Potvrđene su lokalne općine koje će sljedeće godine sudjelovati u štafeti olimpijske baklje, najavio je Tokyo 2020.
 
Štafeta će započeti svoje dugo očekivano putovanje 25. ožujka 2021. iz Nacionalnog centra za obuku J-Village u Fukushimi, a putovat će kroz 859 općina u svih 47 prefektura prije nego što 23. srpnja stigne na Olimpijski stadion u Tokiju.
 
Samo 100 dana do početka releja, u utorak je održano posebno osvjetljenje tokijskog SkyTreea, koje je u Sakuri ugledalo poznatu znamenitost osvijetljenu zlatnom bojom - bojama olimpijske baklje u Tokiju 2020. Kao simbol Olimpijskih igara, Olimpijski će plamen putovati ukupno 121 dan prije nego što stigne na svečanu ceremoniju otvaranja u Tokiju 2020. Organizacijski odbor pregledava niz protumjera COVID-19 kako bi osigurao da se događaji odvijaju sigurno i sigurno.
 
Pojedinosti o  ruti  https://tokyo2020.org/en/torch/route/ olimpijske baklje i mjestima proslave  putem su dostupni u Tokiju 2020, a detaljnija ruta dostupna je od veljače 2021. godine.
 

 Izvor: AIPS Foto: Tokyo-Skytree

 

 
 
NEMA B PLANA: Nema scenarija za odgodu ili otkazivanje OI, većina Japanaca protivi se održavanju Igara
 
Unatoč sve većem broju zaraženih koronavirusom i skepsi japanske javnosti guvernerka Tokija Yuriko Koike je u utorak izjavila da ne vidi  "nikakav scenarij" koji bi mogao dovesti do otkazivanja Olimpijskih igara odgođenih za ovo ljeto zbog pandemije.
 
Yuriko Koike je upozorila kako će sudbina OI u Tokiju, koje su se trebale održati ovo ljeto ali su zbog pandemije koronavirusa prebačene na sljedeće ljeto, imati utjecaj na sve buduće olimpijske igre, posebice na ZOI koje će se 2022. održati u Pekingu i OI  2024. u Parizu.
 
Koike je priznala da se većina Japanaca još uvijek protivi organizaciji OI 2021. ali je dodala kako je uvjerena da zabrinutost može biti  prevladana. 
- Japanska javnost i stanovnici Tokija pozorno prate sadašnju situaciju kazala je Koike, dodavši kako su svi okrenuti  budućnosti.
 
Olimpijske igre u Tokiju su prve olimpijske igre koje su odgođene u vrijeme mira i olimpijski i japanski dužnosnici isključuju svaku mogućnost nove odgode ili otkazivanja. Novo otvaranje predviđeno je za 23. srpnja, a zatvaranje 8. kolovoza 2021. Nakon njih bi trebale uslijediti Paraolimpijske igre.
 
Prema zadnjem ispitivanju javnog mišljenja većina Japanaca se još uvijek protivi organizaciji Olimpijskih igara 2020. i sklonije je ili novoj odgodi ili otkazivanju . To je ispitivanje pokazalo da se mišljenje Japanaca malo promijenilo od ljeta unatoč pojavi cjepiva protiv koronavirusa. Samo 27 posto ispitanika podržava održavanje OI sljedeće ljeto, 32 posto ih je za otkazivanje Igara, a 31 posto za novu odgodu.
 

Izvor HINA