U potpunoj medijskoj tišini prošloga je tjedna, istoga dana kad i HOO, predsjednika dobilo i najstarije, najveće i u Hrvatskoj najmoćnije sportsko društvo – HAŠK Mladost – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.
 
Ovo „najmoćnije“ ne treba promatrati s aspekta financijske situacije društva, nego prvenstveno s aspekta sporta, sportskih rezultata, a potom i sportskih vrijednosti, uključujući sportske terene. Park Mladost u vlasništvu je HAŠK-a Mladost. To što na taj prostor Grad (i gradonačelnik?) polažu nekakva prava, za sada još nije razjašnjeno niti na sudu, pa se neću petljati u to.
 
Uostalom, dužan sam napisati da sam do izbora bio član Izvršnoga odbora HAŠK-a, da ne bude zabune. Ali, tko je novi predsjednik i kako će HAŠK Mladost dalje? Prvo, da riješim ovo HAŠK Mladost. To je zapravo najkraće moguće od punoga naziva: Hrvatski akademski športski klubovi Mladost Sveučilišta u Zagrebu 1903. Znam, kobasica za koju ni sam nisam siguran bih li ju skratio na samo HAŠK ili na samo Mladost, pa ostajem kod najkraće razumljivoga da se radi o društvu, a ne o nekom od klubova unutar društva, HAŠK Mladost. No, svakako naglašavam ovu brojku na kraju, 1903., godinu osnivanja društva, uvjerljivo najstarijega na prostorima Austro-ugarske monarhije.
 
Prvo, bilo je iznimno napeto nekoliko dana prije izbora kad se pojavilo čak četiri kandidata za predsjednika, unatoč tome što je društvo u doista teškoj financijskoj situaciji. Ivan Domagoj Milošević je odustao prije Skupštine, Bojan Mijatović na samoj skupštini, a glasovi neuobičajeno puno prisutnih predstavnika klubova podijelili su se na donedavna dva dopredsjednika, Josipa Lucića iz džuda i Miru Pavlovića iz odbojkaškog kluba. Dobio je Miro Pavlović. Nadam se da ću ga uskoro ugostiti na SPTV-u da čujemo svi skupa kako dalje. Dosadašnja njegova inicijativa, vodeći i odbojkaški klub (uspješno, svaka čast…) svodila se na dijalog, argumente i mirnoću poslovanja. 
 
Sumnjam da će budućnost biti drugačija, no svakako neće biti lako HAŠK Mladost održati iznad vode, posebno u situaciji kad i dalje uzaludna Ustanova za upravljanje sportskim objektima vlada prostorom koji u gruntovnici glasi na HAŠK Mladost, kad i dalje na sudu još nisu sigurni pripada li to doista HAŠKU-u Mladosti ili Gradu i kad tek pojedini klubovi iz lepeze „Mladosti“ imaju kakve takve sportske rezultate.
 
Podsjećam – braća Sinković, Sandra Perković, vaterpolisti, odbojkašice i odbojkaši, pa i plivači su prva liga. Iza njih desetak klubova povremeno ili tek tu i tamo stvori neki rezultat, a onda slijede oni koji jesu dio velike obitelji, ali vrlo često toj obitelji ne samo da zaborave platiti članarinu, nego niti ne sudjeluju u radu društva. Sve do ove skupštine. Puno klubova, puno glasova, puno želja.
 
Spomenuti Bojan Mijatović predvodi vrlo uspješnu europsku inicijativu uzimanja novaca iz EU fondova i HAŠK Mladost u zadnjih nekoliko godina sudjeluje ili čak predvodi 15-ak projekata, koji uključuju suradnju s europskim gigantima, društvima poput Olympiakosa, Ferenvaroša, Feyenoorda, Levskog, Lazia, Bayera i desetak drugih. Radi se očito uspješnoj suradnji kad HAŠK u polovici projekata sudjeluje kao vodeće društvo. Jer, ruku na srce, kad vam sportaši Mladosti već godinama krase izbore najboljih u Zagrebu, u Hrvatskoj i po kriterijima HOO-a, onda je podosta blesavo da takva moćna sportska mašina ima problema oko financija. A ima. No, očito je da se nešto pokrenulo. Uostalom i Tomislav Družak je na mjesto državnoga tajnika zasjeo baš iz stolca predsjednika HAŠK-a Mladosti, pa je zbog te činjenice i upriličen ovaj izvanredni izborni natječaj.
 
Vivat, crescat, floreat! Neka živi, raste i cvijeta…HAŠK Mladost!
 
 PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno