Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak održao je sastanak s čelnicima Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na temu planiranja i provedbe projekata financiranih iz europskih fondova za sport osoba s invaliditetom u razdoblju od 2021. do 2027.
 
Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić izvijestio je o dosadašnjoj uključenosti u korištenje EU fondova kroz Erasmus+ program i Europski socijalni fond (ESF) te naglasio kako je cilj u nadolazećem razdoblju osigurati svim osobama s invaliditetom priliku za kontinuirano bavljenje sportom i jačanje kapaciteta sportskih klubova osoba s invaliditetom.
 
Na sastanku su razmijenjena dosadašnja iskustva provođenja ESF projekata u okviru poziva "Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport". Razgovaralo se o mogućnostima modificiranja pojedinih uvjeta za učinkovitije korištenje tih sredstava. Osnovni cilj je uključiti što više osoba s invaliditetom u sport uzimajući u obzir zastupljenost svih skupina osoba s invaliditetom, a na sastanku su razmijenjeni i prijedlozi za osiguravanje kontinuiranog ulaganja i aktivnog uključivanja lokalnih zajednica.
 
Ministarstvo turizma i sporta informiralo je o planiranom procesu izrade operativnih programa za financijsko razdoblje 2021.-2027., koji će uskoro započeti. Kroz ESF+ će se, između ostaloga, predlagati aktivnosti socijalnog uključivanja ranjivih skupina, koje su u skladu s ciljevima Hrvatskog paraolimpijskog odbora.