Ivica Kostelić sve je prošao u skijanju, i dobre i loše dane, bio je i autsajder i iznenađenje i pobjednik u serijama. Onaj koji je preskočio puno prepreka i morao proći puno okolnih staza da bi se popeo na vrh, na njemu trajao i oprostio se ne kao najbolji hrvatski skijaš ikad, nego kao jedan od najvećih u svjetskom skijanju – piše Renata Beluhan, novinarka SN.
 
Veliki globus, četiri olimpijske medalje, tri svjetske i 26 pobjeda u Svjetskom kupu (dijeli 13. mjesto svih vremena s Franzom Klammerom u muškoj konkurenciji) dovoljni su argumenti za prethodnu rečenicu. Imati nekog takvog u bilo kojoj ulozi, kao savjetnika skijašima ili kao sugovornika, svejedno, velika je stvar. I ne mora se čovjek uvijek ni složiti s njegovim mišljenjem, ali teško je pronaći relevantnijeg sugovornika i onoga koji stvari može vidjeti puno jasnije od većine, jer ponavljamo, sve je vidio, osjetio i prošao u skijanju.
 
Kraj prošlog i početak ovog tjedna obilježio je Filip Zubčić s dva sjajna veleslalomska nastupa u Santa Caterini u kojima je upisao pobjedu i treće mjesto i najavio da bi ovo mogla biti velika sezona.
- Jasno je da je subotnja pobjeda bila odlučujuća i za onaj rezultat u ponedjeljak, jer je iskoristio i priliku koja se rijetko pruža, a to je da se utrke iste discipline održavaju jedna za drugom na istoj stazi. Ako uspijete biti dobri u “otvarajućoj” utrci, velike su šanse da ćete biti izvrsni i u drugoj.
 
ZONA UGODNOSTI
 
Vidite li vi i dodatni napredak u njegovom skijanju u odnosu na prošlu sezonu?
- On je i u Yuzawa Naebi i u Garmischu i u Hinterstoderu prošle sezone skijao na jako visokoj razini što je ostvario i ove sezone. On je već lani sazrio za najveće rezultate, a sad kad je u toj zoni i kad se u njoj osjeća sve ugodnije otkrit će i nove puteve i iskoristiti taj fokus. Taj još jedan korak više dolazi s utrkivanjem baš u toj zoni i tu ima i taj dodatni prostor da bude još bolji.
 
Savjetnik ste u reprezentaciji, ali niste bili na utrkama u Santa Caterini.
- Bio sam prije toga na treninzima u Soldi, ali sam se nakon toga vratio u Hrvatsku jer sam imao neke druge obveze unaprijed dogovorene. Bilo bi bolje da sam i više s reprezentativcima, ali imam i nekakvih svojih svari i ne stigne se biti na sto strana. Ali nisam ja baš ključna osoba tamo, Filip ima svoju ekipu, osim toga ove utrke su se održavale na mjestu na kojem sam i sam vozio samo tri utrke i nije to bila staza na kojoj imam neka posebna iskustva koja bih mogao podijeliti.
 
Jeste li osobno očekivali da će Zubčić ove sezone nastaviti tamo gdje je stao prošle i da će biti tako dobar već na početku?
- Očekivao sam da će nastaviti, ali nisam bio zadovoljan s onim što sam vidio na treninzima u rujnu i skrenuo sam mu pozornost na neke stvari. Ali kad netko “padne s neba” na treninge, kao ja tad ili ponekad Pavlek i nismo upoznati sa svime što se radilo, pa damo neku kritiku ili primjedbu to se ne gleda s odobravanjem uvijek, ali moja uloga je to što jest i odmah sam Filipu obratio pozornost na nedostatke koje sam vidio, a on i Šumi (trener Šuman, op.a.) su tu taj savjet uzeli ozbiljno i već u Söldenu je to izgledalo znatno bolje, a sad su ti nedostaci eliminirani.
 
Nije Ivica želio reći kako je on posebno zaslužan, kako bi netko mogao pročitati, nego ...
- Moja uloga u tome što je on ostvario je minorna, ali ponekad uopće nije loše napraviti dužu pauzu i pogledati nekoga nakon nekog vremena. To je kao s djecom, kad ih gledaš iz dana u dan nekad i ne primijetiš sve promjene na njima, ali kad ih vidiš nakon nekog vremena onda je to itekako vidljivo.
 
JAKO DOBRO POTKOVAN
 
Sezona je tek počela, malo je utrka održano, ali je li Filip po vama legitimni kandidat za veleslalomski globus?
- On je vrh veleslaloma - i prije nego smo završili pitanje odgovorio je Ivica dodavši - Definitivno jedan od glavnih kandidata za veleslalomski globus.
 
Zašto?
- Zato što se skija izvrsno, a fizički je, smatram, pripremljen bolje od svih. Ima tu još nekoliko kandidata i zapravo svatko od njih ima jačih i slabijih strana, a Zubine jake strane su fizička snaga, ta robusnost koju ima u kombinaciji s time da je jako dobar skijaš, već izgrađen, pravi skijaš, jako dobro potkovan i može skijati sve.
 
U svemu treba imati i sreće, pogotovo u ovoj sezoni obilježenoj Covidom-19, ali i bez njega puno tu ovisi i o postavkama staza, vremenskim uvjetima ...
- Da, vidjet će se tko će moći bolje iskoristiti svoje prednosti, ponajprije ovisno o uvjetima i postavkama koje će se prevladavati u pojedinoj utrci. Ako se radi o otvorenijim, bržim stazama u kojima treba imati puno osjećaja na skiji, tu je Odermatt vrlo opasan konkurent, dok je Zubo bolji tehničar i fizički snažniji, i da tako kažem, karakterno eksplozivniji od konkretno Odermatta. Na stazama koje će biti tehnički zahtjevnije i na čvršćoj podlozi moći će bolje odigrati svoje karte, ali nije isključeno da s vremenom dobije i bolji osjećaj u otvorenim stazama.
 
Je li Marco Odermatt onda glavni suparnik, njih dvojica su definitivno najviše i pokazali na otvaranju sezone?
- Po meni i Žan Kranjec, koji je najbolji tehničar od svih, a mogući favoriti su definitivno i Pinturault i Kristoffersen, ako se probudi, a pitanje je što će biti s Braathenom. Po meni, glavni kandidati su Zubo, Kranjec, Odermatt i Pinturault. Možda Tommy Ford može biti 'dark horse', napasti iz pozadine, iako po meni ona nema toliku širinu kao ova četvorica.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Damir Krajač/CROPIX