Danska je odmah spremno prihvatila da se sve igra kod njih, no tek su nedavno dobili dozvolu države da mogu biti domaćini svih četiriju skupina – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Rukometašice Hrvatske jučer su se okupile u Zagrebu odakle su otišle u Poreč gdje će odraditi završne pripreme za Europsko prvenstvo koje počinje 3. prosinca. Do jučer naše rukometašice nisu ni znale u kojem će gradu i državi igrati jer je Norveška dva tjedna prije početka EP-a odustala od domaćinstva dviju skupina. Danska je odmah spremno prihvatila da se sve igra kod njih, no tek su nedavno dobili dozvolu države da mogu biti domaćini svih četiriju skupina. Tako će se dvije skupine igrati po prvobitnom rasporedu u Herningu, a dvije skupine iz Norveške prebačene su u danski Kolding. Tako će u Koldingu igrati skupina C (Nizozemska, Mađarska, Srbija i Hrvatska) te skupina D (Rumunjska, Norveška, Njemačka i Poljska).
 
PODRAVKAŠICE U IZOLACIJU
 
– Kao i svi ostali, i mi ćemo se krenuti pripremati i pokušati prvo vidjeti gdje smo, čisto fizički, jer svaka igračica ima drugačiji ritam treninga i utakmica. Nakon toga ćemo pripreme potrošiti na varijante taktike kako bismo što spremniji ušli u prvenstvo – istaknuo je Nenad Šoštarić, izbornik reprezentacije.
 
Izbornik nažalost ne može računati na sve igračice koje je mislio voditi na EP. Naime, u redovima Podravka Vegete opet se dogodilo da su igračice zaražene koronavirusom, već drugi put.
 
Tako da su za EP otpale Milosavljević, Karlovčan, Zadravec, Franušić i Ećimović. Zdrava je ostala tek Selena Milošević koja će izborniku dobro doći u fazi obrane. Kako bi bio dovoljan broj igračica barem za treninge, izbornik je naknadno pozvao Ines Domjan, kružnu napadačicu varaždinske Koke.
 – Ne moram posebno naglašavati koliko će nam nedostajati igračice Podravka Vegete, posebice Milosavljević koja je trenutačno u vrhunskoj formi, što je dokazala u ovih nekoliko utakmica u skupini Lige prvakinja. Nažalost, iz ove kože ne možemo i samo možemo postaviti pitanje je li zaista nužno da se u ovoj situaciji pandemije odigrava Europsko prvenstvo – rekao je Nenad Šoštarić.
 
Nema samo naš izbornik problem sa zaraženim igračicama. Slovenski izbornik Uroš Bregar počeo je pripreme sa samo pet igračica. Naime, zbog pojave koronavirusa u redovima Krima i Podravke trenutačno je bez sljedećih igračica: Žabjek, Abina, Gomilar, Zickero, Tina Klemenčič, Ljepoja, Svetik, Vojnovič, Vučko, Begovič.
 
Srbija, naš suparnik u skupini, za sada nema problema, ali izbornik Ljubomir Obradović ljuti se što se u Danskoj uopće igra EP.
 – Niko nije uzeo u obzir da se EP odgodio za kraj svibnja i početak lipnja. U to vrijeme je u Danskoj između 18 i 20 Celzijevih stupnjeva, dakle idealno vrijeme za igranje. Puno je djevojaka pozitivno u raznim reprezentacijama i što sada? Nema rješenja, osim igrati pod svaku cijenu i na silu. Ako je Europsko prvenstvo, onda treba biti turnir na nivou, turnir najboljih igračica – istaknuo je Ljubomir Obradović, izbornik Srbije.
 
Naš izbornik za prvih nekoliko treninga neće moći računati na još dvije bitne igračice, Ćamilu Mičijević i Anu Debelić koje kasne zbog loših avionskih veza prema Hrvatskoj.
 – Debelić još nije ni krenula iz Astrahana prema Moskvi jer su svi letovi obustavljeni. Nadam se da će obje doći barem do četvrtka – istaknuo je Šoštarić.
 
JEŽIĆ ŽELJNA UTAKMICA
 
Problem s prijevozom nije imala Katarina Ježić, kružna napadačica Siófoka. Ona je iz Mađarske došla automobilom.
 – U ovoj cijeloj situaciji nije se igralo puno utakmica, do zadnjeg trenutka nije se znalo hoće li se održati Europsko prvenstvo. Tako da sam sretna i jedva čekam krenuti, gladna sam rukometa, vjerujem da smo svi – rekla je Katarina.
 
Bit će veliki problem ako se neka od igračica zarazi na samom Europskom prvenstvu. Hoće li to značiti da je ta reprezentacija odmah eliminirana iz natjecanja, jer po danskim zakonima sve bi ostale igračice trebala u izolaciju? Puno pitanja, a odgovora nema. I da, u pravu je bio srpski izbornik kada je rekao da se EP održava na silu.
 
 PRENOSIMO Večernji list FOTO Davor Javorović/PIXSELL