Sjajan uspjeh rukometašica gurnuo je u prvi plan ženski sport u Hrvatskoj. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan o toj temi razgovarao je s našom proslavljenom sportašicom Danirom Nakić Bilić.
 
Gospođo Nakić Bilić, vi ste se također ovako vraćali s velikih natjecanja, političari su vas tapšali po ramenu, oni to nikad ne propuštaju. Međutim, što onda dalje? Kako sad kapitalizirati ovaj veliki uspjeh? Što treba napraviti? 
- Cure su zaista napravile veliki rezultat i koristim ovu priliku od srca im čestitati njima, stručnom stožeru i Hrvatskom rukometnom savezu. Napravile su veliki rezultat koji nije značajan samo za ženski rukomet nego i za cjelokupni ženski sport u Hrvatskoj.
 
Kako da to sad država kapitalizira? Što napraviti? 
- One su napravile već veliku stvar. Srušile su stereotip da je ženski sport manje zanimljiv od muškog sporta i ja vjerujem i očekujem da će se iduće Europsko prvenstvo kako rukometašica tako i odbojkašica i košarkašica pratiti od samog početka. Taj uspjeh nije došao preko noći, iza tog uspjeha stoji dugi niz godina odricanja i to je ove nedjelje došlo na naplatu.
 
Igračice će dobiti po 26 tisuća kuna, izbornik 22 tisuće. Je li to po vama dovoljno?  
- Evo ja bih rekla da je to dvostruko više nego prije tri godine što je bilo obećano. Naravno da bismo mi voljeli da je taj iznos još i veći i da o tome razgovaramo s političarima."
 
Kakav je odnos na nižim razinama? Vaše kćeri se bave sportom, treniraju košarku. Ima li tu doticaja s profesionalizmom? 
- U Hrvatskoj košarku ne igrate za novce i nema nikakvog profesionalizma. Ako i postoje nekakve plaće, one su toliko minimalne da nitko sigurno ne igra žensku košarku zbog novca u Hrvatskoj. Međutim, košarka pruža jako puno mogućnosti jer ako ste dobri, možete igrati za reprezentaciju i kasnije otići za neke dobre klubove i dobre novce u Europi. I tu možete zaraditi s jedne strane, a s druge strane zašto sam ja potaknula djecu da se bave sportom - pa prije svega zato što mi je to pomoćni alat. Sport djecu kroz igru i zabavu uči onim temeljnim ljudskim vrijednostima koje kasnije budu korisne za cijeli život. Mislim da je tu dvostruka korist u svakom slučaju.
 
Još samo za kraj: Hrvatska ima Nacionalni program razvoja sporta koji nalaže da bi se i muški i ženski sport trebali jednako popratiti. To u praksi nije tako?  
- E pa to je upravo jedna od vrlo važnih stvari i u toj odredbi stoji da će se u realizaciji općih ciljeva poticati ravnopravnost spolova i stvaranje jednakih uvjeta za sportašice i sportaše. To je ono što je najvažnije i ja očekujem da će to biti legacy naših rukometašica - zaključila je Nakić Bilić.
 
 

 PRENOSIMO GOL.hr Foto/HINA