Za kraj 2020. godine predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša dao je intervju Hrvatskom radiju. U mikrofon novinara Lovorka Magdića čelnik olimpizma u Hrvata osvrnuo se na zbivanja u sportu u pandemijom Covid-19 opterećenoj prošloj godini te u optimističnom tonu najavio 2021. olimpijsku godinu.
 
- Pri kraju smo jedne vrlo čudne godine, koja je ostavila dubok trag na svijet sporta, kroz otkazivanje velikih natjecanja, poput EP-a u nogometi i Olimpijskih igara u Tokiju. S druge strane, veseli me da su naši sportaši i sportašice pokazali da su jači od korone, jači od pandemije, trenirajući u nemogućim uvjetima postizali su jako dobre rezultate.
 
O odgodi Olimpijskih igara u Tokiju kaže:
- To nas je sve neugodno iznenadilo. U sportskom dijelu to je poremetilo natjecateljski ritam svih sportaša i sportašica. Stavilo nas je u situaciju da ćemo u razmaku od sedam mjeseci imati ljetne i zimske Olimpisjke igre, krajem srpnja i u kolovozu Tokio, a potom početkom 2021. zimske Igre u Pekingu. To će biti ogroman posao za HOO u vremenu kraćem od jedne godine.
 
- Svi u MOO-u bili su koncentrirani na to da se Igre dogode, no prateći pandemiju zaključili su da je to stvarno nemoguće, jer se 50-ak posto sportaša kvalificiralo, a ostatak nije, odgoda Igara za godinu dana bila je jedina mogućnost.
 
O zaštiti sportaša od korone Mateša kaže:
- Pripreme MOO-a idu u pravcu zaštite sportaša od korone, i u kombinaciji sa cjepivom to će biti prihvatljivo. Neće biti kao inače, ali bitno je da sportaši budu zaštićeni.
 
I bez gledatelja već je riječ o 80 do 90 tisuća ljudi na Olimpijskim igrama ...
- Mislim da će gledatelja biti. Japanci su to testirali na baseballu, krenuli su s manjim brojem gledatelja pa su išli do punog kapaciteta, tako da mislim da će gledatelja na Igrama biti. Ovo je ogroman izazov, ovo je situacija s kojom se nitko nikad nije sreo.    
 
O Kolindi Grabar-Kitarović u MOO-u:
- To je vrlo značajno za Hrvatsku, dugoročno sigurno korisno. Ona ima veliko povjerenje predsjednika Bacha, odmah je ušla u najznačajniju komisiju MOO-a, koja se bavi dodjelom domaćinstva Igara, ona će napredovati još u toj organizaciji.
 
Što Mateša misli o hrvatskom sportu, HOO-u i 2020. godine?
- Rekao bih da je sport pokazao da je jači od pandemije, usprkos svim problemima vezanim uz trenažne procese i otkazivanja natjecanja. Imali smo i u ovoj godini odlične rezultate, od srebra rukometaša, trećeg mjesta Tončija Stipanovića na SP-u, pa sve ono što se događalo kasnije u judu i taekwondou, braća Sinković, na koje smo već navikli, Filip Zubčić, mala Zrinka Ljutić, jedno jako lijepo iznenađenje.... Imamo gimnastičare i gimnastičarke u Mersinu, i na kraju kruna svega božićni poklon rukometašica naciji na kraju godine...
 
Ističe probleme s organizacijom velikih multišportskih natjecanja:
- Multišportske priredbe su uvijek najveći izazov. Ogromna je razlika prvenstvo u jednom sportu i događaji poput OI, jer tu je puno involviranih federacija, različiti tipovi natjecanja, to je pouno kompliciranije.
 
Hoće li se prvenstva normalizirati?
- Mislim da hoće, ova situacija ne može trajati unedogled. Bit će dostupno nekoliko vrsta cjepiva, mislim da se vidi kraj svega toga.
 
O povijesnom uspjehu rukometašica kaže:
- One su pokazale jedno zajedništvo, koje je zapravo najljepši dio sporta. Da, rezultat je povijestan, no način na koji one međusobno i s izbornikom funkcioniraju, njihovo veselje, to je ono što je Hrvatsku oduševilo. Nama je jako stalo da ženski sport napreduje, imamo i posebne programe za ženske ekipne sportove, drago mi je da se ovo dogodilo.
 
 
 Prenosimo HRT