Sportaši koji budu dolazili na Olimpijske igre u Tokio sljedeće godine bit će izuzeti iz obaveze 14-dnevne izolacije koje je Japan uveo za sve strance s ciljem sprječavanja širenja virusa.
 
Organizatori olimpijskih igara su u četvrtak objavili da sve pojedinosti tek trebaju biti razrađene, ali mjere za sportaše će vjerojatno uključivati testiranje na koronavirus unutar 72 prije dolaska u Japan. No, upozorili su da odluka o gledateljima koji dolaze iz inozemstva tek treba biti donesena, ističući kako je 14-dnevna karantena za navijače strance "nemoguća". 
 
- Sportaši, treneri i dužnosnici Igara koji sudjeluju na OI u Tokiju moći će ući u zemlju ako su ispoštivali određene mjere prije nego su ušli u Japan - izjavio je izvršni direktor OI Tokio 2020 Toshiro Muto.
 
Pritom je dodao da će odluka o stranim gledateljima biti donesena sljedeće godine ovisno razvoju pandemije: 
- Do sljedećeg proljeća napravit ćemo plan za gledatelje, uključujući i ,strance gledatelje - kazao je Muto. 
 
- Nemoguće je uvesti 14-dnevnu karantenu za strane gledatelje pa će biti potrebni testovi prije dolaska u zemlju – dodaje.
 
Japan je održao nekoliko testnih događanja uključujući i gimnastičko natjecanje na kojem su sudjelovale četiri države prošli vikend s gledateljima.
 
FOTO Charly Triballeau/AFP