Morat ćete ove godine naći neki novi izgovor za bijeg od kuće na Štefanje. Jer, Kutije neće biti! – piše Tomo Ničota, novinar SN.
 
U studenome bi šušur po zagrebačkim dvoranama već lagano počinjao, favoriti bi slagali konačne popise i vrbovali najveća imena malog nogometa. Entuzijasti bi se “palili” na pretkola i nadali da će doći do glavnog turnira. Veterani pak skidali zadnje nakupljene kilograme kako bi i oni mogli pokazati da još nisu za staro željezo... Bio je to klasičan protokol u smiraj svake godine, u borbi za prestižan naslov. Ove godine trebala je biti jubilarna, 50. Kutija šibica, ali - ništa.
 
- Nažalost, ove godine neće biti Kutije - kaže Dijana Muhović, predsjednica Izvršnog odbora najpopularnijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj, koja je za ovu godinu imala posebne planove i ideje, međutim, pandemija je sve bacila u koš.
 
ŽELJELI SMO SPEKTAKL
 
- Željeli smo napraviti pravi spektakl, puno je bilo ideja kako dodatno obilježiti 50. turnir, jer velik je to jubilej, nema puno manifestacija, ne samo sportskih, koje dožive 50. izdanje. Ali, epidemiološka situacija ne dopušta igranje pred publikom, a Kutija bez publike u 50. izdanju, pa, kako bi to izgledalo!? Inače i mjesecima ranije krećemo s organizacijom, dogovorima sa sponzorima, ove godine nismo potpisali nikakve ugovore, zbog rizika od mogućeg otkazivanja. Dakle, s obzirom na sve okolnosti, odlučili smo da ove godine neće biti Kutije, jer to je turnir koji zaslužuje puno više, zaslužuje biti spektakularan, pogotovo na okruglu obljetnicu.
 
U izradi je već bila vrlo zanimljiva i sadržajna knjiga o 50 godina Kutije, u planu razne nagradne igre za gledatelje, doista, takav turnir bez gledatelja, bez onog druženja u “trećem poluvremenu” ne bi ispunio sav svoj smisao.
- Ne moram vam ni reći koliko me ljudi zove svaki dan, igrači koji bi željeli igrati, kažu, igrat ćemo mi i bez publike, samo da igramo Kutiju. Svima je to tradicija, nešto za što žive čitavu godinu, ali bilo bi to i bez publike jako teško organizirati. Prvo, pitanje je koliko bi uopće momčadi moglo doći izvan Zagreba, izvan Hrvatske, a onda testiranja, organizacija turnira u nekoliko dvorana, pa što ako bude pozitivnih, a vidimo kakva je epidemiološka situacija...
 
PRIVREMENA STANKA
 
- Eto, još jedan sportski događaj koji nije stao niti u ratu, igralo se i pod općim i zračnim opasnostima, zaustavila je epidemija. Ne dolazi u obzir da to bude trajno, premda, bilo je događanja koja su stala jedne godine, pod egidom “privremeno”, a onda se i potpuno ugasila. Kutiji se to neće dogoditi - uvjerava nas Dijana Muhović.
 
- Ma kakvi, nema ni govora o tome. Ovo je samo jedna godina bez Kutije, naravno, pod uvjetom da iduće godine situacija s koronom bude bolja, da se toga riješimo. Onda ćemo iduće godine organizirati 50. turnir, vjerujem, u tom slučaju još i bolji, kvalitetniji, spektakularniji. Jer, svi oni koji su htjeli igrati, gledati, sudjelovati na neki drugi način ove godine, zaželjet će se još više pa dogodine biti još puno motiviraniji.
 
Odluka je definitivna, otpala je mogućnost da se Kutija igra na proljeće, ili u nekom drugom terminu, jer ionako je neizvjesno što će se s pandemijom događati za četiri, pet mjeseci. Zato, odgođena je za godinu dana. Inače, naslov je trebao braniti Dobermann koji je u lanjskom finalu nadjačao momčad Biberon Maraska nakon raspucavanja “penala”.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Ronald Goršić/CROPIX