Hrvatski sportaši relativno uspješno “plešu” s koronavirusom. Odnedavno opet bez publike, no važno je da se ligaška natjecanja odvijaju. Jest, ima i odgođenih utakmica (najviše u košarci) no zasad se sve to čini nadoknadivim – pišu D. Brajdić, R. Junaci i D. Mrvec, novinari VL.
 
Prvi zaraženi sportaši u Hrvatskoj, još u ožujku, bili su pojedini boksački reprezentativci i njihovi treneri koji su se vratili iz tada već prilično kontaminirane Engleske, s isforsiranih kvalifikacija za Olimpijske igre. Neki od njih o tome su otvoreno govorili (boksač Filipi, treneri Kadić, Matas i Šivolija), a neki su to skrivali od javnosti.
 
HNK GORICA REKORDER SA 16 ZARAŽENIH
 
Kada smo trenera jednog od tih boksača pitali bi li njegov štićenik htio o tome govoriti, zamolio nas je sljedeće:
– Nemojte o tome pisati jer on je iz male sredine i ako se o tome pročuje u njegovu mjestu, počet će ljudi izbjegavati članove njegove obitelji.
 
Tako je tome bilo u ožujku, no sada smo svi već naviknuti na suživot s koronom pa biti pozitivan ne znači kao da te treba otpremiti u leprozorij. A trenutačno najpoznatiji slučaj zaraženog među hrvatskim sportašima, o svojoj COVID-19 bolesti o tome nam je jučer sasvim otvoreno pričao. Riječ je o kapetanu hrvatske vaterpolske reprezentacije Andru Bušlji:
– Meni je ovo šesti dan da sam u izolaciji, a četvrti dan sam bez simptoma. Dvije noći i jedan dan imao sam visoku temperaturu, koja je dosezala i do 39,3. Srećom, nisam izgubio ni osjet mirisa ni osjet okusa i sada sam bez ikakvih simptoma. No, unatoč tome još ne radim treninge snage pa se može očekivati da će me ovo kondicijski dosta unazaditi, pogotovo što je u pitanju sport u vodi.
 
Zbog Bušljina pozitivnog nalaza u karantenu su morali i kompletna vaterpolska reprezentacija i njegov klub Mladost.
– Nakon utakmice protiv Jadrana u petak smo se testirali i ustanovilo se da sam ja pozitivan. Ovih dana će i ostali iz samoizolacije na testiranje da se vidi ima li još pozitivnih. Inače, nama reprezentativcima ovo je već druga izolacija jer smo nakon okupljanja na Korčuli imali tri pozitivna. Inače, zahvalan sam prijateljima koji mi dostavljaju hranu pred stan i što mi ništa ne nedostaje.
 
A ništa od protu epidemijskih mjera ne nedostaje nogometašima Dinama koji je, dosad, imao samo tri pozitivna prvotimca. U borbi s virusom, u Dinamu se koriste UV lampama, ali i aparatima za vlažnost zraka kojima u svakoj od svlačionica nastoje držati vlažnost na 60 posto, a igrači i stožer svaki dan pod jezik dobivaju D vitamin. Prigodom gostovanja dinamovci imaju posebne zahtjeve za hotele u kojima odsjedaju, a na gostovanje u Šibenik išli su osobnim automobilima i to po dvojica. A zajedno su se vozila ona dvojica koji su ujedno i cimeri u sobi. Tako se izbjegavala mogućnost da se tijekom nekog četverosatnog putovanja autobusom širi virus na sve ostale od nekog, eventualno, zaraženo asimptomatičnog pojedinca.
 
Za razliku od dvoranskih sportova, u vrijeme korona-restrikcija nogometaši su u neku ruku privilegirani. Naime, jedino oni od loptačkih sportova imaju tu mogućnost da pozitivne izdvoje iz ekipe, ada svi ostali, ako su negativni, nastave s radom i natjecanjem. Svi ostali – košarkaši, rukometaši, odbojkaši, vaterpolisti – moraju, kao bliski kontakti, u izolaciju koja je do jučer trajala dulje i od karantene zaraženih. Inače, u dva najviša ranga domaćih klupskih nogometnih natjecanja dosad je odgođeno 15 utakmica. Pet u Prvoj HNL i 10 u drugoj. Rekorder je Gorica sa 16 zaraženih – 13 igrača i tri člana stručnog stožera.
 
Njihovi gradski kolege iz košarke također su u nečemu prednjačili. Naime, igrači Gorice su bili prva košarkaška momčad koja je, nakon što je domaće prvenstvo započelo, morala kompletno u izolaciju.
– Imali smo pet zaraženih igrača i oni su se vratili treninzima prije nas koji smo bili u samoizolaciji. Oni su izašli nakon 10 dana karantene, a mi smo morali biti kod kuće 14 dana – kaže nam trener Josip Sesar koji niti ne pokušava objasniti tu, iz laičkog kuta gledano, nelogičnost.
 
– Nije ni epidemiolozima lako jer ovaj virus je sam po sebi nelogičan pa se ne treba čuditi i, na prvi pogled, nelogičnim mjerama.
 
Ono što Sesara više brine jest kako sada pristupiti radu jer ga nakon samo šest dana treninga čekaju tri utakmice u šest dana!?
– Već dva dana razmišljam kako koncipirati prvi zajednički trening nakon takve pauze.
 
Iste brige muče i Ivana Tomasa, trenera Zaboka, momčadi koja je, uz Sonik, Furnir i Škrljevo, također završila u samoizolaciji:
– Kada se vratimo na parket, morat ću biti jako oprezan. Ne smijem oštro krenuti jer igrači su mirovanjem izgubili velik dio kroz pripreme stečene kondicije.
 
Prvi domaći košarkaški klub koji je imao zaraženih igrača, i to četvoricu, bio je KK Split koji je, nakon što su se inficirani oporavili, sve njih poslao na opsežan sistematski pregled. A to je učinila i Cibona sa svojih 11 igrača, što se, uostalom, i očekivalo od kluba kojem je predsjednik liječnik prof. dr. sc. Mladen Bušić, inače ravnatelj KB Sveti Duh.
 
U RUKOMETU MANJE NEGO U KOŠARCI
 
U domaćem rukometu, čini se, bilo je manje zaraženih nego u košarci. Dva su igrača pozitivna u PPD Zagrebu, a četiri u Nexeu, koji je i bez te četvorice izborio pobjedu u Švedskoj, u utakmici Europske lige. Za razliku od rukometaša, odbojkaši su bili posve ometeni koronavirusom. Naime, i ženska i muška vrsta zagrebačke Mladosti ispale su iz najjačeg europskog natjecanja jer su, u vrijeme kvalifikacijskih turnira za Ligu prvaka, morali biti u samoizolaciji. Da ironija sudbine bude veća, muški turnir za popunu Lige prvaka odigrao se u Zagrebu, uz sudjelovanje Albanaca i Mađara, ali bez domaćina.
 
Ima i onih koji su korona zarazu iskoristili za vlastiti napredak poput Borne Ćorića, našeg najboljeg tenisača, koji je za magazin Story kazao:
– Imao sam sreću što nisam imao simptome pa sam trenirao u stanu, tijekom samoizolacije. Osim toga, napokon sam nakon niza godina pregustog rasporeda uhvatio vremena za saniranje svih ozljeda.
 
 PRENOSIMO Večernji list