Osvajač olimpijskog srebra 2008. godine u Pekingu, Filip Ude, bit će ambasador Europske regije sporta, naslova koju će Međimurska županija nositi u 2022. godini, najavljeno je na konferencija za medije u utorak u Sportsko gimnastičkom centru ATON u Nedelišću.
 
Međimurski župan Matija Posavec predstavio je jednog od najboljih hrvatskih gimnastičara i osvajača medalja na Olimpijskim igrama, Svjetskom i Europskom prvenstvu te Mediteranskim igrama kao ambasadora Europske regije sporta, a Međimurje će biti prva takva regija u Hrvatskoj. 
 
- To namjeravamo maksimalno iskoristiti za brendiranje i pozicioniranje Međimurja kao sportske regije, kao regije prirodnih ljepota, bogate kulturne baštine, vrijednih ljudi koji stvaraju novu vrijednost - rekao je Posavec
 
- Kao i svaka regija koja je po nečemu prepoznatljiva i ponosna na razini Europe, tako ćemo i mi imati našeg ambasadora, ambasadora Europske regije sporta koji će biti prvi među jednakima, s obzirom da ćemo dati dužno poštovanje svim sportašicama i sportašima - dodao je međimurski župan
 
Posavec je naglasio da je Ude uzor mlađim generacijama, ali i brojnim sugrađanima koji su prepoznali njegovu žrtvu, trud i odricanje u postizanju uspjeha. 
- Čak je 15 puta u Međimurju proglašavan najboljim sportašem i jedini je međimurski vrhunski sportaš prve kategorije od strane Hrvatskog olimpijskog odbora. Sportaši su najbolji ambasadori svog kraja, zavičaja, regije i države u cjelini -  kazao je Posavec. 
 
Ude je istaknuo da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo biti prvim ambasadorom Međimurja kao europske regije sporta.  
- U svojoj karijeri gdje god sam u svijetu bio, koje god rezultate postizao i koje god ću rezultate još postizati, uvijek sam bio ponosan što sam iz Čakovca, iz Međimurja. Uvijek ću to naglašavati bez obzira da li sam aktivan ili ne u gimnastici - rekao je Ude.
 
Osvajač prve hrvatske gimnastičke olimpijske medalje trenira već više od 27 godina. 
- Ako sam u karijeri samo jedno dijete maknuo s ulice, puno sam u životu i karijeri napravio svojim rezultatima - dodao je Ude. 
 
Najavio je da će nastaviti promovirati Međimurje kao što je do sada radio, ovoga puta i u ulozi ambasadora Europske regije sporta. 
 
Međimurska županija u narednom vremenu namjerava organizirati niz aktivnosti i u masovnom sportu i u poboljšanju sportske infrastrukture kako bi se stvorili bolji uvjeti svima koji se na bilo koji način bave sportom.
 
 Izvor: HINA Foto: Željko Lukunić/PIXSELL