osvojila osmo mjesto. 
 
 PRENOSIM Večernji list FOTO Sailing-photography.com