Zdravko Baršnik je bio jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu1962/1963. godine, kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama Centri za športske i judo škole.
 
Baršnik je bio trofejni judaš, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih medalja, sportski djelatnik, međunarodni sudac i sportski novinar. Kroz judo i zbog juda je puno puta posjetio Japan i učio od najvećih judo majstora. Bio je i tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje, a kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađima i omasovio je članstvo kluba. 
 
Bio je pobjednik prvog otvorenog prvenstva Jugoslavije do 68 kg, a 1972. godine osvojio je Trofej Mladosti za najboljeg športskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZSS-a i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine. Danas se, upravo prema njemu, zove i najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik.
 
Dobitnik je i državne nagrade za životno djelo Franjo Bučar 2009. godine.
 
U ime Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) čiji je Baršnik bio dugogodišnji član, telegram sućuti Hrvatskom judo savezu  poslao je Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a: 
 
„Povodom smrti našeg dugovječnog člana, marljivog zagovornika ljepote sporta i pažljivog skupljača životnih crtica o sportašima, Zdravka Baršnika, šaljem vam iskrenu sućut u ime Hrvatskog zbora sportskih novinara i osobno ime.
Jura Ozmec, predsjednik“