Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita dosadašnjem uspješnom predvodniku olimpijskog pokreta, Thomasu Bachu, na novom predsjedničkom mandatu!
 
Prvoga dana 137. zasjedanja (videokonferencija sesije) Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) aktualni čelnik Thomas Bach ponovno je izabran za njegova predsjednika. Drugi, ujedno i posljednji mandat, s trajanjem do 2025. godine, 67-godišnji njemački odvjetnik dobio je sa 93 od ukupno 94 glasa. U izbornoj utrci nije imao protukandidata. 
 
- Zahvaljujem od srca na ovako uvjerljivo izglasanom povjerenju. Meni je to još upečatljivije zato što smo u posljednje vrijeme morali donijeti mnoge teške odluke i pristupiti brojnim reformama, a one su utjecale na sve nas. Želio bih danas potaknuti raspravu o tome trebamo li nadopunjavati olimpijski slogan„ brže, više, jače“ dodavanjem riječi„ zajedno“ u njegovu nastavku nakon crtice pa bi glasio: ‘Brže, više, jače - zajedno' - kazao je Bach u prvom obraćanju nakon reizbora.
 
Bach je postao (deveti) predsjednik MOO-a 2013. godine, nakon što je izabran za nasljednika Jacquesa Roggea na zasjedanju u Buenos Airesu. Novi mandat službeno će mu započeti nakon završetka odgođenih Olimpijskih igara u Tokiju 2020, 8. kolovoza.
 
- Želio sam biti predsjednik svih vas, a to se nastavlja i u mom drugom i posljednjem mandatu. Moja vrata, moje uši i moje srce ostaju otvorena za svakoga od vas. Nadam se da ću moći računati na vašu predanost i prijateljstvo tijekom iduće četiri godine - dodao je Bach.
 
U pogledu održavanja Olimpijskih igara ovoga ljeta, zadržao je optimizam:
- Tokio je i dalje najbolje pripremljeni grad domaćin u olimpijskoj povijesti i za sada nemamo razloga sumnjati da će svečanost otvaranja biti održana 23. srpnja. 
 
Kao bivši njemački olimpijski pobjednik u mačevanju Bach je postao član MOO-a 1991. godine u dobi od 37 godina, izabran je za člana Izvršnog odbora MOO-a 1996. godine i više od 10 godina obnašao je dužnost dopredsjednika MOO-a, prije nego što je 2013. zasjeo na čelno mjesto u Olimpijskom pokretu. 
 

 AIPS Media