Dva je mjeseca proteklo od razornog potresa na Banovini, nesreće koja je uzela danak u 7 izgubljenih života, te silnim razaranjima, materijalnoj šteti koja će se dugo nadoknađivati. U prvom je trenutku razumljivo, primarno bilo zbrinuti ljude, svima osigurati krov nad glavom, hranu, vodu, osnovne životne uvjete ... – piše Dean Bauer, novinar SN.
 
Jasno je samo po sebi da u prvim danima i tjednima sport nije bio u prvom planu. Sada, dva mjeseca kasnije i taj je segment društva silno bitan, a manje ga se spominje. Ne govorimo o sportu u smislu utakmica ili rekorda, već o ponovnom pokretanju zdravstvene kulture, rekreacije, ali i mogućnosti za trening mladih u tom kraju. Tu je, u tišini pomalo, na scenu stupio Hrvatski olimpijski odbor i to na doista ispravan, pohvalan način.
 
- Bio sam u tom kraju dan-dva nakon potresa, znam u kakvom je stanju i sportska infrastruktura koja je ondje gotovo pa nestala, ali sport ne smije nestati - veli Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport.
 
On je pokrenuo inicijativu, akciju prikupljanja novca za sasvim konkretnu pomoć sportu postradalog kraja. Za sport u Glini, Petrinji, Sisku i okolici, za tamošnje klubove, sportove i dvorane, prikupljeno 1.5 milijuna kuna! Akcija je dobila i međunarodni karakter, pa je Međunarodni olimpijski odbor odobrio 100.000 dolara, Europski olimpijski odbor 75.000 dolara, Crnogorski olimpijski odbor 3.000 eura ...
 
- Ono što želimo i što je primarno, što i kako pomoći sada, danas i kako da se ovog trenutka sport ondje pokrene - spominje Siniša Krajač i nastavlja - Ne želimo čekati proljeće ili ljeto, pa da tek onda počnu radovi. To traje mjesecima, pola godine, možda više. Znači da najmanje godinu - godinu i pol djeca ondje ne da neće trenirati, već će zauvijek otići iz sporta. Zato smo išli za tim, iznaći sredstva kojim ćemo privremeno prebroditi krizu, izgraditi privremene, ali itekako funkcionalne, montažne objekte. Podrazumijeva se, iako su montažni, oni su protupotresni.
 
Doslovno se ovih dana kreće s izgradnjom montažne gimnastičke dvorane u Petrinji (418.000 kuna), višenamjenske sportske dvorane u Petrinji (327.000 kuna) za rukomet, košarku, odbojku, mali nogomet, stolni tenis i rekreaciju s odgovarajućom podlogom za te sportove. Hrvačka dvorana u Petrinji će se obnoviti, ali i ojačati (300.000 kuna). Nadalje, predviđeno je 60.500 kuna za pomoć i opstanak klubovima u Glini, a 210.000 kuna za istu namjenu u gradu Sisku. Početak montiranja recimo gimnastičke dvorane je zakazan za predstojeći ponedjeljak, 1. ožujka. Za pet dana će ona već biti "podignuta", a gimnastičari će moći u njoj trenirati okvirno oko 15. do 20. ožujka! Sa svom opremom, podlogom, spravama. Odlično!
 
- To su montažni objekti u kakvim je recimo u Poreču nedavno održano judaško EP mlađih uzrasta. Tu je riječ o najmu u trajanju 18 mjeseci. Ne možete baš s milijun i pol kuna izgraditi sve dvorane, ali je ideja bila kako sa što manje novca ipak omogućiti što više sporta i dobiti na vremenu. U kojem ćemo onda, u godinu i pol dana, točno vidjeti što treba, što će se i kako izgraditi za dugoročno razdoblje.
 
U višenamjenskoj hali-dvorani će se ujedno održavati i sati školskog tjelesnog odgoja. Drugim riječima, dobitna kombinacija svima i za sve. No, ne pomaže se samo Sisku, Petrinji i Glini, već i klubovima i sportašima u Lekeniku, Sunji, Hrvatskoj Kostajnici, Majuru. Pomaže se u tom kraju klubovima u odbojci, rukometu, košarci, vaterpolu, nogometu, atletici, gimnastici, wushuu, kickboxingu, streličarstvu, streljaštvu, sportskom ribolovu, hrvanju, karateu, kuglanju, biciklizmu, sportskom plesu ...
 
- Osim pomoći iz inozemstva, svakako bi želio naglasiti da su se u akciji prvi odazvali sportski savezi gradova i županija, kao i nacionalni sportski savezi. Hrvatski vaterpolski savez je recimo uplatio najviše 136.000 kuna, ali svi su se uključili - pridodaje Siniša Krajač.
 
Kad je već jedan dio Hrvatske pogodila velika nesreća, onda je ovakva priča konačno jedna dobra iz tog kraja. Sjajna priča nacionalne sportske solidarnosti, ali i promptne, mudre reakcije Hrvatskog olimpijskog odbora. Jer sportu na Banovini treba pomoć djelima i treba im pomoć sada!
 

 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO privatni album